Вагітність-це час, коли хочеться дати своєму організму і майбутній дитині все найкраще. Жінці в період вагітності потрібні вітаміни.
Звичайно, ідеальним варіантом буде можливість гуляти кожен день по березі моря, їсти свіжі овочі, морепродукти і дихати чистим повітрям. Тоді зовсім немає необхідності приймати вітаміни.
Але в реальності робочий день більшості майбутніх мам проходить в офісі, при штучному освітленні, без сонця і здорової їжі. І в цьому випадку шпинат незамінний в харчуванні вагітних, тому що містить не тільки вітаміни, але і рослинний білок, необхідний для клітин, тканин при розвитку плода.
Користь шпинату на різних термінах вагітності
У першому триместрі при токсикозі шпинат буде корисний завдяки вмісту ретинолу, токоферолу і фолієвої кислоти в складі.
У другому триместрі, завдяки групі вітамінів B, продукт може правильно розвиватися нервовій системі майбутнього малюка. А також допоможе мамі при запорах.
У третьому триместрі вживання шпинату буде відмінною профілактикою залізодефіцитної анемії, так як він містить легку для засвоєння форму елемента.
Протипоказання до вживання:
- хвороби нирок і сечовивідних шляхів;
- виразка;
- подагра;
- ревматизм;
- підвищений кров’яний тиск;
- непереносимість.
Коли, як і скільки можна вживати
Шпинат рекомендується на будь-якому терміні вагітності. Якщо майбутня мама з’їсть 200 г листового овоча, отримає 50% добової норми вітамінів, мінералів. Є більше норми не слід.
Продукт можна вживати як у свіжому вигляді, так і після теплової обробки до 4 разів на тиждень.
Шпинат використовується в якості добавки до основних страв, так і окремо у вигляді пюре.
Зі свіжого листя готують салат, смузі, начинку для пирогів.
Варіантів приготування безліч. Взимку готують суп із замороженими листям, влітку їдять свіжий в салаті.
Вітамін C оптимально зберігається при паровій обробці. Висока температура знижує вміст E, збільшує кількість вітаміну A.
А при приготуванні в мікрохвильовці залишається багато вітаміну К.
Чи не шкідливо на ніч і натщесерце?
Якщо не заборонено за медичними показаннями, листя можна їсти натщесерце. З ранку рекомендується свіжовичавлений сік або стакан смузі.
Для нічного перекусу можна приготувати салат зі шпинату з додаванням овочів, зелені. Така їжа є легкою, не шкодить шлунку.
Вміст корисних речовин в 100 г:
- 526 мг вітаміну А;
- 483 мг-K;
- 192 мг фолієвої кислоти;
- 30 мг-C;
- 22 мг-B4;
- 0,08 мг-B1;
- фосфор, залізо, натрій, марганець, калій, мідь, цинк.
Харчова цінність
Низька калорійність, на 100 г всього 23 ккал. З них:
- вода-92 г.
- 2,5 г — білок;
- 1,4 г — Вуглеводи;
- 0,3 г-Жири;
- 2,3 г-Клітковина;
- 1,8 г — зола.
Французи вважають шпинат» королем ” овочів через корисні властивості.
Як вибрати і зберігати?
Існує три основних сорти:
Свіжий шпинат зберігається не більше двох – трьох днів у холодильнику.
Термін придатності сушеного продукту становить два роки. Заморожений, без повторного заморожування має необмежений час використання.
Рецепти страв зі шпинатом
Різотто
Вимагатися:
- шпинат-500 г;
- зелена цибуля, кріп за смаком;
- оливкова олія-45 г;
- довгозерний рис – 1/2 склянки;
- 2 середніх помідора;
- сіль, перець.
Ретельно промити листя, додати трохи води, прокип’ятити в каструлі 5 хвилин. Злити, остудити, віджати. Нарізати шпинат, цибулю, кріп. У розігрітій олії тушкувати цибулю до м’якості, додати зелень. Тримати на невеликому вогні ще 3-4 хвилини. Додати промитий рис, перемішати. Влити склянку гарячої води, довести до кипіння, варити на маленькому вогні до готовності близько 20 хвилин. Після випаровування води додати спеції. Подавати з помідорами.
Риба зі шпинатом
Вимагатися:
- філе риби-200 г;
- вершки (сметана) – 200 г;
- шпинат-100 г;
- рослинна олія – 1 ст. л.;
- маслини – 10-12 шт.;
- солодкий перець;
- сіль, перець за смаком.
Обсмажити в маслі листя, додати вершки або замінити сметаною, покласти рибне філе. Гасити 10-15 хвилин.
Подавати з маслинами, солодким перцем, нарізаним кільцями.
Смузі
Приготування:
Завантажити в чашу блендера свіжий шпинат, авокадо. Змішати, додати води або зелений чай до потрібної консистенції.