Чи варто включити в раціон зелену редьку

Ще кілька десятиліть тому цей дивовижний коренеплід був одним з головних овочів на столі жителів Росії. Сьогодні ж його незаслужено забуті поживні, корисні властивості заново відкриваються дієтологами.


                                    Стоит ли включить в рацион зелёную редьку

Відмінні особливості продукту

Друга назва цього овоча-редька маргеланская. Історики кажуть, що її окультурили в Китаї, звідки вона потім поширилася далі по Великому Шовковому шляху.

Вона може мати округлу або довгасту форму. Більшість сортів мають зеленуватий окрас шкурки, але зустрічаються і з рожевим. М’якоть на зрізі може бути як білою, так і блідо-зеленою, і яскраво-рожевою.

На відміну від чорної, маргеланская відрізняється більшою соковитістю, в ній майже не відчувається гіркоти, а смак м’який, з помірною пікантною гостротою.

Склад і калорійність

Енергетична цінність овоча в сирому вигляді становить 32 ккал на 100 г. у цьому ж кількості коренеплоду містяться наступні вітаміни і мінерали:

  • вітамін А-3 мкг;
  • холін – 7,4 мг;
  • аскорбінова кислота – 29 мг;
  • калій-375 мг;
  • фосфор – 26 мг;
  • мідь – 115 мг;
  • залізо – 1,2 мг.

Є в ньому і незамінні амінокислоти, включаючи лізин, триптофан, ізолейцин і валін.

Корисні властивості

Завдяки низькому глікемічному індексу-всього 15 одиниць, людям хворим на цукровий діабет варто включити в раціон зелену редьку.

Науково доведено, що біологічно активні речовини коренеплоду сприяють поліпшенню зору і знижують ризик розвитку катаракти в літньому віці.

Він цінується як дієтичний продукт-адже пригнічує апетит, покращує стан шкіри і активує жировий обмін, тим самим сприяючи втраті зайвої ваги.

Користь соку зеленої редьки

Цей продукт є одним з найвідоміших засобів народної медицини, показаних для лікування простудних і «зимових» вірусних захворювань, а також грипу. Смак цього соку специфічний, тому його дозволяється покращувати додаванням невеликої кількості меду. Серед інших приписуваних йому властивостей значаться:

  • очищення печінки від паразитів;
  • лікування гастриту зі зниженою кислотністю;
  • полегшення симптомів подагри.

Корисно також знати, що цей сік використовують зовнішньо — для зміцнення коренів волосся і прискорення їх росту, а також для розтирання грудної клітини при захворюваннях дихальної системи.

Як вибрати і зберігати

При виборі коренеплодів в магазині, на ринку або відборі їх з власного врожаю для тривалого зберігання, слід відбраковувати ті, які мають занадто великий або дрібний розмір, проросли, пошкоджені або тріснули. У хорошого овоча повинен бути не висохлий, пружний хвостик.

У погребі коренеплоди зберігають в дерев’яній тарі, пересипавши піском. Оптимальними умовами в цьому місці для маргеланской редьки є:

  • температура повітря + 1…+ 3 градуси;
  • вологість повітря до 85%;
  • відсутність сонячного світла;
  • хороша вентиляція.

Для зберігання у відділенні холодильника для овочів коренеплоди слід прибирати в пластикові пакети з отворами. Так вони можуть залишатися свіжими і хорошими до 1 місяця. І звичайно, овоч можна подрібнивши на тертці або нарізавши, прибрати в морозилку, де він відмінно пролежить до 10 місяців.

Що можна приготувати: рецепти

Тим, хто хоче включити в раціон зелену редьку, корисно знати, що це не самий універсальний овоч. Найчастіше його подають у вигляді салатів, а також як мариновану закуску. У тушкованому і обсмаженому вигляді вона з’являється лише як додатковий, фоновий інгредієнт для інших продуктів.

Редька, маринована по-корейськи

У такому вигляді коренеплід особливо добре гармонує з м’ясними стравами. Для приготування закуски потрібно:

  • 2 коренеплоду;
  • 30 мл оцту;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 4 зубчики часнику;
  • 200 г ріпчастої цибулі;
  • 3 ст. л. рослинного масла;
  • за смаком спеції (перець чилі, паприка і чорний, коріандр);
  • 2 ч.л. кунжуту.

Приготування:

  • Редьку подрібнити на тертці для моркви по-корейськи.
  • Коренеплід посолити, додати оцет, ретельно перемішати і залишити в кімнаті на 1 годину.
  • Злити виділилася рідина.
  • Часник пропустити через прес і разом зі спеціями додати до коренеплоду.
  • Цибулю дрібно порубати і обсмажити до золотистого тону на маслі.
  • Залити гарячим маслом з цибулею редьку, перемішати все ретельно.
  • Відставити в холодильник на 8-10 годин.
  • Перед подачею прикрасити кунжутом.
  • Салат з редькою і яйцем

    Ця страва може стати відмінним вибором для пізнього літнього столу, коли на домашньому городі закінчуються сезонні овочі. Для його приготування потрібні наступні продукти:

    • 1 редька;
    • 3 варені яйця;
    • 4 редиски;
    • 0,5 ч. л. солі;
    • щіпка білого меленого перцю;
    • 2 картоплини;
    • за смаком сметана;
    • за смаком ковбасний сир.

    Процес приготування:

  • Редьку подрібнити на крупній тертці. Редис подрібнити так само.
  • Картоплю відварити і нарізати середніми шматочками.
  • Яйця нарізати кубиками.
  • У бажаних пропорціях з’єднати тертий сир і сметану.
  • Перемішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, залити соусом.