Цвітна капуста: користь, шкода, як готувати

Цвітна капуста-корисний продукт, який стане відмінним доповненням до здорового меню. Вона сприяє не тільки підтримці імунітету і роботі травної системи. В її складі присутня безліч цінних мікроелементів.


                                    Цветная капуста: польза, вред, как готовить

Вітаміни та мінерали в цвітній капусті

У продукті містяться наступні мікроелементи:

  • вітаміни групи В;
  • вітаміни РР, до, Н;
  • вітаміни з, А, Е;
  • Калій;
  • Цинк;
  • мідь;
  • Фосфор;
  • Кальцій;
  • залізо;
  • магній;
  • Селен.

Кожен з них виконує певну роль в обмінних процесах в організмі, підтримує роботу органів і систем.

Чим корисна кольорова капуста

Чи не дуже примітний на вигляд овоч є справжнім джерелом корисних мікроелементів. Тому його рекомендують вживати не менше разу на тиждень, а не тільки при дотриманні дієт.

Завдяки багатому складу, кольорова капуста має ряд корисних властивостей:

  • Нормалізує обмін речовин.
  • Підтримує роботу нервової системи.
  • Покращує травлення, усуває запори і діарею.
  • Сприяє виведенню каменів у нирках.
  • Зміцнює кістки, зуби, нігті.
  • Покращує колір обличчя.
  • Попереджає раніше старіння.
  • Клітковина очищає кишечник від шлаків.
  • Підвищує імунітет.
  • Зменшує ймовірність появи ракових новоутворень.
  • Зміцнює судини, нормалізує роботу серцево-судинної системи.

Цвітна капуста надає на організм сечогінну, протизапальну, жовчогінну і антистресову дію.

Як правильно готувати

Перед приготуванням цвітну капусту, акуратно поділяють на суцвіття і промивають їх водою.

Найпростіший варіант приготування-варіння. Для цього суцвіття укладають в каструлю, заливають водою так, щоб вона тільки покривала овочі. Після закипання варити дві хвилини, потім зменшити вогонь і довести до готовності.

Зберегти більше вітамінів в складі овоча допоможе приготування на пару. Чисті суцвіття викладають в чашу пароварки і готують 8-10 хвилин. 

Цвітну капусту також можна обсмажувати на олії з часником або прянощами. Час приготування 10-15 хвилин.

З капустою готують овочеве рагу, запікають або обсмажують в клярі. Вона відмінно підходить для приготування супів-пюре і поєднується з м’ясними продуктами.

Скільки можна з’їсти на добу

Цвітна капуста корисна для організму і багата мікроелементами. Особливих обмежень за кількістю з’їденого на добу немає.

Але якщо є хронічні захворювання травлення, наприклад, гастрит, лікарі рекомендують вживати не більше 100 грам на добу, щоб не перевантажувати шлунок і не спровокувати загострення. При вагітності і годуванні груддю жінкам можна з’їдати до 50 грам на добу.

Як зберігати овоч вдома

Свіжі цілі качани поміщаються в холодильник, в спеціальне відділення для овочів і фруктів. Світлий, неушкоджений овоч збереже свої якості до 7-10 діб.

Окремі суцвіття псуються швидше, їх краще вжити протягом двох днів. 

Щоб збільшити термін зберігання, цвітну капусту розділяють, миють, просушують і прибирають в морозильну камеру. Так вона буде придатна в їжу протягом року. Перед приготуванням розморожувати її не потрібно.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на всю користь, продукт можна вживати не завжди. До протипоказань відносяться:

  • Виразкова хвороба шлунка і гастрит в стадії загострення.
  • Гіпертонія, так як продукт здатний підвищувати показники артеріального тиску.
  • Захворювання нирок і сечовивідної системи.
  • Хвороби щитовидної залози.
  • Подагра.
  • Перенесені недавно операції в області грудей або черевної порожнини.
  • Її не вживають і при індивідуальній непереносимості. Також овоч слід їсти з обережністю при вагітності і грудному вигодовуванні, особливо якщо раніше його не було в раціоні.