Цвітна капуста-корисний продукт, який стане відмінним доповненням до здорового меню. Вона сприяє не тільки підтримці імунітету і роботі травної системи. В її складі присутня безліч цінних мікроелементів.
Вітаміни та мінерали в цвітній капусті
У продукті містяться наступні мікроелементи:
- вітаміни групи В;
- вітаміни РР, до, Н;
- вітаміни з, А, Е;
- Калій;
- Цинк;
- мідь;
- Фосфор;
- Кальцій;
- залізо;
- магній;
- Селен.
Кожен з них виконує певну роль в обмінних процесах в організмі, підтримує роботу органів і систем.
Чим корисна кольорова капуста
Чи не дуже примітний на вигляд овоч є справжнім джерелом корисних мікроелементів. Тому його рекомендують вживати не менше разу на тиждень, а не тільки при дотриманні дієт.
Завдяки багатому складу, кольорова капуста має ряд корисних властивостей:
- Нормалізує обмін речовин.
- Підтримує роботу нервової системи.
- Покращує травлення, усуває запори і діарею.
- Сприяє виведенню каменів у нирках.
- Зміцнює кістки, зуби, нігті.
- Покращує колір обличчя.
- Попереджає раніше старіння.
- Клітковина очищає кишечник від шлаків.
- Підвищує імунітет.
- Зменшує ймовірність появи ракових новоутворень.
- Зміцнює судини, нормалізує роботу серцево-судинної системи.
Цвітна капуста надає на організм сечогінну, протизапальну, жовчогінну і антистресову дію.
Як правильно готувати
Перед приготуванням цвітну капусту, акуратно поділяють на суцвіття і промивають їх водою.
Найпростіший варіант приготування-варіння. Для цього суцвіття укладають в каструлю, заливають водою так, щоб вона тільки покривала овочі. Після закипання варити дві хвилини, потім зменшити вогонь і довести до готовності.
Зберегти більше вітамінів в складі овоча допоможе приготування на пару. Чисті суцвіття викладають в чашу пароварки і готують 8-10 хвилин.
Цвітну капусту також можна обсмажувати на олії з часником або прянощами. Час приготування 10-15 хвилин.
З капустою готують овочеве рагу, запікають або обсмажують в клярі. Вона відмінно підходить для приготування супів-пюре і поєднується з м’ясними продуктами.
Скільки можна з’їсти на добу
Цвітна капуста корисна для організму і багата мікроелементами. Особливих обмежень за кількістю з’їденого на добу немає.
Але якщо є хронічні захворювання травлення, наприклад, гастрит, лікарі рекомендують вживати не більше 100 грам на добу, щоб не перевантажувати шлунок і не спровокувати загострення. При вагітності і годуванні груддю жінкам можна з’їдати до 50 грам на добу.
Як зберігати овоч вдома
Свіжі цілі качани поміщаються в холодильник, в спеціальне відділення для овочів і фруктів. Світлий, неушкоджений овоч збереже свої якості до 7-10 діб.
Окремі суцвіття псуються швидше, їх краще вжити протягом двох днів.
Щоб збільшити термін зберігання, цвітну капусту розділяють, миють, просушують і прибирають в морозильну камеру. Так вона буде придатна в їжу протягом року. Перед приготуванням розморожувати її не потрібно.
Шкода і протипоказання
Незважаючи на всю користь, продукт можна вживати не завжди. До протипоказань відносяться:
Її не вживають і при індивідуальній непереносимості. Також овоч слід їсти з обережністю при вагітності і грудному вигодовуванні, особливо якщо раніше його не було в раціоні.