Настання літа багато хто чекає через ягід і фруктів. Одним з улюблених ласощів є черешня, яка славиться своїм смаком і ароматом, при цьому приносить неоціненну користь для організму. Корисні речовини містяться не тільки в самій черешні, але і в листі.
Скільки можна з’їдати в день і на ніч
У добу рекомендовано не більше 300 грам ягід, оскільки вона здатна стати причиною алергії і непереносимості. Вживати на ніч її не варто, особливо у великій кількості, так як вона має проносну дію.
Склад і калорійність
До складу черешні входить велика кількість вітаміну З, що підвищує імунітет. Черешня корисна для нашого організму, так як багата:
- амінокислота;
- вітамінами А, Н, РР і групи в;
- залізом і цинком;
- калієм і магнієм;
- кальцієм і фосфором;
- селеном і марганцем
- клітковина.
Властивості черешні
Ягода дозволяє зміцнити і підтримати імунну систему організму завдяки вмісту вітаміну С.присутність кальцію і магнію дозволяють зміцнити кістки і м’язову тканину.
Черешня сприятливо впливає на стан шкіри, волосся і нігтів, знижує стрес і покращує настрій.
Як використовуються листя і кісточки
Користь черешні для організму укладена не тільки в ягодах. Цінні мікроелементи присутні навіть в кісточках. Їх додають в варення для додання аромату. У них міститься амігдалін, що знижує ризик розвитку раку.
Листя рослини збирають і висушують. Використовують для настоянки від кашлю та застуди, так як вони мають протикашльовий і протизапальний ефект.
Користь сушеної і замороженої ягоди
При правильній заготівлі в ягодах зберігається максимум корисних речовин. Сушені плоди багаті кальцієм, калієм і залізом. У зимову пору року стане незамінним помічником у боротьбі з анемією.
Ягоди після сушіння зберігають і достатню кількість магнію, необхідного для зниження стресів і нормалізації роботи нервової системи.
У замороженої черешні зберігається велика частина корисних мікроелементів. Вона допомагає при простудних і запальних захворюваннях.
Шкода і протипоказання
Ягоду не слід вживати при наявності наступних протипоказань:
Не варто зловживати черешнею в період вагітності, а при грудному вигодовуванні перед введенням її в раціон слід проконсультуватися у педіатра.
Як вибрати і зберігати
Перед покупкою ягоду потрібно уважно оглянути. На поверхні плодів не повинно бути вм’ятин та інших пошкоджень. Рекомендується купувати ягоди темного кольору. У них присутня максимальна кількість корисних речовин.
Зберігати черешню потрібно в холодильнику в спеціальному відсіку для овочів і фруктів не більше 3-6 діб в залежності від стиглості.
Що можна приготувати: рецепти
Ароматне варення
Для цього буде потрібно цукор і ягоди в пропорції 1:1. Плоди промивають, укладають в каструлю і пересипають цукровим піском. Ставлять на плиту, доводять до кипіння. Варити протягом 20-30 хвилин, потім розкласти в стерилізовані банки. Готовність можна перевірити, капнув на ложку і перевернути. Якщо варення не капає – воно готове.
Компот з черешні
Ягоди (600-700 г) залити 3 л холодної води і поставити на плиту. Як тільки компот закипить, додати цукровий пісок за смаком. Варити 10-15 хвилин, зняти з вогню і дати настоятися.
Черешня не тільки смачна ягода, вона приносить користь організму. Найкраще її вживати в свіжому вигляді. Так організм отримує максимум цінних речовин.