Класичний рецепт грецького салату і кілька альтернативний идейПростой, апетитний і смачний грецький салат вже давно полюбився нашим співвітчизникам завдяки простоті приготування і своїм корисним властивостям. І правда, салат, рецепт приготування якого ми сьогодні розглянемо, — це справжній вітамінний букет з багатим смаком і чудовим зовнішнім виглядом.Насправді, рецептів традиційного салату по-грецьки існує досить багато. Відрізнятися вони можуть за складом овочів, видами сиру і, звичайно, типами заправки.Ще однією вагомою перевагою грецького салату є низька калорійність. Так, 100 г цього продукту містить не більше 135 ккал, що особливо порадує людей, що стежать за своєю фігурою.
Приготувати класичний грецький салат легко можна і в домашніх умовах. Ми ж підібрали для вас кілька кращих рецептів салату грецької, які підійдуть для приготування смачного і корисного обіду на кожен день.Зміст:
- Грецький Салат – класичний рецепт
- Грецький салат з сухариками
- Салат по-грецьки з салатними листям
- Традиційний рецепт з бринзою і оливками
- Приготування смачного соусу для грецького салату
- Низькокалорійна заправка для салату «Грецький»
- Пряний соус для грецького салату
- Гірчично-медова заправка
- Заправка на основі соєвого соусу
- Чим замінити сир Фета в салаті
Грецький Салат – класичний рецептКлассический рецепт салату «Грецький» є самим популярним і простим у приготуванні. Таке блюдо часто подають в кафе і ресторанах. Його легко можна приготувати і в домашніх умовах.Головним достоїнством цієї чудової страви є те, що його інгредієнти не вимагають термічної обробки. Достатньо лише побільше нарізати овочі, додати сир і заправити всі компоненти смачним маслом і лимонним соком.Помідори та огірки для грецького салату слід вибирати щільні і м’ясисті. Цибулю в идиале повинен бути солодким, без яскраво вираженого запаху. Відмінно підійде для салату кримський (синій) цибуля. За бажанням його можна замаринувати в воді з додаванням невеликої кількості оцту.
- Грецька кухня
- Салати
- Загальний час приготування:30 хвилин
- Підготовче час:15 хвилин
- Час приготування:15 хв
- 3 порції
- 600 г
Інгредієнти:
- Огірки свіжі – 2 – 3 шт
- Помідори – 2 шт
- Цибуля (синій) – 1 шт
- Перець болгарський – 1 – 2 шт
- Маслини великі (без кісточки) – 15 шт
- Сир фета – 100 г
- Олія оливкова – 3 ст. л
- Орегано – 0,5 ч. л
- Лимонний сік – 1 ст. л
- Сіль – за смаком
- Чорні мелений перець – за смаком
Приготування:
Готовий грецький салат виглядає дуже апетитно і відрізняється багатим кількістю вітамінів. Вживати його можна як самостійне блюдо або ж разом з м’ясними стравами і навіть рибою.Читайте також: Салат Цезар з куркою – простий класичний рецептГреческий салат з сухарикамиИдея додавати в салат сухарики швидше запозичена з традиційного рецепту Цезаря. Тим не менш, цей варіант має право на життя. Сухарики роблять грецький салат більш поживним. Крім того, вони відмінно поєднуються зі смаком сиру і надають страві нові смакові нотки.
Інгредієнти:
- Огірки свіжі – 1 шт
- Оливки – 7 шт
- Помідори черрі 10 шт
- Хліб білий – 50 г
- Олія оливкова – 100 мл
- Лимонний сік – 20 мл
- Спеції, зелень – за смаком
- Сіль – за смаком
Приготування:
Пам’ятайте, що сухарики швидко розмокають. Саме тому додавати їх слід безпосередньо перед подачею страви!Грецький Салат з салатними листьямиЕсли Вам хочеться додати якусь родзинку в грецький салат, спробуйте приготувати його з кедровими горішками. Такі горіхи не тільки зроблять страву більш поживним і корисним, але і додадуть йому нові смакові нотки.
Інгредієнти:
- М’ясистий перець – 1 шт
- Помідори – 2 шт
- Огірок великий – 1 шт
- Листя салату – 5 шт
- Сир фета – 100 г
- Олія оливкова – 50 мл
- Сіль, перець – за смаком
- Спеції (орегано) – за смаком
Приготування:
У класичному варіанті грецький салат приправляють орегано (материнкою). Тим не менш, Ви можете використовувати будь-які інші спеції, зелень, які Вам подобаються, наприклад, петрушку, кріп, кінзу, мелений перець і т. д. до Речі, за бажанням оливкове масло можна змішати з 1/3 чайної ложки гірчиці або 2 чайними ложками соку лимона або лайма. Буде ще смачніше!Класичний рецепт салату з бринзою і оливкамиЕсли Вам не подобаються варіанти з сиром фета, можете приготувати не менш смачний і більш поживний салат по-грецьки з бринзою і оливками. Бринза додасть страві більш пікантний смак і зробить його ще цікавіше.
Інгредієнти:
- Болгарський перець – 1 шт
- Помідор – 3 шт
- Бринза – 150 г
- Оливки (маслини) – 100 г
- Цибуля синя – 1 шт
- Олія оливкова – 100 г
- Сіль – за смаком
Приготування:
Салат з бринзою виходить дуже ніжним, красивим і смачним. Подавати його можна в якості самостійного блюда або разом зі стравами з м’яса.Приготування класичного соусу для грецького салатаВ Греції для заправки зазвичай готують дуже простий соус на основі оливкового масла і спецій. Давайте ж і ми спробуємо приготувати традиційну заправку для грецького салату.
Інгредієнти:
- Оливкова олія – 120 мл
- Сік лимона – 60 мл
- Сіль, перець мелений – за смаком
- Орегано – ½ ч. ложки
Приготування:
До речі, багато кулінари вважають за краще засипати спеції і сіль безпосередньо в страву перед подачею до столу. Соус готують шляхом змішування масла і лимонного соку.Низькокалорійна заправка для салату «Грецький»Подібна заправка має мало спільного з традиційною. Тим не менш, багато господинь, особливо ті, хто стежать за своєю фігурою, воліють використовувати її з-за низької калорійності. Отже, подібний соус для салату виготовляється на основі натурального йогурту. Лимонний ж сік і винний оцет – ще одна можливість позбутися від зайвих калорій.
Інгредієнти:
- Натуральний йогурт – 150 мл
- Лимонний сік – 2 ст. ложки
- Часник – 1 зубок
- Винний оцет (червоний) – 10 мл
- Сіль, перець – за смаком
Приготування:
Грецький салат з натуральним йогуртом виходить ніжним і легким. За смаком він ні в чому не поступається традиційному, але допомагає позбавитися від зайвих калорій. До речі, якщо Вам не подобається часник, можете просто виключити його. Також в соус можна додати дрібно нарізаний свіжий кріп, який зробить блюдо ще більш ароматним і смачним.Пряний соус для грецького салатаЕсли Вам хочеться додати грецького салату нові ароматні нотки, спробуйте приготувати для нього особливий пряний соус. Спеції можна дібрати за власним смаком. Також за бажанням можна додати трошки зелені, наприклад, петрушки або кінзи.
Інгредієнти:
- Часник – 1 зубчик
- Оливкова олія – 70 г
- Мелений перець – за смаком
- Сіль – за смаком
- Мед – 1 ч. л
- Сік лимона або лайма – 1 ст. л
Приготування:
Готовий пряний соус можна відразу додавати в салат або залишити його в закритій ємності в холодильнику. За бажанням під час заправки можна нарубати трошки зелені і змішати її з отриманим соусом.Гірчично-медова заправкаЕще один смачний рецепт заправки включає гірчицю, мед і лимонний сік. До речі, використовувати її можна для заправки інших овочевих салатів.
Інгредієнти:
- Масло рослинне – 100 г
- Гірчиця готова – 0,5 ч. ложки
- Мед – 20 г
- ½ Лимона
- Сіль, перець – за смаком
Приготування:
Готової поливаємо заправкою салат і подаємо до столу. Виходить дуже смачно! Приємного апетиту.
Салатна заправка на основі соєвого соусаСоевый соус відмінно підійде для заправки овочевого салату. Для цього його потрібно змішати з лимонним соком і оливковою олією, за бажанням додати трохи меду, щоб відрегулювати кислотність.Продукти:
- Мед – 20 г
- Соєвий соус – 40 мл
- Сік лимона – 25 мл
- Олія оливкова – 90 мл
Приготування:
Заправляємо наш салат і подаємо до столу. Приємного апетиту!Чим замінити сир Фета в салатеОбычно при приготуванні грецького салату використовується сир Фета. Цей сир відрізняється приємним сирним смаком і чудово поєднується з овочами і оливковою олією.Якщо ж у Вас немає під рукою сиру Фета, його можна легко замінити рассольными сирами. Для грецького салату замість Фети можна взяти бринзу. Тим не менш, не забувайте, що зазвичай бринза більш солона, тому і солити овочі слід помірно.
До речі, прибрати зайву сіль з бринзи також досить легко. Так, її можна помістити у молоко або холодну воду (можна мінеральну) і залишити годин на 12.Деякі господині при приготуванні грецького салату воліють додавати імеретинський або адигейський сир. Шанувальники ж вегетаріанських страв можуть додати тофу – вийде не тільки смачно, але і корисно!