Боул: історія виникнення, як приготувати

Боул в перекладі з англійської означає “миска»або “глибока чашка”. Сьогодні він знайшов популярність, особливо у тих, хто стежить за своїм харчуванням і дотримується здорового способу життя.


                                    Боул: история возникновения, как приготовить

Це смачне і корисне блюдо, яке відмінно підійде на сніданок, обід або вечерю. Особливістю є не склад, а спосіб подачі.

Історія виникнення

Боул, як вважається, прийшов зі Сходу. Легенда свідчить, що Будда після довгої медитації прогулювався містом, тримаючи в руці глибоку миску. У неї бажаючі могли покласти будь-який продукт. В результаті чаша наповнювалася рисом, овочами і зеленню. Адже тільки ці продукти міг дати проста людина.

Довгі роки блюдо використовувалося вегетаріанцями, так як містило тільки інгредієнти рослинного походження.

У сучасний варіант входять різні компоненти: яйця, риба, креветки, м’ясо, курка. Але особливістю є не склад, а то, як розташовуються інгредієнти. Їх укладають шарами і так само їдять. Це дозволяє продуктам краще засвоюватися.

Який буває боул

Раніше до складу страви входив рис, який і був основою тарілки. Зверху укладали овочі і посипали зелень.

Сьогодні боул готують в різних варіантах:

  • Овочевий. У складі присутні свіжі овочі і рис, гречка або булгур.
  • М’ясний. Ситний варіант приготування боула. Використовуються свинина, яловичина або курка. Доповнюється блюдо овочами, крупою.
  • З морепродуктами. Додають креветки, рибу, кальмари. Відмінно поєднуються з рисом або булгуром.
  • Десерт. Готують з йогурту, горіхів, фруктів, меду, сухофруктів.

Боул може стати як основною стравою, так і гарніром або десертом. Все залежить від власних уподобань.

Хімічний склад і харчова цінність

Завдяки наявності свіжих овочів, м’яса або фруктів в складі, блюдо має наступний хімічний склад:

  • вітаміни А, З, Е.
  • Цинк;
  • Селен;
  • залізо;
  • клітковина;
  • амінокислота;
  • вітаміни В2, В6, В3, В12, В5;
  • марганець;
  • магній;
  • вітаміни D, H, K;
  • Калій;
  • Кальцій; 
  • залізо;
  • Фосфор.

Мікроелементи беруть участь в хімічних процесах, що відбуваються в організмі. Необхідні для правильної роботи органів. Їх недолік може привести до розвитку ряду захворювань, таких як анемія, порушення серцевого ритму, зміна гормонального фону і інші.

У чому користь

Боул-не тільки смачне, але і корисне блюдо. Багатий хімічний склад сприяє:

  • Поліпшенню роботи серця і судин.
  • Підтримці і зміцненню імунного захисту організму.
  • Нормалізації травлення і усунення запорів, діареї, здуття, метеоризму.
  • Поліпшення настрою і зниження стресу.
  • Зміцненню волосся, нігтів, зубів і кісток.
  • Поліпшенню роботи печінки, нирок, підшлункової.
  • Виведенню шлаків і токсинів.
  • Нормалізації обмінних процесів.

Великий вміст вітамінів і мінералів сприятливо позначається на шкірному покриві, покращуючи колір, повертаючи пружність.

Крім цього, боул втамовує голод, дозволяє поповнити заряд енергії і запас корисних речовин. Вегетаріанський варіант страви при цьому не впливає на вагу і сприяє підтримці красивої фігури.

Які можуть бути протипоказання

Боул не варто вживати при гастритах і виразках в період загострення, так як це може спровокувати погіршення стану.

Також блюдо не рекомендується при алергії або індивідуальної непереносимості компонентів.

З обережністю вживається при вагітності і грудному вигодовуванні, так як деякі продукти можуть негативно відбитися на загальному стані малюка.