Великий вплив на кухню Шотландії надав побут вікінгів. Проста, ситна і смачна їжа досі в цій країні в пошані. Однак, протягом історії, на неї впливали сусідні країни. Завдяки цьому в наші дні традиційна шотландська їжа – це поєднання кельтської і звичної нам європейської кухні.
Історія зародження шотландської кухні
З незапам’ятних часів місцеве населення використовувало природні ресурси для прожитку. Землі Шотландії неймовірно родючі, завдяки чому годувалися як люди, так і вівці, корови, олені. Люди не відчували потреби ні в м’ясі, ні в рибі. Адже озера і річки були повні риби і ракоподібних. Використовувані кілька століть тому рецепти досі нескладно повторити в домашніх умовах. Наприклад, супи, які готувалися на відкритому вогні.
Основні продукти
У традиційному харчуванні шотландців використовується багато фермерських продуктів. Такі як картопля, морква. Велика кількість злакових і бобових, які використовуються для приготування хліба, супів, пюре. Це овес, сочевиця, горох. Різноманітність м’ясних продуктів: баранина, оленина. Часто в стравах зустрічається лосось.
Шотландці використовують прості інгредієнти, створюючи з них незвичні страви. Так, наприклад, вівсянку тут обсмажують. Або в якості основного блюда подають два види пюре.
Що спробувати в першу чергу
Починати знайомство з місцевою кухнею слід з кров’яної ковбаси. Незважаючи на упереджене ставлення до даного продукту, його смак просто чудовий. Кров’яна ковбаса входить в традиційне меню шотландців, її можна замовити в будь-якому барі або ресторані.
Національний шотландський пиріг має маленький розмір, що робить його зручним, а головне ситним стріт-фудом.
На солодке варто взяти десерт з вівсяних пластівців, а запити шотландським гарячим чаєм з прянощами і імбиром.