Чому варто їсти редис

Редис-смачний і корисний овоч, в якому містяться вітаміни і мінерали, необхідні для зміцнення серця і судин. Вважається, що він здатний знизити ймовірність розвитку раку. Коренеплід зазвичай додають в салат і вживають в свіжому вигляді.


                                    Почему стоит есть редис

Чим відрізняється редька від редиски

Редис-це одна з різновидів редьки. Редька більше за розмірами, ніж редис. Також вона більш ніжна на смак. Буває зеленою, чорною або білою. Редис може бути червоним, жовтим, коричневим, сірим.

Склад і калорійність

Редис відноситься до низькокалорійних продуктів. У 100 г міститься всього 16 ккал. Також в коренеплоді присутні:

  • Кальцій;
  • Калій;
  • Вітамін C;
  • Фосфор;
  • магній;
  • вітаміни В5, В6, В3;
  • Натрій.

У складі коренеплоду присутня невелика кількість вітамінів і мінералів, але, незважаючи на це він, як і багато овочів, приносить користь для організму і його необхідно включати в свій раціон харчування.

Корисні властивості бадилля редиски

Завдяки наявності фенольних сполук овоч має потужну антиоксидантну дію, захищаючи організм від шкідливого впливу токсинів. Також до корисних властивостей редису відносяться:

  • Підвищення імунітету за рахунок вмісту вітаміну С.
  • Зниження крихкості капілярів, судин і зміцнення їх стінок.
  • Підтримка роботи травної системи.
  • Зміцнення серцево-судинної системи.
  • Фахівці припускають, що наявність червоного пігменту в шкірці коренеплоду має протизапальну дію. Це дозволяє ще на ранніх стадіях купірувати захворювання і знизити ризик його розвитку.

    Вважається, що редис здатний значно зменшити ймовірність розвитку злоякісних утворень. Відзначено, що люди, які рідко вживають редис, страждають на рак шлунка, кишечника і нирок.

    Чи можна їсти редиску при схудненні

    Овоч нерідко включають в дієти для схуднення. Він відноситься до низькокалорійних продуктів, не підвищує рівень цукру в крові і відмінно втамовує голод.

    Але не варто його використовувати в монодієти, які передбачають вживання тільки одного продукту протягом декількох днів. Це призводить до розвитку порушення травлення, загострення гастриту і виразки.

    Шкода і протипоказання

    Незважаючи на всю користь, коренеплід має і ряд протипоказань:

  • Кишкові інфекції;
  • Холецистит;
  • Гастрит;
  • Панкреатит;
  • Виразка;
  • Гіпервітаміноз;
  • Вузловий зоб;
  • Хвороби печінки і нирок в період загострення.
  • Як вибрати і зберігати

    При покупці в першу чергу необхідно оглянути плід на відсутність темних плям, вм’ятин і інших пошкоджень. Хороша редиска повинна бути твердою. М’якість говорить про те, що овоч перезрів і вживати його в їжу не варто.

    Про свіжість коренеплоду говорить і бадилля. Зупинити вибір краще на тій, що має зелені хвостики.

    Зберігають редис в холодильнику у відділенні для фруктів і овочів не більше 7-9 діб. При кімнатній температурі коренеплід починає псуватися вже через 3-4 дня.

    Що можна приготувати з редису

    Редис використовують для приготування салатів. Також його варять, смажать і тушкують.

    Коренеплід вживають в свіжому вигляді, вмочуючи в сіль. Його використовують для приготування бутербродів або сирно-сирних паштетів.

    Правила вживання

    Щоб вживання продукту не стало причиною отруєння або порушення травлення, досить дотримуватися кількох правил:

  • Коренеплід слід ретельно помити, очистити від коренів і бадилля.
  • Вживати краще плоди невеликого або середнього розміру. У великих можуть міститися нітрати.
  • У день з’їдати не більше 100-150 г.
  • Вживання коренеплоду у великій кількості за один раз може привести до отруєння або розладу шлунка.