Редис-смачний і корисний овоч, в якому містяться вітаміни і мінерали, необхідні для зміцнення серця і судин. Вважається, що він здатний знизити ймовірність розвитку раку. Коренеплід зазвичай додають в салат і вживають в свіжому вигляді.
Чим відрізняється редька від редиски
Редис-це одна з різновидів редьки. Редька більше за розмірами, ніж редис. Також вона більш ніжна на смак. Буває зеленою, чорною або білою. Редис може бути червоним, жовтим, коричневим, сірим.
Склад і калорійність
Редис відноситься до низькокалорійних продуктів. У 100 г міститься всього 16 ккал. Також в коренеплоді присутні:
- Кальцій;
- Калій;
- Вітамін C;
- Фосфор;
- магній;
- вітаміни В5, В6, В3;
- Натрій.
У складі коренеплоду присутня невелика кількість вітамінів і мінералів, але, незважаючи на це він, як і багато овочів, приносить користь для організму і його необхідно включати в свій раціон харчування.
Корисні властивості бадилля редиски
Завдяки наявності фенольних сполук овоч має потужну антиоксидантну дію, захищаючи організм від шкідливого впливу токсинів. Також до корисних властивостей редису відносяться:
Фахівці припускають, що наявність червоного пігменту в шкірці коренеплоду має протизапальну дію. Це дозволяє ще на ранніх стадіях купірувати захворювання і знизити ризик його розвитку.
Вважається, що редис здатний значно зменшити ймовірність розвитку злоякісних утворень. Відзначено, що люди, які рідко вживають редис, страждають на рак шлунка, кишечника і нирок.
Чи можна їсти редиску при схудненні
Овоч нерідко включають в дієти для схуднення. Він відноситься до низькокалорійних продуктів, не підвищує рівень цукру в крові і відмінно втамовує голод.
Але не варто його використовувати в монодієти, які передбачають вживання тільки одного продукту протягом декількох днів. Це призводить до розвитку порушення травлення, загострення гастриту і виразки.
Шкода і протипоказання
Незважаючи на всю користь, коренеплід має і ряд протипоказань:
Як вибрати і зберігати
При покупці в першу чергу необхідно оглянути плід на відсутність темних плям, вм’ятин і інших пошкоджень. Хороша редиска повинна бути твердою. М’якість говорить про те, що овоч перезрів і вживати його в їжу не варто.
Про свіжість коренеплоду говорить і бадилля. Зупинити вибір краще на тій, що має зелені хвостики.
Зберігають редис в холодильнику у відділенні для фруктів і овочів не більше 7-9 діб. При кімнатній температурі коренеплід починає псуватися вже через 3-4 дня.
Що можна приготувати з редису
Редис використовують для приготування салатів. Також його варять, смажать і тушкують.
Коренеплід вживають в свіжому вигляді, вмочуючи в сіль. Його використовують для приготування бутербродів або сирно-сирних паштетів.
Правила вживання
Щоб вживання продукту не стало причиною отруєння або порушення травлення, досить дотримуватися кількох правил:
Вживання коренеплоду у великій кількості за один раз може привести до отруєння або розладу шлунка.