Лохина-ягода, яка здатна вберегти від багатьох захворювань. Вона містить в собі речовини, що забезпечують ефективний захист від впливу зовнішніх факторів на організм жінки, яка очікує малюка. Але при цьому необхідно знати все про властивості продуктах, щоб замість користі не нашкодити організму і майбутній дитині.
Склад і цінність продукту
Ягоди, які виросли в умовах холодного клімату, включають в себе величезну кількість корисних речовин. У такому продукті міститься всього 39 ккал, а це дає можливість не боятися набрати зайві кілограми під час вагітності. Що стосується вітамінів і мікроелементів, то в цій ягоді їх предостатньо:
- Калій;
- Кальцій;
- Фосфор;
- магній;
- вітаміни групи В;
- Вітамін Е, З, А, Р.
Також продукт містить велику кількість органічних кислот.
Користь лохини для вагітних
При вагітності лохина поряд зі своїм низьким вмістом калорій, дає можливість поліпшити стан здоров’я жінки і її майбутньої дитини. Завдяки вмісту аскорбінової кислоти вона допомагає запобігти простудним захворюванням. Також в першому триместрі вітамін З підвищує захисні функції організму, знімає ризик виникнення запаморочень і слабкості.
Залізо, яке теж міститься в ягоді, попереджає розвиток анемії, зміцнює серце і судини. Крім того, в голубиці є фолієва кислота, що відповідає за нормальний розвиток плода, а також формування його нервової системи. Додатково ягода бореться з такими неприємними явищами, як нетравлення, порушення обміну речовин, що дуже часто відбувається в другому триместрі. Крім цього, лохина знижує холестерин і покращує роботу підшлункової.
Як вживати ягоду
Після покупки лохину потрібно промити проточною водою, а потім дати стекти зайвій волозі. Після висихання потрібно видалити пошкоджені ягоди. Якщо вагітна раніше не їла лохину, то вводити в раціон її потрібно поступово. Зазвичай це столова ложка на день. При відсутності небажаних реакцій організму кількість ягід можна збільшити до 1 склянки в день, але зловживати не варто – 2-3 разів на тиждень такої дози буде достатньо.
Безпечна доза на день
Часто буває так, що вагітні сильно захоплюються надмірним вживанням лохини. Через це можуть відбуватися розлади травлення. Також велика кількість ягід може привести до розвитку метеоризму, нудоти і навіть блювоти. Щоб таких ситуацій не відбувалося, краще не перевищувати денну рекомендовану дозу, а це 1 стакан.
Яка лохина безпечна для вагітних
Тільки великі і щільні дозрілі ягоди корисні для здоров’я вагітної. Лохина повинна мати однорідну забарвлення, покрита білястим нальотом, але при цьому не можна його плутати з цвіллю, яка шкідлива для здоров’я. Не варто допускати зберігання ягід у вологому середовищі, так як в них швидко розмножуються бактерії, і вони стають небезпечними для здоров’я.
Протипоказання
Для вагітних протипоказання, пов’язані з вживанням лохини, все-таки є. Це:
- прийом препаратів для розрідження крові;
- алергічні реакції;
- дискінезія;
- проблеми з сечостатевою системою.
Якщо вагітна сумнівається в тому, чи можна вживати таку ягоду, то краще проконсультуватися з лікарем.