Ще кілька десятиліть тому цей дивовижний коренеплід був одним з головних овочів на столі жителів Росії. Сьогодні ж його незаслужено забуті поживні, корисні властивості заново відкриваються дієтологами.
Відмінні особливості продукту
Друга назва цього овоча-редька маргеланская. Історики кажуть, що її окультурили в Китаї, звідки вона потім поширилася далі по Великому Шовковому шляху.
Вона може мати округлу або довгасту форму. Більшість сортів мають зеленуватий окрас шкурки, але зустрічаються і з рожевим. М’якоть на зрізі може бути як білою, так і блідо-зеленою, і яскраво-рожевою.
На відміну від чорної, маргеланская відрізняється більшою соковитістю, в ній майже не відчувається гіркоти, а смак м’який, з помірною пікантною гостротою.
Склад і калорійність
Енергетична цінність овоча в сирому вигляді становить 32 ккал на 100 г. у цьому ж кількості коренеплоду містяться наступні вітаміни і мінерали:
- вітамін А-3 мкг;
- холін – 7,4 мг;
- аскорбінова кислота – 29 мг;
- калій-375 мг;
- фосфор – 26 мг;
- мідь – 115 мг;
- залізо – 1,2 мг.
Є в ньому і незамінні амінокислоти, включаючи лізин, триптофан, ізолейцин і валін.
Корисні властивості
Завдяки низькому глікемічному індексу-всього 15 одиниць, людям хворим на цукровий діабет варто включити в раціон зелену редьку.
Науково доведено, що біологічно активні речовини коренеплоду сприяють поліпшенню зору і знижують ризик розвитку катаракти в літньому віці.
Він цінується як дієтичний продукт-адже пригнічує апетит, покращує стан шкіри і активує жировий обмін, тим самим сприяючи втраті зайвої ваги.
Користь соку зеленої редьки
Цей продукт є одним з найвідоміших засобів народної медицини, показаних для лікування простудних і «зимових» вірусних захворювань, а також грипу. Смак цього соку специфічний, тому його дозволяється покращувати додаванням невеликої кількості меду. Серед інших приписуваних йому властивостей значаться:
- очищення печінки від паразитів;
- лікування гастриту зі зниженою кислотністю;
- полегшення симптомів подагри.
Корисно також знати, що цей сік використовують зовнішньо — для зміцнення коренів волосся і прискорення їх росту, а також для розтирання грудної клітини при захворюваннях дихальної системи.
Як вибрати і зберігати
При виборі коренеплодів в магазині, на ринку або відборі їх з власного врожаю для тривалого зберігання, слід відбраковувати ті, які мають занадто великий або дрібний розмір, проросли, пошкоджені або тріснули. У хорошого овоча повинен бути не висохлий, пружний хвостик.
У погребі коренеплоди зберігають в дерев’яній тарі, пересипавши піском. Оптимальними умовами в цьому місці для маргеланской редьки є:
- температура повітря + 1…+ 3 градуси;
- вологість повітря до 85%;
- відсутність сонячного світла;
- хороша вентиляція.
Для зберігання у відділенні холодильника для овочів коренеплоди слід прибирати в пластикові пакети з отворами. Так вони можуть залишатися свіжими і хорошими до 1 місяця. І звичайно, овоч можна подрібнивши на тертці або нарізавши, прибрати в морозилку, де він відмінно пролежить до 10 місяців.
Що можна приготувати: рецепти
Тим, хто хоче включити в раціон зелену редьку, корисно знати, що це не самий універсальний овоч. Найчастіше його подають у вигляді салатів, а також як мариновану закуску. У тушкованому і обсмаженому вигляді вона з’являється лише як додатковий, фоновий інгредієнт для інших продуктів.
Редька, маринована по-корейськи
У такому вигляді коренеплід особливо добре гармонує з м’ясними стравами. Для приготування закуски потрібно:
- 2 коренеплоду;
- 30 мл оцту;
- 0,5 ч. л. солі;
- 4 зубчики часнику;
- 200 г ріпчастої цибулі;
- 3 ст. л. рослинного масла;
- за смаком спеції (перець чилі, паприка і чорний, коріандр);
- 2 ч.л. кунжуту.
Приготування:
Салат з редькою і яйцем
Ця страва може стати відмінним вибором для пізнього літнього столу, коли на домашньому городі закінчуються сезонні овочі. Для його приготування потрібні наступні продукти:
- 1 редька;
- 3 варені яйця;
- 4 редиски;
- 0,5 ч. л. солі;
- щіпка білого меленого перцю;
- 2 картоплини;
- за смаком сметана;
- за смаком ковбасний сир.
Процес приготування: