Оселедець під шубою — класичний рецепт з покроковими фото

Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
Оселедець під шубою — класичний рецепт з покроковими фотоПриготовить класичну оселедець під шубою дуже легко. Рецепт цього чудового, простого і смачної страви вже багато років передається з покоління в покоління і залишається не менш популярним і затребуваним.Колись давно оселедець під шубою була одним з центральних страв у ресторанних меню, та й зараз цей смачний і простий салат є невід’ємним атрибутом новорічного столу.Рецепт «Шуби» з моменту появи і до наших днів багато разів доповнювався і вдосконалювався. В ті чи інші часи у нього додавали яблука, сир, курячі або перепелині яйця, солоні огірки та інші інгредієнти. Класичний варіант салату більш простий, але не менш смачний. Він включає такі інгредієнти як оселедець, картопля, буряк, моркву, цибулю і майонез.
Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фотоЗміст:

  • Рецепт класичної оселедця під шубою
  • Приготування оселедця під шубою без цибулі
  • Простий «Шуба» з сиром
  • Рецепт оселедчик під шубою з яблуком
  • Оселедець під шубою рулетом
  • «Шуба» з маринованими огірками
  • Оселедець під шубою «Щедра» для святкового столу
  • Як швидко оселедець обробити на філе
  • Термін зберігання
  • Калорійність
  • Як прикрасити оселедець під шубою

Відмінною рисою салату Оселедець під шубою є шарувата структура. Так, в процесі приготування варені овочі і риба не змішуються, а укладаються один на одного окремими шарами, кожен з яких рясно промащується майонезом або сметаною. В якому порядку укладати шари, кожна господиня обирає самостійно. Класичний рецепт передбачає таке розташування шарів:

  • філе оселедця;
  • цибуля;
  • картопля;
  • морква;
  • буряк.

До речі, якщо ви хочете зробити свій салат більш пікантним і солодкуватим, можете додати в нього перетерте яблуко. Сир і яйце також допоможуть зробити салат більш ситним і ніжним.Деякі господині, які вважають за краще експериментувати та дивувати своїх близьких, готують «шубу» у вигляді рулету. Для цього вони викладають всі інгредієнти тонкими шарами на харчову плівку, після чого акуратно згортають салат в рулет і посипають зверху перетертим яйцем, овочами або сиром.Як би наші домогосподарки не прагнули випробувати приготування новомодних салатів, але традиційні рецепти, як і раніше в ціні. Ось і оригінальна оселедець під шубою досі є невід’ємним атрибутом новорічних столів, поряд з Олів’є і Мімозою, створюючи святковий настрій і нагадуючи смак з дитинства. Якщо ж Ви вирішили приготувати просту і смачну «шубу», наш сайт Вам в цьому обов’язково допоможе. Нижче ми наведемо традиційний рецепт приготування цього чудового салату, а також розповімо про те, як швидко і легко оселедець обробити на філе в домашніх умовах.Рецепт приготування класичної оселедця під шубою

  • Російська кухня
  • Салат
  • Загальний час приготування:1 год
  • Підготовче час (варіння овочів):30 хвилин.
  • Час приготування салату:30 хв.
  • 6 порцій
  • 1 200 м

Інгредієнти:

  • Оселедець – 1 шт або філе (маса – близько 400 гр.);
  • Картопля – 2 – 3 шт. (середнього розміру);
  • Морква – 1 – 2 шт.;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • Буряк – 1 шт.;
  • Майонез – 200 мл

Оселедець для шуби можна вибирати норвезьку, івасі або тихоокеанську. Тим не менш, пам’ятайте, що більш жирна і в міру солона риба зробить салат ще більш смачним і поживним.
Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фотоПриготування:

  • Промиваємо і відварюємо в каструлі картопля, морква і буряк до готовності. Варити овочі можна все разом, чистити їх не потрібно.
    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Цибулю очищаємо від шкірки, дрібно нарізаємо і складаємо на тарілку. Далі заливаємо його холодною водою і додаємо 1 ст. ложку оцту (столового або яблучного). Це дозволить луку промаринуватися, позбавить його від неприємного запаху і зайвої гіркоти.
    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Оселедець необхідно очистити від нутрощів і шкури, видалити кістки, голову і хвіст. Філе слід нарізати дрібними шматочками.Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Далі необхідно відварену картоплю очистити і нарізати дрібними кубиками.Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Варену моркву слід очистити від шкірки і натерти на середній терці.
    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Буряк також потрібно очистити і натерти на тертці.Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Після того як овочі і оселедець підготовлені, необхідно взяти велику тарілку, викласти на дно шар оселедця рівним шаром. Якщо оселедця вийшло багато, можна розділити її на дві частини, чергуючи шарами з картоплею.
    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Зверху на шар оселедця викладаємо промаринований і добре віджатий цибулю, після чого рясно змащуємо шар майонезом.Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Зверху на цибулю слід викласти шар картоплі і також промазати його майонезом. Якщо оселедець слабосолона, картоплю можна трохи присолити.Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Наступний шар — натерта морква, яку також слід промазати майонези і злегка присолити.Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Останній викладається натертий буряк, яку необхідно також промазати шаром майонезу.Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Готову страву можна прикрасити зеленню і вирізаними і овочів квітами. Деякі господині вважають за краще вставляти зверху страви буряк без майонезу, варене і дрібно нарубленное яйце або натертий на дрібну тертку сир.Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Перед вживанням готовий салат краще помістити на декілька годин в холодильник і дати йому гарненько просочитися.Готувати цю страву можна і з іншого черговістю шарів. Наприклад, першим шаром викладаємо картоплю, а на нього вже поміщаємо буряк та цибулю. Деякі господині вважають за краще натирати картоплю на тертці. У цьому випадку блюдо виходить більш легким і повітряним.Оселедець під шубою без лукаЧтобы приготувати цей чудовий салат без цибулі, необхідно попередньо відварити овочі та яйця. Далі можна приступати до розбирання оселедці, так як нам знадобиться нарізане дрібними кубиками філе без кісток і шкіри. Салат викладається шарами на красиве блюдо. Після приготування «шубу» слід залишити в холодильнику на 1 – 2 години, щоб вона добре просочилася.Інгредієнти:

    • Оселедець — 1 шт, велика
    • Буряк – 1 шт, велика
    • Картопля – 3 шт, середній
    • Морква – 1 шт, велика
    • Яйця – 2 шт
    • Майонез – 150 г (за смаком)
    • Сіль – за смаком

    Приготування:

  • Картоплю відварюємо в мундирі разом з морквою, буряком і яйцями. Залишаємо остигати.
  • Оселедець очищаємо від шкіри, витягаємо хребет і ретельно видаляємо всі дрібні кістки. Очищене філе нарізаємо дрібними шматочками.
  • Картоплю ріжемо кубиками не крупно і першим шаром викладаємо на тарілку, бажано глибоку, щоб салат не розпадався.
  • Картоплю солимо і рясно змащуємо майонезом.
  • Наступним шаром викладає оселедець. За бажанням можна збризнути олією – буде ще смачніше.
  • Моркву тремо на тертці, бажано не надто дрібною. Наступним шаром викладаємо, солимо і промазуємо майонезом.
  • Відварені яйця чистимо і розрізаємо на шматочки. Поміщаємо на шар моркви, трішки солимо і промазуємо майонезом.
  • Буряк очищаємо від шкірки і також натираємо на тертці. Викладаємо останнім шаром і змащуємо майонезом.
  • Прикрашаємо салат зеленню і залишаємо в холодному місці просочуватися.
  • Подаємо готовий салат до столу. Приємного апетиту!Оселедець під шубою – рецепт з сыромС давніх часів оселедець під шубою є невід’ємним атрибутом слов’янських куховарських книг. Цей салат приваблює доступною вартістю інгредієнтів і простотою приготування. По смаковим якостям «шубу» важко порівняти з іншими салатами. Вишукана солона оселедець відмінно гармонує з солодким буряком, поживними яйцями, картоплею та морквою.Для приготування салату з сиром краще купувати жирний майонез або самостійно готувати соус з олії, яєць і гірчиці. Оселедчик також краще вибирати пожирніше, помірно солоний. В оригінальному рецепті салату з сиром потрібні не цілі курячі яйця, а одні тільки жовтки. Їх натирають на дрібній тертці і поміщають верхнихм шаром для прикраси салату.Інгредієнти:

    • Оселедець (або філе) – 1 шт, велика
    • Картопля – 2 шт, середній
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт, велика
    • Морква – 1 шт, велика
    • Буряк – 1 шт, солодка, велика
    • Жовтки яєчні – 2 шт
    • Сир твердий – 120 г
    • Майонез або домашній соус – за смаком
    • Сіль – за смаком

    Приготування:

  • Відварюємо разом картоплю, яйця і моркву. Залишаємо остигати.
  • Оселедець обробляємо на філе, прибираємо кістки, включаючи дрібні, і ріжемо кубиками.
  • Цибулю також ріжемо кубиками і відправляємо маринуватися у воді з додаванням 1 ст. ложки оцту (столового, яблучного).
  • Охолоджену картоплю чистимо від шкірки і ріжемо кубиками.
  • Моркву і буряк тремо на тертці (не змішуючи).
  • Беремо велике блюдо і першим шаром викладаємо нарізане філе оселедця.
  • Цибуля віджимаємо і викладаємо на оселедець. Змащуємо майонезом.
  • Наступним шаром нарізану картоплю, який також слід змастити майонезом і трішки підсолити.
  • Викладаємо натерту моркву, змащуємо майонезом.
  • Викладаємо буряк, солимо за смаком і додаємо майонез.
  • Натираємо на тертці сир і поміщаємо наступним шаром. Промазуємо майонезом, розрівнюємо.
  • Жовтки натираємо на дрібній тертці і посипаємо салат рівномірним шаром.
  • Готовий салат залишаємо на деякий час в холодному місці просочуватися, після чого подаємо до столу.Рецепт салату «Шуба» з яблокомЧтобы зробити салат більш пікантним і ніжним, у нього дуже часто додають свіже яблуко. Такий салатик виходить смачним і корисним. Готувати його можна для святкового столу або в будні дні.Інгредієнти:

    • Оселедець – 1 шт, середня
    • Морква 1 шт, велика, свіжа
    • Цибуля -1 шт, великий
    • Яблуко – 1 шт, середня
    • Буряк – 1 шт, середня
    • Сіль, перець мелений
    • Майонез
    • Оцет – 1 ст. ложка
    • Зелень – за смаком

    Приготування:

  • Відварюємо буряк, картопля і морква. Даємо охолонути і очищаємо від шкірки.
  • Цибулю нарізаємо, поміщаємо в глибоку тарілку. Заливаємо водою і додаємо оцет. Залишаємо маринуватися, після чого зливаємо воду і віджимаємо цибулю.
  • Картоплю ріжемо кубиками, бажано дрібними. Моркву і буряк тремо на тертці.
  • Обробляємо на філе оселедця, ріжемо дрібними шматочками.
  • На блюдо викладаємо шар оселедця і посипаємо промаринованным цибулею. Змащуємо майонезом.
  • Далі викладаємо картоплю, солимо, перчимо за бажанням і ретельно змащуємо майонезом.
  • Яблуко натираємо на тертці і викладаємо на картоплю.
  • Поміщаємо наступним шаром морква, змащуємо майонезом, солимо.
  • Наступним шаром викладаємо буряк і також промазуємо майонезом і солимо.
  • Прикрашаємо салат зеленню і ставимо в готовий салат в холодильник. Перед подачею оселедець під шубою повинна просочитися 1 -2 години.
  • Яблуко відмінно доповнює смак салату, надає йому нові нотки і пікантний смак. Натирати його краще безпосередньо перед викладенням інгредієнтів, адже яблуко швидко темніє і набуває неприємного присмаку. Шар оселедця можна скропити рослинним маслом, щоб зробити шубу більш ніжною. Також за бажанням масло можна змішати з гірчицею, промазати оселедець майонезом, особливо якщо вона не надто солона.Оселедець під шубою рулетомДаже самий простий і всім знайомий салат можна перетворити на справжній кулінарний шедевр при правильній подачі. Ось і традиційна оселедець під шубою у вигляді рулету стане справжньою прикрасою святкового столу. Готувати салат по цьому рецепту не складніше, ніж традиційний. Всі інгредієнти також викладається шарами на харчову плівку, після чого згортаються рулетом і викладаються на красиве блюдо.Інгредієнти:

    • Філе оселедця малосольною – 200 г
    • Буряк солодка червона – 500 г
    • Морква велика – 2 шт
    • Яйця курячі – 3 шт
    • Майонез для заправки
    • Сіль – за смаком
    • Зелень – для прикраси

    Приготування:

  • Буряк, моркву, картоплю і яйця відварюємо в шкірці і залишаємо остигати.
  • Філе оселедця ріжемо дрібненькими шматочками.
  • Коли овочі охолонуть, їх слід очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці окремо. Буряк слід добре віджати від соку.
  • Яйця необхідно також натерти на тертці або нарізати дрібненькими шматочками.
  • Далі слід підготувати харчову плівку, наприклад, надіти її на обробну дошку.
  • Викладаємо на плівку буряк товстим шаром у вигляді прямокутника. Ущільнюємо її ложкою і змащуємо майонезом. За бажанням можна трішки підсолити.
  • Наступним шаром викладаємо моркву, відступаючи від краю бурякового шари за шириною близько сантиметра. Це необхідно зробити для того, щоб потім можна було б акуратно згорнути рулет, а внутрішні шари не вилазили назовні.
  • Змащуємо морква майонезом і солимо за смаком.
  • Викладаємо шар картоплі, також залишаючи відступ по ширині вже від шару моркви. Змащуємо майонезом і солимо.
  • Викладаємо яйця.
  • Останнім шаром укладаємо оселедець.
  • Акуратно згортаємо рулет по ширині, беручись за краї харчової плівки. Ущільнюємо одержаний рулет, перевертаємо його так, щоб стикувальний шов виявився зверху.
  • Розкриваємо зверху харчову плівку, накриваємо рулет плоским стравою і перевертаємо дошку так, щоб наша шуба опинилася в тарілці.
  • Прибираємо харчову плівку, прикрашаємо рулет і поміщаємо його для просочування в холодильник на пару годин.
  • Всі салат «Шуба» у вигляді рулету готовий. Подавати на стіл можна в цілому вигляді, або нарізавши невеликими скибочками, як звичайний рулет. Приємного апетиту!Оселедець під шубою з маринованими огурцамиЭтот рецепт трохи незвичний, але не поступається за смаковими якостями класичної «шубі». Готувати його краще зі слабосоленої оселедцем. Огірки також слід взяти помірно кислі, щоб салат не вийшов солоно-кислим.Інгредієнти:

    • Оселедець слабосолона – 1 шт
    • Картопля – 3 шт
    • Огірки мариновані – 1 шт, маленькі
    • Буряк – 1 шт, солодка, велика
    • Морква – 1 шт, велика
    • Яйця – 3 шт
    • Цибуля – 1 шт, велика
    • Майонез для заправки
    • Сіль – за смаком

    Приготування:

  • Оселедець обробляємо, видаляємо хребет, голову, хвіст і плавники. Витягаємо дрібні кістки і ріжемо дрібними шматочками.
  • Варимо картоплю, буряк, моркву і яйця до готовності.
  • Цибулю очищаємо від шкірки, нарізаємо і маринуємо у воді з додаванням невеликої кількості оцту.
  • Викладаємо в тарілку філе оселедця. За бажанням збризкуємо його соняшниковою олією.
  • Зверху поміщаємо на оселедець цибулю і змащуємо тонким шаром майонезу.
  • Картоплю чистимо, ріжемо кубиками і поміщаємо наступним шаром. Трохи підсолюємо і також змащуємо майонезом.
  • Мариновані огірки нарізаємо кубиками, віджимаємо, щоб салат не вийшов рідкуватим. Викладаємо поверх картоплі.
  • Моркву натираємо на тертці і кладемо зверху на огірки. Промазуємо майонезом.
  • Наступним шаром викладаємо яйця і також заправляємо майонезом.
  • Натерту буряк поміщаємо верхнім шаром, змащуємо майонезом, солимо і перчимо за смаком.
  • Залишаємо салат в холодному місці, щоб він просочився і став більш смачним.
  • Дістаємо салат, прикрашаємо зеленню і подаємо на стіл. Готова оселедець під шубою з огірками виходить дуже соковитою і смачною. Вона відмінно підійде для святкового або повсякденного столу. Приємного апетиту!Оселедець під шубою «Щедра» для святкового столаЭтот рецепт салату буде до вподоби тим, хто не боїться експериментувати і воліє насичені блюда з яскравим смаком. Оселедець під шубою щедра свою назву отримала не випадково. Крім звичних інгредієнтів в її склад входить червона риба, а відтіняє смак чудова икорка, мариновані грибочки і зелень.Інгредієнти:

    • Оселедець малосольна – 200 г
    • Сьомга (лосось) копчена – 200 г
    • Картопля – 2 шт, великий
    • Буряк – 1 шт, велика
    • Морква – 2 шт, велика
    • Яйця – 4 шт
    • Печериці мариновані – 200 г
    • Цибуля зелена, петрушка – за смаком
    • Ікра червона – 50 г
    • Майонез – за смаком

    Приготування:

  • Відварюємо картоплю, моркву, яйця і буряк до готовності.
  • Очищаємо філе оселедця і нарізаємо дрібними шматочками.
  • Також ріжемо філе сьомги або лосося.
  • Цибулю нарізаємо і маринуємо у воді з невеликою кількістю оцту.
  • Яйця очищаємо і ріжемо дрібними шматочками.
  • Тремо на тертці моркву і буряк окремо.
  • Картоплю ріжемо дрібними кубиками.
  • Печериці також нарізаємо пластинками.
  • Викладаємо на тарілку оселедець, на неї – шар замаринованого і віджатого лука. Промазуємо майонезом.
  • Далі поміщаємо половину картоплі і також змащуємо його майонезом.
  • Наступним шаром поміщаємо сьомгу або лосось. За бажанням посипаємо його зеленню і промазуємо майонезом.
  • Викладаємо шар з решти картоплі, заправляємо майонезом.
  • Кладемо нарізані пластинками печериці.
  • Наступним шаром викладаємо моркву і промазуємо майонезом. Трошки підсолюємо.
  • На морквину кладемо подрібнені яйця і змащуємо майонезом.
  • Останнім шаром викладаємо традиційно буряк, змащуємо майонезом і прикрашаємо невеликою кількістю ікри.
  • На цьому щедра оселедець під шубою готова. Перед подачею на стіл її слід залишити на пару годин у холодильнику, щоб всі інгредієнти просочилися. Приємного апетиту!Як швидко почистити оселедець на филеБыстро почистити оселедець в домашніх умовах досить легко. Для цього необхідно виконати ряд простих дій:

  • Видалити гострим ножем голову і хвіст;Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Розрізати живіт збоку за плавником, видалити нутрощі;Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Зробити надріз на спині вздовж хребта і видалити плавець;
    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Акуратно зняти шкіру в напрямку від голови до хвоста;Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Розділити філе на дві половини, провівши пальцем уздовж хребта у верхньому розрізі і відокремлюючи філе від кісток;Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
  • Видалити залишки кісток і дрібно нарізати філе кубиками.
  • Скільки можна зберігати салат Оселедець під шубойМногие люди час від часу задаються питанням – скільки зберігається оселедець під шубою. Норми СанПин 42-123-4117-86, складені для підприємств громадського харчування, допускають зберігання інгредієнтів салату оселедець під шубою протягом 18 годин при температурі від +2 до +8 градусів без заправки майонезом. Готовий салат згідно тих же норм можна зберігати 12 годин.Звичайно, в домашніх умовах такі норми зазвичай не застосовуються. Як показує практика, в холодильнику Оселедець під шубою добре зберігається до трьох діб. При цьому ємність, в якій вона зберігається, необхідно прикрити кришкою або харчовою плівкою.Скільки калорій в салаті Оселедець під шубойКалории: 193 ккал.Калорійність салату Оселедець під шубою дуже сильно залежить від його складу. У середньому на 100 г салату доводиться:Калорії: 193 ккал.,Жири: 19,6 р. Білки: 6,5 р. Вуглеводи: 6,3 р. Жирність і калорійність салату в даному рецепті може відрізнятися в залежності від жирності майонезу, а також пропорцій продуктів. У цілому ж цей салат містить великий запас вітамінів B, A, E, PP, а також фолієву кислоту, йод, калій, магній, залізо, клітковину, марганець, завдяки чому при помірному вживанні є досить корисним для людського організму, надає сприятливу дію на травну систему, стан судин і серця.Як прикрасити оселедець під шубойЧтобы готова «шуба» виглядала ще більш красивою і апетитною, її слід вигідно прикрасити. Для цього можна використовувати наступні ідеї:

    • присипати салат рубаною зеленню;
    • поміняти верхні шари страви, наприклад, покрити оселедець під шубою тертою морквою або крихтою з вареного яйця, прикрасити візерунками з майонезу;
    • вирізати з моркви, буряка чи яйця квіти — троянди, ромашки;
    • подавати салат порційно у невеликих розетках;
    • приготувати шубу з желатиновим шаром спеціальної формочці;
    • приготувати салат у вигляді рулету

    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото
    Селедка под шубой — классический рецепт с пошаговыми фото