Дієтологи наполягають, що в раціоні майбутньої матусі має бути присутнім море фруктів і овочів. А селера нахвалюють вчені і шеф-кухаря. Цілком природно побажати включити його в своє меню при вагітності! Але щоб ця затія дійсно принесла користь і ні краплі шкоди, про цю дивовижну культуру важливо знати певну інформацію.
Як правильно вживати
Щоб цей овоч приніс максимум користі, вживати його слід з урахуванням таких нюансів:
- листова різновид не повинна піддаватися надмірній тепловій обробці, в страви її закладають за 5 хвилин до готовності;
- стебла краще готувати (варити ,тушкувати, запікати) не більше 15-20 хвилин, а ще краще перетворювати її в смузі, соки і нарізати на салати;
- коріння можна їсти сирими і готувати як завгодно, в тому числі за рецептами, призначеними для картоплі.
Чи можна їсти на ніч і натщесерце
Ні те, ні інше не корисно. Справа в тому, що після нічного відпочинку і довгої перерви від останнього прийому їжі, шлунок відрізняється підвищеною чутливістю і фруктові кислоти із зелені можуть подіяти дратівливо. Ситуацію можна поправити, якщо першою справою після пробудження випити чашечку зеленого або трав’яного чаю з медом або вершками. Це підготує ШКТ до повноцінного функціонування.
Не варто їсти селеру під час вагітності на ніч, оскільки в цей час організм перенаправляє всі сили і ресурси (включаючи кровотік і вироблювану життєву енергію) на самовідновлення і не варто «відволікати» його активною роботою шлунково-кишкового тракту.
Користь при вагітності
Стеблова різновид рослини містить 16 ккал на 100 г, коренева — 50 ккал. Це дозволяє не турбуватися про набір ваги через вживання. Всі частини селери багаті вітамінами групи В, а також фосфором і селеном.
Науково доведено, що черешкова і листова різновиди цієї овочевої культури в період виношування дитини:
- зменшують ранкову нудоту;
- сприяють білковому обміну;
- покращують стан шкіри, волосся і нігтів;
- захищають від несприятливого впливу факторів зовнішнього середовища.
Не менш вражаючі і причини, за якими рекомендується їсти і кореневої селера, адже він:
- зміцнює судини;
- прискорює водний обмін і зменшує набряки;
- підвищує стресостійкість;
- вирівнює гормональний фон.
Чи корисний сік селери при вагітності
Він відрізняється рівно тією ж користю, що і стебло в свіжому вигляді, але без нестачі у вигляді клітковини. Природно, для цього потрібно задати в соковижималці відповідну програму.
Чи може нашкодити майбутній мамі
Оскільки коренева і стеблова різновид насичені клітковиною, майбутній мамі не слід захоплюватися їм. Справа в тому, що шлунково-кишкового тракту вагітної жінки часто працює з утрудненням і надмірне навантаження у вигляді клітковини може все тільки ускладнити. А ось листової і сік з черешкового овоча можна вживати без побоювання.
Не можна їсти селеру під час вагітності при порушеннях функцій щитовидної залози і тромбофлебіті.
Правила вживання під час вагітності
У день рекомендується з’їдати не більше 4-6 черешків, до 200 г кореня і не більше 20-30 г зелені селери.
Навіть якщо особливий апетит вагітної жінки вимагає пригоститися після цього овоча (страв з нього) чимось солоденьким, від цього краще утриматися, оскільки цукру спровокують в шлунково-кишковому тракті процеси бродіння, через які поживні і біологічно активні речовини рослини засвояться мінімум в два рази гірше.
Якщо ж дуже хочеться поласувати-магазинні солодощі або домашні десерти на рафінованому білому цукру можна замінити на сухофрукти, мед або кленовий сироп.
У чому небезпека при вагітності
Говорячи про те, чи можна їсти селеру під час вагітності, важливо згадати версію, яка хоч і не здобула одностайного схвалення вчених, але все-таки існує серед дієтологів. Вона полягає в тому, що ця рослина становить небезпеку у вигляді загрози викидня. Якщо майбутня мама відчуває сумніви з приводу включення овоча в свій раціон, вона завжди може порадитися зі своїм лікарем.