Національна кухня Англії

У кожній країні на Землі своя особливі кулінарні традиції. У Росії мають популярність Млинці та пельмені, в Японії – Це суші і рис, в Туреччині люблять кебаб і манти. А які ж найпопулярніші страви в Англії?


                                    Национальная кухня Англии

Британська кухня досить проста і ситна, в ній робиться акцент саме на якості продуктів, а не на вишуканості. Але, звичайно ж, в ній є свої секрети і особливості.

Трохи історії

Основними факторами формування класичної англійської кухні стало географічне розташування країни і смакові переваги завойовників: легіонерів з Риму, племен Північної Німеччини, війська Вільгельма Нормандського і багатьох інших.

У середньовіччі за основу брався хліб. Використовувалися зерна різних рослин, а якість випічки залежало від фінансового становища сім’ї. У ходу була і риба, так як Римська католицька церква забороняла їсти м’ясну продукцію по середах, п’ятницях і суботах. А в період посту не можна було вживати в їжу м’ясо, молоко, яйця.

На формування національної кухні Англії великий вплив мала Індія, за часів колонізації, звідти була завезена приправа каррі. Вікторіанська епоха принесла Французькі віяння в свою чергу. 

Популярним напрямком в Англії в середні століття було вівчарство. В їжу ж в основному використовувалося м’ясо кіз, рідше баранини і яловичини. Вживання м’яса домашньої і дикої птиці ставилося більш до духовенства.

Традиції та стереотипи

Головною складовою в англійській національній кухні є традиція трапези. У неї входить:

  • Ситний сніданок. Його складають страви з яєць, квасолі, бекону і овочів. І, звичайно ж, чай. Вівсянку, всупереч стереотипам, англійці вживають рідко.
  • Обід найчастіше легкий. Складається з курки, яєць і сендвічів.
  • Традиційне англійське чаювання проходить о п’ятій годині вечора. До чаю подають бутерброди або булочки. В даний час традиція застаріла і виконується тільки у аристократії.
  • Вечеряють британці стейками, картоплею або овочевими супами.

Окремо варто сказати про один з головних атрибутів англійської кухні – це традиційні недільні вечері. Вони чимось нагадують Різдвяні. Господині ставлять на стіл м’ясні страви: ніжку ягняти, запечену курку або дичину. До кожного різновиду м’яса подається свій соус і гарнір.

Пріоритетні способи приготування

У Британії використовують наступні способи:

  • смаження (яйця, картопля);
  • варіння (супи);
  • гриль (м’ясо та овочі);
  • запікання (ростбів);
  • тушкування (Курка у вершковому соусі).

Кафе та ресторани

В Англії дуже серйозна конкуренція між закладами громадського харчування, так як їх величезна кількість. Одним з найпопулярніших напрямків вважається індустрія підприємств швидкого харчування. Також мають попит невеликі і затишні кафе, галасливі ресторани, які пропонують бізнес-ланчі в обід. У вихідні дні поширене відвідування ресторанів з традиційною англійською кухнею, нарівні з італійською та французькою.

Вегетаріанство

Англія займає четверте місце серед країн світу за популярністю вегетаріанства. І не дивно, адже термін “vegan” був придуманий англійцями в 1944 році. Однак британці все ж в більшості консерватори і їм складно вдається відмовитися від м’ясної продукції повністю. Але проблем з пошуком вегетаріанського кафе у них не виникає. 

Традиційна англійська кухня-це цікавий феномен, тому що її складно розглядати без контексту впливу інших країн в історичному плані. Однак Британська кулінарія продовжує розвиватися і вдосконалюватися кожен день, радуючи смачними і ситними стравами.