Оселедець під шубою — кращий класичний рецепт слов’янської кухні. Приготувати шубу можна не тільки для святкового столу, але і просто, щоб порадувати своїх близьких корисним і смачним блюдом!
Приготування оселедця під шубою за класичним рецептом. Простий і смачний салат до святкового або повсякденного столу.
- Оселедець під шубою
- Загальний час приготування:1 год 20 хв
- Підготовче час (варіння овочів):40 хвилин.
- Час приготування салату:40 хв.
- 6 порцій
- 1 200 м
Оселедець під шубою класичний рецептИнгредиенты:
- Філе оселедця — 400 г
- Картопля — 3 шт
- Морква — 1 шт
- Буряк — 1 шт
- Цибуля ріпчаста — 1 шт
- Майонез — 200 мл
Приготування
- Відварюємо до готовності картоплю, моркву, буряк.
- Цибулю дрібно нарізаємо, заливаємо холодною водою з 1 ст. ложкою оцту.
- Філе оселедця нарізаємо дрібними шматочками.
- Картоплю нарізаємо дрібними кубиками.
- Моркву і буряк натираємо на середній тертці.
- На тарілку викладаємо шар оселедця і маринованої цибулі, промазуємо майонезом.
- Викладаємо зверху картоплю і моркву. Промазуємо кожен шар майонезом, солимо.
- Викладаємо буряк, промазуємо майонезом.
- Прикрашаємо блюдо і залишаємо в холодильнику для просочення.
Скільки калорій в салаті Оселедець під шубойКоличество калорій в 100 г продукту: 193 ккалЖиры: 19,6 гБелки: 6,5 р. Вуглеводи: 6,3 р. Оселедець під шубойДля слов’янської кухні салат оселедець під шубою є традиційним блюдом святкового столу.
Поряд з класичним Олів’є його готують на Новий рік та дні народження. Завдяки доступності інгредієнтів «шубу» найчастіше можна зустріти і на повсякденному столі. Готується вона досить швидко, в холодному місці легко зберігається до двох днів без втрати смакових якостей.Щоб оселедець під шубою вийшла смачною, необхідно підібрати в міру солону і жирну рибу.
Пересоленную оселедець краще попередньо вимочити у воді, після чого обробити на філе і нарізати шматочками. Ікру і молоки за бажанням можна додати в салат разом з філе оселедця. Також смачну «шубу» можна отримати, додамо в майонез для заправки трошки гірчиці.Історія появи салату Оселедець під шубойРецепт приготування оселедця під шубою досить давній
Приправлений салат був популярним у ті часи французьким соусом провансаль. Завдяки цьому соусу салат вийдуть більш ситним, а відвідувачі корчми менше п’яніли і не влаштовували бійки з псуванням майна.Назва салату також було обрано не випадково. Те, що ми традиційно називаємо «шуба», було абревіатурою з перших літер словосполучення «Шовінізму і Занепаду – Бойкот і Анафема». Пізніше салат отримав назву «Оселедець під шубою», а саму «шубу» почали розуміти як товстий прошарок з овочів і яєць, рясно промазанных майонезом.Яку оселедець вибрати для «шуби»?Напевно, салат оселедець під шубою знайомий кожному з нас з самого дитинства. Але от коли приходить пора самостійно приготувати це блюдо, багато хто задається питанням: яку оселедець краще вибрати для «шуби».
Особливих вимог до вибору оселедця немає. Тим не менше, краще вибирати не занадто солону оселедець, яка б не псувала смак салату. Жирна риба буде смачнішою і зробить салат ще корисніші. Раніше, коли в багатьох магазинах продавали івасів, для традиційної «шуби» обирали саме її.Зараз можна підібрати для салату слабосолону атлантичну або тихоокеанський оселедець, бажано побільше. Ікру можна також додати в салат, а ось молочко – це вже на ваш смак. Якщо оселедець дуже солона її слід вимочити. Прісну ж оселедець, навпаки, можна попередньо замаринувати в маслі з додаванням оцту, після чого нарізати для салату.Оселедець пряного посолу також має досить специфічний присмак і може перебивати смак овочів. Також під час приготування салату слід враховувати ступінь солоності риби, щоб не пересолити окремі шари.Добре доповнює смак оселедця ріпчасту цибулю. Саме тому його поміщають поверх оселедця, і тільки після цього змащують майонезом. Зайву гіркоту і неприємний запах цибулі можна прибрати шляхом маринування. Для цього вже нарізану цибулю заливають кип’яченою водою і додають ложку столового або яблучного оцту.