Квасоля відноситься до бобових культур. Сьогодні в магазині можна знайти продукт в сухому вигляді, так і консервованому. Її часто використовують для приготування супів, салатів, не підозрюючи, що вона має низку корисних властивостей і є профілактикою раку.
Види та особливості
Розрізняють кілька видів, кожен з яких має свої особливості.
- Білий. У складі присутня багато кальцію і калію. Зміцнює серцево-судинну систему, кістки, зуби і підвищує імунітет за рахунок вмісту вітаміну С.
- Червоний. Багата мінеральними речовинами і вітамінами. Має сильну противірусну дію.
- Чорна і коричнева. Містить антиоксиданти, які виводять з організму шлаки і токсини.
- Строката поєднує в собі користь білої, чорної і червоної. У рідкісних випадках викликає індивідуальну непереносимість.
Хімічний склад і калорійність квасолі
У 100 г сухих бобів міститься 343 ккал. Вона відмінно засвоюється, швидко і на довгий час втамовує голод.
Також до складу входять:
- Вітамін C;
- Кальцій;
- Калій;
- вітамін А;
- Натрій;
- вітаміни групи В;
- магній;
- Фосфор.
Квасоля багата білками і харчовими волокнами. Відноситься до продуктів з невеликим глікемічним індексом, що дозволяє вживати її без побоювань людям, що страждають на цукровий діабет.
Користь і шкода
Незважаючи на невелику кількість мікроелементів в складі квасоля має ряд корисних властивостей:
- антиоксидантна;
- протизапальний;
- протипухлинна;
- кардіозахисне;
- антидіабетичне;
- протимікробну.
Сприяє нормалізації роботи нервової системи, забезпечує профілактику остеопорозу і значно знижує ризик розвитку ракових утворень.
Крім цього, продукт буде корисний тим, хто бореться з ожирінням, боби нормалізують рівень холестерину в крові.
Як правильно готувати
Щоб отримати максимум користі від квасолі, її потрібно правильно готувати. Для цього достатньо дотримуватися наступних рекомендацій:
Відмінності свіжої квасолі від консервованої
За хімічним складом консервовані боби майже не відрізняються від свіжих. У них зберігаються всі мікроелементи.
Але Консервована квасоля м’якше і ніжніше на смак. Її частіше використовують для приготування салатів, супів-пюре і вживають в якості закуски.
Бобову культуру рекомендується їсти не менше одного разу на тиждень, щоб поповнити запас вітамінів і мінералів в організмі.
Квасоля-незамінне джерело білка і мінеральних речовин. Завдяки цьому отримала широке застосування в народній медицині і використовується як профілактичний засіб від різних хвороб. Тому її обов’язково потрібно включити її в раціон.