Чи вживають шпинат під час вагітності

Вагітність-це час, коли хочеться дати своєму організму і майбутній дитині все найкраще. Жінці в період вагітності потрібні вітаміни.
Звичайно, ідеальним варіантом буде можливість гуляти кожен день по березі моря, їсти свіжі овочі, морепродукти і дихати чистим повітрям. Тоді зовсім немає необхідності приймати вітаміни.


                                    Употребляют ли шпинат во время беременности

Але в реальності робочий день більшості майбутніх мам проходить в офісі, при штучному освітленні, без сонця і здорової їжі. І в цьому випадку шпинат незамінний в харчуванні вагітних, тому що містить не тільки вітаміни, але і рослинний білок, необхідний для клітин, тканин при розвитку плода.

Користь шпинату на різних термінах вагітності

У першому триместрі при токсикозі шпинат буде корисний завдяки вмісту ретинолу, токоферолу і фолієвої кислоти в складі.

У другому триместрі, завдяки групі вітамінів B, продукт може правильно розвиватися нервовій системі майбутнього малюка. А також допоможе мамі при запорах.

У третьому триместрі вживання шпинату буде відмінною профілактикою залізодефіцитної анемії, так як він містить легку для засвоєння форму елемента.

Протипоказання до вживання:

  • хвороби нирок і сечовивідних шляхів;
  • виразка;
  • подагра;
  • ревматизм;
  • підвищений кров’яний тиск;
  • непереносимість.

Коли, як і скільки можна вживати

Шпинат рекомендується на будь-якому терміні вагітності. Якщо майбутня мама з’їсть 200 г листового овоча, отримає 50% добової норми вітамінів, мінералів. Є більше норми не слід.

Продукт можна вживати як у свіжому вигляді, так і після теплової обробки до 4 разів на тиждень.

Шпинат використовується в якості добавки до основних страв, так і окремо у вигляді пюре.

Зі свіжого листя готують салат, смузі, начинку для пирогів.
Варіантів приготування безліч. Взимку готують суп із замороженими листям, влітку їдять свіжий в салаті.

Вітамін C оптимально зберігається при паровій обробці. Висока температура знижує вміст E, збільшує кількість вітаміну A.

А при приготуванні в мікрохвильовці залишається багато вітаміну К.

Чи не шкідливо на ніч і натщесерце?

Якщо не заборонено за медичними показаннями, листя можна їсти натщесерце. З ранку рекомендується свіжовичавлений сік або стакан смузі.

Для нічного перекусу можна приготувати салат зі шпинату з додаванням овочів, зелені. Така їжа є легкою, не шкодить шлунку.

Вміст корисних речовин в 100 г:

  • 526 мг вітаміну А;
  • 483 мг-K;
  • 192 мг фолієвої кислоти;
  • 30 мг-C;
  • 22 мг-B4;
  • 0,08 мг-B1;
  • фосфор, залізо, натрій, марганець, калій, мідь, цинк.

Харчова цінність

Низька калорійність, на 100 г всього 23 ккал. З них:

  • вода-92 г.
  • 2,5 г — білок;
  • 1,4 г — Вуглеводи;
  • 0,3 г-Жири;
  • 2,3 г-Клітковина;
  • 1,8 г — зола.

Французи вважають шпинат» королем ” овочів через корисні властивості.

Як вибрати і зберігати?

Існує три основних сорти:

  • З об’ємними листям. Називається Савойя. Продається свіжим.
  • У замороженому вигляді в магазинах пропонується гладколистий.
  • Сорт Полусавойя-гібридний. Реалізується як свіжим, так і замороженим.
  • Свіжий шпинат зберігається не більше двох – трьох днів у холодильнику.
    Термін придатності сушеного продукту становить два роки. Заморожений, без повторного заморожування має необмежений час використання.

    Рецепти страв зі шпинатом

    Різотто

    Вимагатися:

    • шпинат-500 г;
    • зелена цибуля, кріп за смаком;
    • оливкова олія-45 г;
    • довгозерний рис – 1/2 склянки;
    • 2 середніх помідора;
    • сіль, перець.

    Ретельно промити листя, додати трохи води, прокип’ятити в каструлі 5 хвилин. Злити, остудити, віджати. Нарізати шпинат, цибулю, кріп. У розігрітій олії тушкувати цибулю до м’якості, додати зелень. Тримати на невеликому вогні ще 3-4 хвилини. Додати промитий рис, перемішати. Влити склянку гарячої води, довести до кипіння, варити на маленькому вогні до готовності близько 20 хвилин. Після випаровування води додати спеції. Подавати з помідорами.

    Риба зі шпинатом

    Вимагатися:

    • філе риби-200 г;
    • вершки (сметана) – 200 г;
    • шпинат-100 г;
    • рослинна олія – 1 ст. л.;
    • маслини – 10-12 шт.;
    • солодкий перець;
    • сіль, перець за смаком.

    Обсмажити в маслі листя, додати вершки або замінити сметаною, покласти рибне філе. Гасити 10-15 хвилин.
    Подавати з маслинами, солодким перцем, нарізаним кільцями.

    Смузі

    Приготування:

    Завантажити в чашу блендера свіжий шпинат, авокадо. Змішати, додати води або зелений чай до потрібної консистенції.