У культурі харчування Великобританії притаманні свої унікальні звичаї, незважаючи на наближеність до гастрономічних традицій Європи в цілому. Частина традицій бере початок в далекому середньовіччі, а інші виникли порівняно зовсім недавно. І багато з них серйозно зачіпають те, як в цій країні проходять головні прийоми їжі за день.
Сніданок
Цікаво, що в міру просування на північ країни, сніданки стають все більш ранніми і щільними. Цьому є легке пояснення-адже саме тут аж до середини XX велика частина населення жила в селах і на фермах, де трудовий день починався ще до сходу сонця і вимагав маси сил. Звідси в сучасний англійський сніданок прийшли ковбаски з картопляними котлетами, вівсянка на молоці, але не завжди солодка — до неї також можуть подавати і бекон з сиром, а також всілякі яєчні і тости, щедро намазані вершковим маслом і джемом.
Ця особливість прийому їжі в Британії перейшла навіть на сніданки, які можна знайти в кафе і ресторанах по всьому світу. Такий English Breakfast включає:
- бекон або ковбаски, причому те й інше прийнято засмажувати зовсім не до рум’яного кольору;
- яйця в бажаному вигляді;
- запечені на грилі гриби або сезонні овочі, наприклад-томати — баклажани, кабачки;
- хрусткі тости;
- запечені або консервовані боби.
Ланч
Теоретично він вважається перекусом до обіду. Вже на початку XX століття ланч став замінювати файф-о-клок — чаювання, що влаштовується вищим і заможним середнім класом близько 5 години вечора.
Ланч-перекус для тих, у кого хороший апетит і рішення для тих, хто не встигає повноцінно пообідати. Головна Британська особливість полуденного прийому їжі-сендвіч. З житнього хліба з холодним м’ясом і сиром або ж з картопляним салатом і рибними консервами, з шинкою і вареними яйцями. Природно, існують і тисячі інших варіантів.
У кафе Англії існує спеціальний розділ меню для ланчів. Там можна знайти, наприклад, бісквіти, що подаються з вершковим маслом і джемом.
До ланчу можна віднести і фіш-енд-чіпс-смажену рибу з картоплею фрі.
На тлі розвитку стилю здорового способу життя сьогодні у Великобританії на ланч часто вибирають будь-якої салат.
Вечеря
Ще якихось 50 років тому в Англії вечеря нагадувала добре відомий нам обід. Пояснювалося ж це тим, що велика частина населення країни в середині дня через інтенсивну роботу не могла добре пообідати, задовольняючись вже названим перекусом в середині дня. Так що суп і друга страва переносилися на годинник, коли люди поверталися додому.
Сьогодні природно ситуація в країні змінилася. Але в сім’ях, де звичні підвалини досі сильні, традиційне британське меню вечері може все ще виглядати приблизно наступним чином:
- суп з морепродуктів – для узбережжя країни або з баранини, м’яса птиці з великою кількістю овочів;
- запечений ростбіф або шніцелі зі свинини, відбивні з м’яса птиці;
- закуски з картоплі-гратени, запечені часточки, картопля фрі;
- борошняні десерти-Кокосовий торт, кекс з сухофруктами.
Цікаво, що звичка залишати частину м’ясних страв на сніданок, щоб подати в холодному або розігрітому вигляді, зникла недавно, в 60-70 роках минулого століття — зі збільшенням доходу населення в цілому, підйомом економіки країни, за рахунок чого люди могли їсти вранці не тільки вдома, але і в кафе.
Підводячи підсумки, можна сказати, що дещо з особливостей прийому їжі в Великобританії універсально-тобто застосовується з точки зору дієтології практично в будь — якій частині світу. Наприклад, поживний сніданок. Адже науково доведено, що його склад багато в чому визначає те, наскільки добре і енергійно буде відчувати себе людина далі протягом дня.