Варення з шишок: особливості та приготування

Щоб приготувати солодке, ароматне і дуже корисне варення, необов’язково використовувати ягоди. Відмінним основним компонентом можуть стати лісові шишки. Такі ласощі помітно наситить організм, подарує гарний настрій і помітно поліпшить показники здоров’я.


                                    Варенье из шишек: особенности и приготовление

Склад і калорійність

Десерт в народі отримав назву, як лісовий або рослинний мед. Він має схожий колір і в’язку консистенцію. Продукт має досить багатий склад, в ньому містяться:

  • вітаміни групи А, З, В і Е;
  • Кальцій;
  • Йод;
  • магній;
  • залізо;
  • Калій;
  • Цинк.

Також варення з шишок багате ефірними маслами, органічними кислотами і фітонцидами. Калорійність 100 г ласощі становить приблизно 200-250 калорій. Людям, які дотримуються правильного харчування або суворої дієти, варто вживати його в обмеженій кількості.

Корисні властивості і протипоказання

Регулярне вживання варення позитивно позначиться на стані здоров’я. Воно має безліч корисних властивостей:

  • зміцнення імунної системи;
  • поліпшення опірності до вірусів;
  • нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту;
  • виведення з організму шкідливих шлаків і токсинів;
  • зняття стресу і позбавлення від безсоння;
  • зняття набряклості;
  • профілактика онкології, серцево-судинних захворювань.

Вживати варення з шишок протипоказано:

  • людям, що страждають на цукровий діабет;
  • при гастриті і виразці;
  • при індивідуальній переносимості продукту;
  • майбутнім мама або годуючим грудьми жінкам.

З обережністю його варто їсти і тим, у кого є зайва вага. При наявності хронічних захворювань рекомендується дізнатися про обмеження у лікаря.

Особливості вживання

Без особливих побоювань вживати десерт можна не більше ніж по 1-2 ч.л в день, рясно запиваючи його водою. Дозволяється додавати в теплий напій. Дітям до 7 років включати в раціон не варто, а з 7 до 18 років – не більше ½ ч.ложки в день, краще попередньо уточнити протипоказання у педіатра. Так як воно надає розслаблюючу дію, краще вживати його перед сном.

Як приготувати варення з шишок

Для ласощів підходять тільки молоді плоди хвойних дерев. Краще збирати їх віддаленому лісі подалі від доріг або підприємств. Пов’язано це з тим, що вони накопичують всередині шкідливі речовини.

Класичний рецепт

Ласощі готується просто, а виходить неймовірно смачним. Для його приготування потрібні наступні інгредієнти:

  • соснові або ялинові шишки-500 г;
  • цукровий пісок-500 г;
  • вода.

Готується воно наступним чином:

  • Сировина слід добре промити, від сміття і пилу. Краще їх залити холодною водою і через 2-3 хвилини сполоснути, використовуючи друшляк.
  • Перекласти сировину в каструлю з товстим дном і залити його водою так, щоб вона покривала його на 2-3 см.
  • Всипати цукровий пісок.
  • Варити вміст на повільному вогні, злегка його перемішуючи.
  • Час приготування становить 2 години з моменту закипання сиропу. До цього часу шишки повинні стати коричневого кольору, а вода потемніти і погустіти.

    Варення з шишок з лимоном

    Таке ласощі набуває тонкий приємний смак. Щоб його зварити потрібні наступні компоненти:

    • соснові або ялинові шишки-500 г;
    • цукровий пісок-500 г;
    • лимон – 1 шт.;
    • вода-3 л.

    Покрокова інструкція з приготування виглядає наступним чином:

  • Добре промити шишки, залити їх водою.
  • Томити на слабкому вогні близько 2 – 2,5 годин.
  • Залишити настоятися на 8-12 годин, потім процідити.
  • Додати до консистенції цукровий пісок і продовжувати варити її до тих пір, поки рідина не стане густою.
  • За 10-15 хвилин до закінчення готування додати в ласощі нарізаний на шматочки лимон. Довести до кипіння.
  • Продукт остудити до кімнатної температури, після чого, його можна розкласти по стерильним банкам.

    Варення з шишок – дуже смачний солодкий продукт, який приносить велику користь для організму. Однак, по-перше, вживати його слід тільки в помірних кількостях. По-друге, слід враховувати протипоказання.