Салат Олів’є: класичні й оригінальні рецепти

Салат Оливье: классические и оригинальные рецепты
Салат Олів’є: класичні й оригінальні рецептыРецепт салату Олів’є – це класичний спосіб приготування простого і смачної страви з ковбасою, куркою, м’ясом і солоними огірками.Салат Олів’є за класичним рецептом з ковбасою і маринованими огірками виходить дуже смачним і поживним. Названий на честь легендарного Люсьєна Олів’є, цей салат не має ніякого відношення до знаменитому французькому кулінару. Більш того, в нашій країні, це блюдо вже давно є символом свята, як, наприклад, феєрверк, подарунки, маскарадний костюм або новорічна ялинка.Зміст

  • Салат Олів’є: класичний рецепт з ковбасою
  • Салат олів’є з куркою — класичний простий рецепт
  • Калорійність Олів’є
  • Оригінальний рецепт Олів’є
  • Рецепт соусу Провансаль (домашнього майонезу)
  • Рецепт Олів’є з курячою грудкою
  • Салат Олів’є з креветками – новий святковий рецепт
  • Олів’є з куркою і грибами
  • Салат Олів’є з яловичиною
  • Як приготувати Олів’є з мовою смачно і просто

Хоча нічого надприродного, а тим більше складного, в класичному Олів’є ні, сьогодні ми згадаємо його рецептуру. Отже, дивіться традиційний рецепт салату Олів’є з покроковими фото, готуйте і насолоджуйтеся ніжним смаком цієї страви в свята або звичайні дні.Салат Оливье: классические и оригинальные рецепты
Рецепт салату Олів’є класичний з ковбасою

  • Російська кухня
  • Олів’є
  • Загальний час приготування:1 год 20 хв
  • Підготовче час (варіння овочів):40 хвилин.
  • Час приготування салату:40 хв.
  • 10 порцій
  • 2 200 г

Інгредієнти для Олів’є

  • Середній картопля – 5 – 6 шт;
  • Морква – 1 – 2 шт;
  • Курячі яйця – 5 шт;
  • Варена ковбаса – 400 – 450 м;
  • Огірки мариновані – 3 – 5 шт (за смаком);
  • Консервований зелений горошок – 300 г;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Майонез – 150 – 200 г;
  • Гірчиця (за смаком).

Приготування салату Олів’є

  • Два маленьких (або на одну велику) морквину, п’ять курячих яєць і п’ять – шість невеликих картоплин складаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо варитися на 35 – 40 хвилин.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецепты
  • Коли овочі зварилися, зіллємо з каструлі воду і очистимо їм.
  • Варена картопля наріжемо дрібними кубиками і кладемо в миску.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецепты
  • Яйця також подрібнити і додати до картоплі.
  • Очистимо й наріжемо дрібними кубиками одну середню цибулину.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецепты
  • Далі додамо до решти інгредієнтів нарізану ковбасу.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецепты
  • Наріжемо кубиками мариновані огірки, попередньо віджавши їх від розсолу.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецепты
  • З горошку зливаємо весь розсіл, щоб наш салат не «поплив» і додаємо в миску з іншими інгредієнтами.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецепты
  • Варену моркву також наріжемо кубиками і відправимо в миску.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецепты
  • Додамо майонез і гірчицю, яка додасть нашому салату пікантні смакові нотки.
  • Добре перемішати всі інгредієнти і дамо нашому салату постояти хвилин 20.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецепты
  • Після цього салат Олів’є, приготований за класичним рецептом, можна вважати готовим. Викладаємо його на тарілки і насолоджуємося смаком з дитинства!Салат олів’є з куркою — класичний простий рецептИнгредиенты

    • Куряча грудка – 400 – 500 гр;
    • Картопля – 3 – 4 шт;
    • Горошок консервований – 1 банка (можна трохи менше);
    • Цибуля – 1 шт;
    • Солоні огірки – 3 шт;
    • Яйця – 3 – 4 шт;
    • Майонез – за смаком;
    • Сіль – за смаком.

    Загальний час приготування: 1 год 20 минПодготовительное час (варіння овочів): 40 минутВремя приготування салату: 40 минПриготовление

  • Куряче філе добре промити, покласти в каструлю, залити водою і поставити варитися. Після готовності витягнути філе на тарілку і дати охолонути.
  • Картоплю і яйця скласти в каструлю, залити водою і поставити варитися до готовності. Визначити ступінь готовності картоплі можна, проткнувши її ножем. Після закінчення варіння, злити воду і залишити остигати овочі.
  • Очистити і нарізати цибулину, помістити її в тарілку, залити холодною водою і додати столову ложку оцту. Це прибере зайву гіркоту і неприємний запах цибулі.
  • Нарізати дрібними шматочками відварене куряче філе і помістити його у велику миску.
  • Очистити і нарізати картоплю кубиками. Додати до курки.
  • Яйця також дрібно нарізати і пересипати в миску.
  • Додати зелений горошок. Приблизно 2/3 банки.
  • Злити воду з лука, добре віджати і додати в миску з овочами і куркою.
  • Нарізати огірки і змішати з іншими інгредієнтами.
  • Заправити все майонезом, трішки підсолити і добре перемішати.
  • Приємного апетиту!Калорійність салату ОливьеКоличество калорій в салаті може відрізнятися в залежності від жирності майонезу і пропорцій продуктів. В середньому 100 грам традиційного Олів’є містить:Калорій: 198 ккал;Жири: 5,5 г;Білки: 16,5 г;Вуглеводи: 7,0 р.Салат Оливье: классические и оригинальные рецептыЯкщо ж ви бажаєте приготувати менш калорійний салат, радимо почитати рецепти Олів’є з куркою і солоними огірками, салату з кальмаром і яєчними млинцями, ніжного салату з кальмарами. Святковий же стіл традиційно доповнить оселедець під шубою за класичним рецептом.Оригінальний рецепт ОливьеНаверное, багато з нас знають, що появою традиційного новорічного салату на наших столах ми зобов’язані французькому кухареві Люсьєном Олів’є. Саме він, прибувши коли-то в Росію, і почав подавати на столи дивовижний салат, приправлений оригінальним соусом провансаль. Тим не менш, сучасний салат Олів’є мало схожий з оригінальною рецептурою. Якщо ж ви хочете випробувати всі смакові принади дивовижного страви, можете приготувати салат Олів’є за оригінальним рецептом.Салат Оливье: классические и оригинальные рецептыІнгредієнти

    • Тушки рябчиків – 2 шт;
    • Мова теляти – 200 г;
    • Ракові шийки – 15 шт;
    • Червона ікра – 90 г;
    • Огірок свіжий – 1 шт;
    • Картопля – 3 шт;
    • Яйця курячі – 3 шт;
    • Каперси – 100 г;
    • Оливки – 10 шт;
    • Мариновані корнішони – 250 г;
    • Листя салату – 4 шт;
    • Вино біле міцне – 150 мл;
    • Свіжі печериці – 10 шт;
    • Зелень петрушки і кропу – невеликий пучок;
    • Лавровий лист – 3 шт;
    • Естрагон – 10 г;
    • Запашний перець – 5 шт;
    • Морква – 2 шт;
    • Цибуля – 2 шт;
    • Майонез (або соус провансаль) – 3 ст. ложки.

    Приготування

  • Швидко обсмажуємо на сковороді або в сотейнику тушки рябчиків на сильному вогні з додаванням великої кількості олії. Поміщаємо рябчиків в киплячу воду з розрахунку близько 800 – 900 мл на дві тушки. Додаємо в каструлю оливки без кісточок, печериці і біле вино. Тушкуємо все разом на слабкому вогні близько півгодини.
  • Додаємо в бульйон сіль, варимо ще пару хвилин, після чого швидко охолодити його. Для цього слід зняти каструлю з вогню і помістити у велику ємність з холодною водою.
  • Поки тушки рябчиків ще теплі, виймаємо їх з бульйону і відокремлюємо м’ясо від кістки. Складаємо в ємність з кришкою і відправляємо в холодильник. Вони нам знадобляться трошки пізніше.
  • Бульйон не виливаємо, з нього можна приготувати смачний ланспік для салату. Ланспік – це желе з м’ясного або овочевого бульйону, яке готується за допомогою желатину. Желатин для ланспика попередньо розводимо в теплій воді, після чого додаємо в бульйон. Розливаємо масу в плоскі тарілки і після охолодження поміщаємо в холодильник, щоб утворилося желе. Перед подачею салату желе ріжемо кубиками і додаємо в салат гіркою або в окремому посуді (не змішуємо з салатом).
  • Телячий язик відварюємо на слабкому вогні від двох до чотирьох годин, щоб він став м’яким. Ступінь готовності слід перевіряти, періодично проколюючи мова виделкою в процесі варіння. У бульйон з мовою слід додати цибулю, моркву, корінь петрушки і лавровий лист приблизно за півгодини до готовності. Хвилин за десять до готовності додати в бульйон сіль за смаком.
  • Коли мова теля стане м’яким, його потрібно вийняти з води і швидко занурити в холодну кип’ячену воду, щоб він трохи охолов, і можна було зняти шкіру. Після повного охолодження очищений мова також потрібно прибрати в холодне місце.
  • На наступному етапі відварюємо раків. Для цього необхідно закип’ятити воду і додати в неї зелень, лавровий лист, естрагон, перець, цибулю, моркву і достатню кількість солі. Коли розсіл трошки прокипить, а спеції додадуть йому смак і аромат, опускаємо в нього раків і варимо близько 20 хвилин. Вимикаємо вогонь і залишаємо раків в розсолі, щоб їх м’ясо просякнув і набуло приємний смак.
  • Картопля варимо в шкірці до готовності. Ріжемо кубиками.
  • Яйця відварюємо і ріжемо шматочками. Замість курячих можна використовувати перепелині яйця, кожне з яких потрібно буде розрізати на дві половинки.
  • Листя салату можна нарізати або використовувати цілими за бажанням.
  • Збираємо в салатниці всі компоненти Олів’є. Для цього викладаємо листя салату, картопля, нарізане невеликими шматочками м’ясо рябчиків і телячий язик, нарізаний тонкими пластинками.
  • Ріжемо кубиками свіжий огірок і додаємо в Олів’є. Заправляємо майонезом і перемішуємо. Зверху додаємо корнішони, каперси, яйця і очищені ракові шийки. Додаємо трошки червоної ікри і відправляємо салат в холодильник. Коли Олів’є охолоне і просочиться, нарізаємо ланспік, викладаємо його на охолоджений салат і подаємо до столу. Приємного апетиту!
  • Рецепт соусу ПровансальВместо готового майонезу для оригінального салату Олів’є можна приготувати соус Провансаль самостійно в домашніх умовах. По суті це домашній майонез, приготований своїми руками з натуральних продуктів. Отже.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецептыІнгредієнти

    • Олія оливкова – 160 г;
    • Яйце куряче – 1 шт;
    • Лимонний сік – 1 ст. л;
    • Гірчичний порошок – 0,5 ч. л;
    • Сіль – 0,5 ч. л;
    • Цукор – 0,5 ч. л.

    Приготування

  • Продукти і ємність, у якій буде готуватися соус, поміщаємо в холодильник і даємо добре охолонути. Це важливо! Інакше компоненти будуть відшаровуватися і не дадуть отримати однорідну масу.
  • Беремо охолоджене куряче яйце і розбиваємо в чашу блендера або миску, також охолоджену. Засипаємо гірчицю, цукор і сіль. Збиваємо до однорідної маси. Заливаємо олію в кількості не більше 1/3 чайної ложки і збиваємо. Потім додаємо пів чайної ложки масла і продовжуємо збивати. Так продовжуємо, поки не закінчиться все масло.
  • Додаємо в однорідну масу лимонний сік і збиваємо соус. Якщо майонез виходить дуже густим, його можна розвести холодним молоком і ретельно збити.
  • Дуже важливо вводити олія та інші рідкі компоненти малими дозами і плавно. В іншому випадку масло починає відшаровуватися.
  • Готовий соус провансаль або домашній майонез зберігається в холодильнику не більше 2 – 3 днів. Саме тому готувати його слід у невеликих кількостях безпосередньо при приготуванні салатів.Рецепт Олів’є з курячої грудкойКлассический салат Олів’є за вже сформованою традицією готується саме з ковбасою. Тим не менш, багато господинь вважають за краще готувати Олів’є саме з куркою. Куряче філе робить смак салату більш ніжним і смачним. Воно відмінно поєднується з маринованими огірками, так і готується також просто і швидко.Салат Оливье: классические и оригинальные рецептыІнгредієнти

    • Філе або грудки курячі – 3 шт;
    • Картопля 3 – 4 шт, середня;
    • Горошок зелений (можна замінити кукурудзою) – 200 г;
    • Яйця курячі – 4 шт;
    • Мариновані огірочки – 4 – 5 шт;
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт, велика;
    • Майонез – 6 – 7 ст. ложок;
    • Сіль, спеції, зелень – за смаком.

    Приготування

  • Відварюємо куряче філе близько 40 хвилин до готовності. У воду можна додати спеції за смаком.
  • Цибулю ріжемо дрібненькими шматочками і маринуємо у воді з невеликою кількістю оцту. Це дозволить прибрати неприємний запах і гіркоту, зберігши цибулю хрустким і смачним.
  • Моркву відварюємо з картоплею і яйцями. Після чого очищаємо і нарізаємо кубиками.
  • Коли філе охолоне, його також нарізаємо не дуже крупно і додаємо в салат.
  • Додаємо консервований горошок або кукурудзу за бажанням.
  • Ріжемо солоні огірочки. Якщо салат виходить занадто прісним, можна збільшити кількість огірків.
  • Замаринований цибулю віджимаємо і додаємо в салат.
  • Всі інгредієнти заправляємо майонезом, ретельно перемішуємо і солимо на свій смак.
  • Готовий салат повинен трохи постояти в холодильнику і просочитися. Перед подачею його можна перекласти на красиву тарілку і посипати свіжою зеленню.Олів’є з креветками – новий святковий рецептКогда на носі Новий рік, День народження чи інше свято, всі ми починаємо думати, які салати краще приготувати для святкового столу. Коли звичне Олів’є і Оселедець під шубою вже порядком набридли, можна спробувати поекспериментувати, змінюючи форми подачі або базові інгредієнти.Так, наприклад, майонезний салат, схожий на класичне Олів’є, можна приготувати з креветками. Цей салат виходить більш ніжним і легким, за що його часто вибирають прекрасні дами. Так як смак креветок не надто виражений, майонез для заправки краще додати трошки ікри мойви або тріски, яка зробить цей чудовий салат шалено смачним!
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецептыІнгредієнти

    • Креветки (варені, заморожені) – 500 г;
    • Картопля – 4 шт;
    • Свіжі огірки – 3 шт;
    • Яйця курячі – 4 шт;
    • Консервований горошок – 250 г;
    • Ікра мойви або тріски – 2 ст. л;
    • Сіль – за смаком.

    Приготування

  • Картоплю відварюємо разом з яйцями, після чого чистимо і ріжемо невеликими шматочками.
  • Креветки розморожуємо, заливши їх окропом з додаванням солі. Якщо беруться сирі або креветки свіжоморожені, їх необхідно відварити у воді з додаванням солі і спецій.
  • Очищаємо креветки і додаємо в салат.
  • Засипаємо зелений консервований горошок.
  • Нарізаємо свіжі огірки і також додаємо до решти продуктів.
  • Майонез змішуємо з ікрою і заправляємо отриманою сумішшю наш салат. Пробуємо на смак, при необхідності – солимо.
  • Готовий салат Олів’є з креветками можна подавати відразу після приготування. Свіжі огірки швидко стікають, тому залишати салат для просочування не потрібно. Якщо ви не любите зелений горошок, можете замінити його кукурудзою. Огірки за бажанням також можна замінити стиглим авокадо, яке слід нарізати невеликими кубиками.Олів’є з куркою і грибамиРецепт цього чудового салату мало нагадує класичний варіант Олів’є. Тим не менш, приготувати його варто обов’язково. Поживна куряча грудка в поєднанні з маринованими грибочками, сиром і корейською морквою просто не можуть залишити вас байдужими.Салат Олів’є з грибами і куркою дуже легкий і смачний. Готувати його можна на свята або для сімейних вечерь. Цей унікальний салат відмінно поєднується з картопляним пюре або може виступати як самостійно страви. Також він сподобається дітям і може стати улюбленим сімейним стравою.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецептыІнгредієнти

    • Філе куряче – 3 шт;
    • Печериці мариновані – 300 г;
    • Яйця – 3 – 4 шт;
    • Сир твердих сортів – 150 г;
    • Корейська морква – 100 г;
    • Майонез – за смаком;
    • Сіль, перець, зелень.

    Приготування

  • Відварюємо на повільному вогні куряче філе 40 хвилин до готовності. У воду за бажанням додаємо перець, лавровий лист, цибулю.
  • Яйця також відварюємо і ріжемо великими шматочками.
  • Печериці нарізаємо на чотири частини.
  • Куряче філе після остигання також ріжемо великими шматочками і додаємо до грибів і яйцям.
  • Корейську моркву віджимаємо від зайвої вологи, додаємо в салат.
  • Засипаємо сир, натертий на крупній тертці.
  • Змащуємо салат майонезом, солимо, перчимо за смаком.
  • Зелень дрібно рубаємо, посипаємо нею салат.
  • Цей рецепт Олів’є кілька нетиповий. У ньому немає звичного картоплі та цибулі, відсутній зелений горошок. Всі інгредієнти салату досить ніжні, з-за чого Олів’є виходить легким і одночасно смачним.Салат Олів’є з говядинойГовядина в Олів’є є відмінною альтернативою вареній ковбасі. Цей салат виходить більш смачним і корисним. Він добре підійде для святкового столу і може вживатися як самостійне блюдо.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецептыІнгредієнти

    • Яловичина (нежирна) – 500 г;
    • Картопля – 250 г;
    • Мариновані огірки – 5 – 6 шт;
    • Яйця – 4 шт;
    • Морква – 1 шт, середня;
    • Майонез – за смаком;
    • Спеції та сіль – за смаком.

    Приготування

  • Перед приготуванням салату яловичину слід відварити і дати їй охолонути. Зазвичай для варіння м’яса достатньо 1 – 1,5 години.
  • Морква, картопля і яйця відварюють і нарізаються, як для класичного Олів’є, кубиками.
  • Після охолодження до овочів і яєць додається нарізане невеликими шматочками м’ясо.
  • Огірки солоні також ріжуться кубиками і додаються в салат.
  • На останньому етапі всі інгредієнти ретельно змішуються і заправляються майонезом.
  • Готовий салат слід посолити за смаком. За бажанням можна додати горошок або кукурудзу.
  • Щоб Олів’є стало менш сухим, воно має настоятися в холодному місці не менше години. За цей час інгредієнти салату просочаться майонезом і огірковим соком, а сам салат стане більш смачним. При подачі на стіл Олів’є з яловичиною можна традиційно посипати рубаною зеленню. Подавати його можна в загальному блюді або викласти в окремі розетки або навіть склянки.Як приготувати Олів’є з мовою смачно і простоГовяжий або телячий язик є відмінним продуктом для приготування різноманітних салатів. Тим не менш, щоб Олів’є з мовою вийшло смачним, його необхідно правильно відварити до необхідного м’якого стану.
    Вариться теляча мова зазвичай досить довго. У процесі його необхідно протикати виделкою і перевіряти ступінь готовності. Відварений язик, поки він ще гарячий, слід занурити в холодну воду швидко дістати і зняти з нього шкіру. Нарізати його краще тонкими пластинками, так він буде менш суворим і ніжним на смак.
    Салат Оливье: классические и оригинальные рецептыІнгредієнти

    • Мова (телячий або яловичий) – 500 г;
    • Картопля середня – 5 шт;
    • Морква 1 – 2 шт;
    • Зелений горошок – 250 г;
    • Огірки мариновані – 4 – 6 шт;
    • Яйця – 5 шт;
    • Майонез, сіль – за смаком.

    Приготування

  • Відварюємо мову до м’якого стану від двох до чотирьох годин. У воду додаємо лавровий лист, перець. Незадовго до готовності солимо бульйон.
  • Чистимо мову від шкіри і нарізаємо тонкими пластинками.
  • Відварюємо моркву, картоплю і яйця. Ріжемо кубиками.
  • Додаємо горошок без рідини.
  • Нарізаємо огірочки і додаємо в салат.
  • Заправляємо майонезом, солимо і залишаємо просочуватися в холодильнику.
  • Готовий салат прикрашаємо зеленню і подаємо до столу. Виходить дуже смачно!