Боул в перекладі з англійської означає “миска»або “глибока чашка”. Сьогодні він знайшов популярність, особливо у тих, хто стежить за своїм харчуванням і дотримується здорового способу життя.
Це смачне і корисне блюдо, яке відмінно підійде на сніданок, обід або вечерю. Особливістю є не склад, а спосіб подачі.
Історія виникнення
Боул, як вважається, прийшов зі Сходу. Легенда свідчить, що Будда після довгої медитації прогулювався містом, тримаючи в руці глибоку миску. У неї бажаючі могли покласти будь-який продукт. В результаті чаша наповнювалася рисом, овочами і зеленню. Адже тільки ці продукти міг дати проста людина.
Довгі роки блюдо використовувалося вегетаріанцями, так як містило тільки інгредієнти рослинного походження.
У сучасний варіант входять різні компоненти: яйця, риба, креветки, м’ясо, курка. Але особливістю є не склад, а то, як розташовуються інгредієнти. Їх укладають шарами і так само їдять. Це дозволяє продуктам краще засвоюватися.
Який буває боул
Раніше до складу страви входив рис, який і був основою тарілки. Зверху укладали овочі і посипали зелень.
Сьогодні боул готують в різних варіантах:
- Овочевий. У складі присутні свіжі овочі і рис, гречка або булгур.
- М’ясний. Ситний варіант приготування боула. Використовуються свинина, яловичина або курка. Доповнюється блюдо овочами, крупою.
- З морепродуктами. Додають креветки, рибу, кальмари. Відмінно поєднуються з рисом або булгуром.
- Десерт. Готують з йогурту, горіхів, фруктів, меду, сухофруктів.
Боул може стати як основною стравою, так і гарніром або десертом. Все залежить від власних уподобань.
Хімічний склад і харчова цінність
Завдяки наявності свіжих овочів, м’яса або фруктів в складі, блюдо має наступний хімічний склад:
- вітаміни А, З, Е.
- Цинк;
- Селен;
- залізо;
- клітковина;
- амінокислота;
- вітаміни В2, В6, В3, В12, В5;
- марганець;
- магній;
- вітаміни D, H, K;
- Калій;
- Кальцій;
- залізо;
- Фосфор.
Мікроелементи беруть участь в хімічних процесах, що відбуваються в організмі. Необхідні для правильної роботи органів. Їх недолік може привести до розвитку ряду захворювань, таких як анемія, порушення серцевого ритму, зміна гормонального фону і інші.
У чому користь
Боул-не тільки смачне, але і корисне блюдо. Багатий хімічний склад сприяє:
- Поліпшенню роботи серця і судин.
- Підтримці і зміцненню імунного захисту організму.
- Нормалізації травлення і усунення запорів, діареї, здуття, метеоризму.
- Поліпшення настрою і зниження стресу.
- Зміцненню волосся, нігтів, зубів і кісток.
- Поліпшенню роботи печінки, нирок, підшлункової.
- Виведенню шлаків і токсинів.
- Нормалізації обмінних процесів.
Великий вміст вітамінів і мінералів сприятливо позначається на шкірному покриві, покращуючи колір, повертаючи пружність.
Крім цього, боул втамовує голод, дозволяє поповнити заряд енергії і запас корисних речовин. Вегетаріанський варіант страви при цьому не впливає на вагу і сприяє підтримці красивої фігури.
Які можуть бути протипоказання
Боул не варто вживати при гастритах і виразках в період загострення, так як це може спровокувати погіршення стану.
Також блюдо не рекомендується при алергії або індивідуальної непереносимості компонентів.
З обережністю вживається при вагітності і грудному вигодовуванні, так як деякі продукти можуть негативно відбитися на загальному стані малюка.