Щоб приготувати солодке, ароматне і дуже корисне варення, необов’язково використовувати ягоди. Відмінним основним компонентом можуть стати лісові шишки. Такі ласощі помітно наситить організм, подарує гарний настрій і помітно поліпшить показники здоров’я.
Склад і калорійність
Десерт в народі отримав назву, як лісовий або рослинний мед. Він має схожий колір і в’язку консистенцію. Продукт має досить багатий склад, в ньому містяться:
- вітаміни групи А, З, В і Е;
- Кальцій;
- Йод;
- магній;
- залізо;
- Калій;
- Цинк.
Також варення з шишок багате ефірними маслами, органічними кислотами і фітонцидами. Калорійність 100 г ласощі становить приблизно 200-250 калорій. Людям, які дотримуються правильного харчування або суворої дієти, варто вживати його в обмеженій кількості.
Корисні властивості і протипоказання
Регулярне вживання варення позитивно позначиться на стані здоров’я. Воно має безліч корисних властивостей:
- зміцнення імунної системи;
- поліпшення опірності до вірусів;
- нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту;
- виведення з організму шкідливих шлаків і токсинів;
- зняття стресу і позбавлення від безсоння;
- зняття набряклості;
- профілактика онкології, серцево-судинних захворювань.
Вживати варення з шишок протипоказано:
- людям, що страждають на цукровий діабет;
- при гастриті і виразці;
- при індивідуальній переносимості продукту;
- майбутнім мама або годуючим грудьми жінкам.
З обережністю його варто їсти і тим, у кого є зайва вага. При наявності хронічних захворювань рекомендується дізнатися про обмеження у лікаря.
Особливості вживання
Без особливих побоювань вживати десерт можна не більше ніж по 1-2 ч.л в день, рясно запиваючи його водою. Дозволяється додавати в теплий напій. Дітям до 7 років включати в раціон не варто, а з 7 до 18 років – не більше ½ ч.ложки в день, краще попередньо уточнити протипоказання у педіатра. Так як воно надає розслаблюючу дію, краще вживати його перед сном.
Як приготувати варення з шишок
Для ласощів підходять тільки молоді плоди хвойних дерев. Краще збирати їх віддаленому лісі подалі від доріг або підприємств. Пов’язано це з тим, що вони накопичують всередині шкідливі речовини.
Класичний рецепт
Ласощі готується просто, а виходить неймовірно смачним. Для його приготування потрібні наступні інгредієнти:
- соснові або ялинові шишки-500 г;
- цукровий пісок-500 г;
- вода.
Готується воно наступним чином:
Час приготування становить 2 години з моменту закипання сиропу. До цього часу шишки повинні стати коричневого кольору, а вода потемніти і погустіти.
Варення з шишок з лимоном
Таке ласощі набуває тонкий приємний смак. Щоб його зварити потрібні наступні компоненти:
- соснові або ялинові шишки-500 г;
- цукровий пісок-500 г;
- лимон – 1 шт.;
- вода-3 л.
Покрокова інструкція з приготування виглядає наступним чином:
Продукт остудити до кімнатної температури, після чого, його можна розкласти по стерильним банкам.
Варення з шишок – дуже смачний солодкий продукт, який приносить велику користь для організму. Однак, по-перше, вживати його слід тільки в помірних кількостях. По-друге, слід враховувати протипоказання.