Смаки вагітних жінок часто спрямовуються до ягід і фруктів – адже вони такі смачні і корисні! Але чи можна їсти полуницю під час вагітності? Щоб відповісти на це питання, потрібно розглянути продукт з усіх боків — від ботанічних особливостей до нюансів хімічного складу і традицій її вживання.
Полуниця для майбутніх мам
Всупереч поширеному міфу, ця культура не заборонена на будь-яких термінах вагітності, якщо вона якісна і до її вживання немає протипоказань. На жаль, від неї доводиться відмовлятися при:
- гастриті з підвищеною кислотністю;
- виразкової хвороби шлунка;
- запаленні сечового міхура.
Користь при вагітності
Створюють червоний колір полуниці пігменти сприяють:
- регенерації клітин;
- посилення сигналів нервової системи;
- поліпшення сутінкового зору;
- підвищення рівня заліза в крові;
- нормалізації кровообігу і кров’яного тиску.
Ця ягода чудово втамовує відчуття голоду і за рахунок високого вмісту клітковини сприяє прискоренню роботи шлунково-кишкового тракту.
Вона корисна для зміцнення імунітету перед вірусними захворюваннями і посилення природного захисту організму перед несприятливими факторами навколишнього середовища, включаючи забруднене міське повітря і сонячну радіацію.
Розкриваючи відповідь на питання, можна їсти полуницю під час вагітності, необхідно згадати, що нарівні з лохиною і чорницею ця ягода здатна:
- прискорювати вуглеводний обмін, що допомагає набирати в період вагітності тільки корисну вагу;
- підвищувати стресостійкість і це благотворно позначається на формування нервової системи дитини;
- зменшувати нудоту, що природно безцінне при токсикозі;
- підвищувати фізичну витривалість, що дозволяє майбутній мамі вести активний спосіб життя і навіть легше перенести пологи;
- допомагати системам організму адаптуватися під те, що відбувається в організмі в період вагітності зміна гормонального фону.
Страви з полуниці
Відповідь на питання, чи можна їсти полуницю під час вагітності не просту, а у вигляді апетитних компотів, варення та інших заготовок, на щастя, позитивний. Такі продукти сприяють роботі головного мозку і покращують настрій. Головне-не переїдати їх, тому що так в організм надійде занадто багато цукру.
Як правильно вживати
Дієтологи називають нормою вживання 200-300 г в день. Найбільше користі з неї можна витягти, якщо є плоди в свіжому вигляді. Але ще вище концентрація корисних речовин в сушеної ягоді (її можна з’їдати близько 100 г в день), яку так смачно додавати в каші і домашні цукерки. Полуниця не втрачає ні смаку, ні користі і при заморожуванні.
Багатьом жінкам подобаються йогурти та інші кисломолочні продукти з полуницею, але мало кому відомо, що при додаванні в них свіжих плодів:
- погіршується засвоєння фруктових кислот;
- знижується засвоюваність кальцію.
Ось чому перш ніж кинути жменю ягід в натуральний йогурт, рекомендується попередньо трохи, буквально протягом 2-3 хвилин припустити їх в каструлі з додаванням пари ложок води і цукру або меду.
Можна не сумніватися в тому, чи можна їсти полуницю під час вагітності, але варто пам’ятати про те, з чим вона погано поєднується і в цей перелік входять:
- солоні та мариновані овочі;
- ковбасні вироби;
- горіх.
Перед вживанням або приготуванням ягоди рекомендується ретельно промити в проточній воді.
Чи може полуниця нашкодити майбутній мамі
Вона нарівні з апельсинами, ананасами і вишнею належить до плодів, на які часто зустрічається алергія. Іноді реакції на якісь продукти виникають тільки в період вагітності. Тому варто починати їсти цю ягоду слід потроху, щоб переконатися у відсутності індивідуальної непереносимості.
Майбутній мамі не варто захоплюватися цими червоними плодами в разі, якщо у неї спостерігається погіршення роботи нирок і набряки — так як ця ягода при надмірному вживанні може загальмовувати виведення води з організму.
Як вибрати якісні ягоди при покупці
Поширений міф про те, що великі плоди, все як на підбір, вирощують із застосуванням моря хімікатів. Але найчастіше такий естетично привабливий вигляд вони мають тому, що належать до певного сорту. Тому сміливо можна купувати хоч такі, хоч різні за розмірами і формами.
Головне ж правило полягає в тому, що ягода повинна бути зрілою, але не переспілі. Останню легко визначити по темних плям, м’яким бочок, коричневим плодоніжок, а на дні контейнерів/ящиків/лотків з нею виявляються натекший сік і роздавлені, вкриті пліснявою ягоди.
Можна їсти дикорослі види, якщо немає сумнівів в тому, що вони збиралися на екологічно чистій території, тобто у віддаленості від межі міста, трас і промислових об’єктів.