Найсмачніші рецепти солянки

Самые вкусные рецепты солянки - Здоров'я

З цієї публікації ви дізнаєтеся, як приготувати солянку різними способами. Рецепт цієї страви бере свій початок з російської кухні. Традиційно його готують на м’ясному, рибному або грибному бульйоні. Він поєднує в собі риси щі і розсольнику, містить велику кількість зелені і спецій. Згодом суп набув популярності далеко за межами батьківщини, завдяки чому з’явилося безліч вдалих варіацій. А ось основні інгредієнти залишаються незмінними: лимон, оливки, гастрономічні продукти і основа бульйону. Варіюючи їх кількість, грами, спеції, можна приготувати різноманітні, смачні страви на обід.

М’ясний варіант по Похлєбкіну

Відомий російський історик кулінарії В. Похлєбкін визначає солянку як густий наваристий суп з яскраво вираженою кисло-солоною, пряною основою. Такий смаковий мікс досягається за рахунок додавання таких спецій, як оливки, каперси, лимон, помідори, солоні огірки. Незважаючи на те, що рецепт супової солянки передбачає консистенцію рідкого страви, рідини в ньому насправді мало. А той, що є в наявності, має концентрований гострий смак. Цікаво і те, що рідкий і густий компоненти готуються окремо. Як його приготувати за рекомендаціями знавця – читайте далі.

Продуктовий набір:

  • 1,3 літра м’ясного бульйону на м’якоті або кістках;
  • 1,5 стопки. огірковий розсіл;
  • 200 гр. ростбіф;
  • 200 гр. відварна яловичина;
  • 100 гр. Сметана;
  • 1 куряча грудка;
  • 100 гр. Шинка;
  • 100 гр. Ковбаси;
  • 1 цибулина;
  • 200 гр. свіжа білокачанна капуста;
  • 2 солоні огірки;
  • 2 помідори;
  • 200 гр. солоні гриби;
  • л. каперсів;
  • 12 оливок;
  • 3-4 гілочки петрушки;
  • 3-4 гілочки кропу;
  • 4-5 стебел зеленої цибулі;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 3 горошини запашного перцю.
Самые вкусные рецепты солянки - Здоров'я
М’ясний варіант по Похлєбкіну

Як приготувати:

  1. Перед тим як варити суп солянка, окремо зваріть бульйон на яловичих кістках або м’якоті. За базовою формулою для приготування 1,9 літра бульйону знадобиться 2 250 кг кісток (та/або м’яса) та 2,9 літра холодної води. Якщо ви віддаєте перевагу готувати на кістках, додайте 200 гр. м’якоть яловичини, яку ми будемо використовувати для страви в подальшому. У процесі кип’ятіння прибирайте шум. Ближче до кінця варіння киньте два види перцю. Варити не менше 1,5 годин на помірному вогні.
  2. Поки вариться бульйон, підготуйте інші інгредієнти для солянки. Простий рецепт приготування починається з нарізання кубиками шинки, ковбас, курячого філе.
  3. Розігрійте сковороду з невеликою кількістю соняшникової олії.
  4. Обсмажуємо яловичину (200 г) протягом 3 хвилин.
  5. Злегка остигле м’ясо, обсмажене і відварене, нарізане кубиками.
  6. Закип’ятіть воду. Капусту нарізати кубиками, викласти в миску. Покладіть гриби окремо в миску.
  7. Капусту і гриби залити окропом, воду злити.
  8. Цибулю очистіть від шкірки, з помідорів зніміть шкірку. Наріжте цими кубиками овочі та солоні огірки. Викласти в миску.
  9. Зазвичай суп солянка вариться у великому глиняному горщику. Рецепт приготування в такій страві починається з основи приготування в духовці. Якщо така ємність є, покладіть в неї підготовлені інгредієнти. І включаємо духовку розігріватися до 190 градусів.
  10. Якщо глиняного посуду немає, скористайтеся емальованою каструлею і газовою плитою. Але в цьому випадку варто поставити роздільник на конфорку або готувати їжу на повільному вогні.
  11. Зелень подрібнити, додати в каструлю.
  12. Додати каперси, оливки, сметану, злегка перемішати в ємності, де буде гаситися солянка. Рецепт з фото включає в себе тільки натуральні спеції.
  13. Бульйон залити процідженим через дрібне сито. Не ігноруйте процес проціджування, якщо готуєте на кістках. Від них часто відступають дрібні осколки або стружки, які можуть травмуватися в процесі прийому їжі.
  14. Якщо готуєте в духовці, поставте в гарячу шафу на 20 хвилин. Якщо готуєте на плиті, тушкуйте на повільному вогні 25-30 хвилин, не даючи закипіти.
  15. Подавайте в глибоких мисках з скибочкою лимона для прикраси.

На основі грибів

Грибний бульйон робить рецепт смачної солянки, насиченої ароматами. Використовуйте самі гриби хорошої якості, зібрані в екологічно чистих посадках. Не варто забувати, що «лісове м’ясо» не рекомендується дітям до 12 років. Однак для дорослих ситне перше блюдо стане відмінним обідом або підбадьорливим сніданком вранці на наступний день, після свят.

Продуктовий набір:

  • 7 сухих білих грибів середнього розміру;
  • 1,5 стопки. квашена капуста;
  • 2 стопки. солоні гриби;
  • 2 цибулини;
  • 200 гр. нашаткована білокачанна капуста;
  • 1 морква;
  • 1 селера;
  • 12 оливок;
  • 2 помідори;
  • л. вершкового масла;
  • 1/2 лимона;
  • 3-5 гілочок кропу;
  • 1 корінь петрушки;
  • 1/2 скл. Сметана;
  • 2-3 лаврові листки;
  • 1/2 скл. Квас;
  • 10 горошин перцю.
Самые вкусные рецепты солянки - Здоров'я
На основі грибів

Як приготувати:

  1. Перед тим як зварити смачну солянку, підготуйте всі необхідні компоненти для приготування грибного бульйону. Очистіть від шкірки моркву, корінь петрушки, селеру. Компоненти вимити, нарізати соломкою.
  2. Залийте гриби водою, відваріть до м’якості. Вийняти зі сковороди, нарізати соломкою або шматочками середнього розміру. Помістіть назад в каструлю, додайте підготовлену їжу, варіть 1 годину. Відвару має бути 1,5 літра.
  3. Очистіть від лушпиння цибулю, нарізану кубиками, а також селеру.
  4. Помідори очистіть від шкірки.
  5. Розігрійте сковороду з вершковим маслом, злегка обсмажте цибулю, селеру, з якими буде готуватися солянка. Продовжуйте рецепт, подрібнивши помідори.
  6. Додати помідори, дрібно нарізану і квашену капусту, свіжу капусту. Тушкуйте 10-15 хвилин на помірному вогні.
  7. Закип’ятити воду, залити солоні гриби, воду злити. Наріжте шматочками середнього розміру.
  8. Як і в попередньому рецепті, по можливості готуйте в духовці. Якщо немає відповідного глиняного посуду, використовуйте каструлю з емальованим покриттям.
  9. У ємність зберіть тушковані інгредієнти на сковороді, гриби з бульйону, ошпарені солоні гриби.
  10. Додайте подрібнений кріп, оливки та інші інгредієнти (квас, лавровий лист тощо), щоб приготувати солянку швидко та смачно. Залити бульйоном, відправити гаситися в духовку або на плиту на 20-25 хвилин.
  11. У готову рідку страву відміряйте сметану і лимонний сік, подавайте до столу. І краще додавати такі інгредієнти в порційні креманки, якщо ви не плануєте з’їдати такий обсяг за один раз.

Варіація риби

Не зовсім правильно вважати таке блюдо повсякденним. Для його приготування, так само як і для м’ясного варіанту, потрібен набір різноманітних, в тому числі і вишуканих продуктів. Тому суп солянка вважається більш урочистим і особливим. Рецепт з фото страви на основі риби пропонуємо нижче. Добре приготоване, воно здатне підкреслити кулінарну майстерність шеф-кухаря і продемонструвати його гарне почуття смаку.

Продуктовий набір:

  • 1,5 літра рибного бульйону;
  • 500 гр. філе білої морської риби;
  • 300 гр. Осетер;
  • 10 середніх раків;
  • 300 гр. філе горбуші;
  • 300 гр. Чум;
  • 2 солоні огірки;
  • 2 цибулини;
  • 2 помідори;
  • 200 гр. солоні гриби;
  • 1 скл. огірковий розсіл;
  • 1/2 лимона;
  • л. каперсів;
  • 1 велика морква;
  • Корінь і зелень: 1 петрушка;
  • 5 гілочок кропу;
  • 3-5 пір’їнок зеленої цибулі;
  • 4-5 лаврушок;
  • 10-12 оливок;
  • Соняшникова олія.
Самые вкусные рецепты солянки - Здоров'я
Варіація риби

Як приготувати:

  1. Щоб отримати наваристу солянку без м’яса, приготуйте рибний бульйон за рецептом за основною формулою. Для приготування 2 літрів ароматного бульйону використовуйте 1,90 літра холодної води і 2 300 кг риби, молюсків або рибного супового набору. Не варто включати в обсяг рибної складової горбушу, яку потрібно готувати всього кілька хвилин. Але раціонально заздалегідь почистити раків і викинути панцирі в ємність. Ці «відходи» надають хороший аромат бульйону.
  2. Для додаткової ароматизації використовують набір спецій «букет гарні» і перець, які додаються через 40 хвилин після закипання і присутні в каструлі до повної готовності.
  3. В окремій каструлі доведіть огірковий розсіл до кипіння і вимкніть вогонь.
  4. Перед тим як готувати солянку, продовжуйте рецепт з підготовкою овочів. Очистіть моркву і корінь петрушки. Окремо промийте, зелень відкладіть в сторону до подальшого використання.
  5. Петрушку і моркву нашаткувати соломкою.
  6. Цибулю очистити, нарізати дрібними кубиками.
  7. Помідор очистіть від шкірки, дрібно наріжте.
  8. Розігрійте сковороду з олією, обсмажте цибулю, додайте помідор. Тушкуйте кілька хвилин, вимкніть.
  9. Закип’ятивши воду, залити солоні гриби окропом протягом 1-2 хвилин. Злийте воду і наріжте гриби.
  10. Тепер, якщо не найпростіший рецепт солянки, але точно найсмачніший і насичений, підготуйте огірки. Наріжте їх кубиками.
  11. Готовий бульйон процідіть через дрібне сито або марлю, додайте киплячий розсіл, моркву і корінь петрушки соломкою.
  12. Поставити на вогонь, на повільному вогні довести до кипіння, варити 5 хвилин.
  13. Займіться рибою. Також нарізаємо філе сирої, відвареної солоної риби на акуратні шматочки приблизно однакового розміру. Апетитне блюдо буде залежати від якості нарізки.
  14. Тепер включаємо духовку на розігрів, якщо плануєте тушкувати блюдо, як за старих часів. Помістіть тушковану цибулю і помідор в глиняний горщик.
  15. Потім гриби перед приготуванням солянки ошпарюють і подрібнюють. Продовжуйте покроковий рецепт, виклавши рибу.
  16. Додайте хвости раків, всіх видів риби.
  17. Покладіть огірки та інші інгредієнти, що відповідають за кислинку страви.
  18. Зелень подрібнити, додати.
  19. Залити бульйоном, поставити в духовку або поставити на конфорку варитися 15-20 хвилин.
  20. Перед подачею на стіл наріжте лимон порційними шматочками. Також можна просто вичавити сік або подрібнити м’якоть, додати потроху.

Домашній варіант страви

Знаючи цей рецепт, приготувати солянку не складе труднощів навіть починаючому кулінару. Як і попередні, цей варіант є багатокомпонентним блюдом. На приготування піде час, але результат того вартий.

Продуктовий набір:

  • 500 гр. свинячі реберця;
  • 2 картоплини;
  • 250 гр. Шинка;
  • 1 солодкий перець;
  • л. томатної пасти;
  • 1 цибулина;
  • 3 маринованих помідора;
  • 1 ч. л. копченої паприки;
  • 3 солоні огірки;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3-4 горошини перцю;
  • 2-3 лаврові листки;
  • Сіль, перець, соняшникова олія;
  • 1/2 лимона.
Самые вкусные рецепты солянки - Здоров'я
Домашній варіант страви

Як приготувати:

  1. Перед тим як приготувати солянку, почніть рецепт з обсмажування реберець. Промийте продукт, розділіть його на порції, обсмажте на сковороді з невеликою кількістю олії.
  2. Підрум’янені реберця покладіть в каструлю, залийте водою, зваріть бульйон на повільному вогні.
  3. Для ароматизації бульйону очистіть від лушпиння цибулю і часник, розріжте навпіл, киньте до ребер.
  4. На сковороді, де варилися реберця, обсмажте перець (очищений і нарізаний соломкою), додайте паприку, готуйте 1 хвилину.
  5. Огірки і помідори (очищені) нашаткувати кубиками, додати до перцю. Потомити ще 2-3 хвилини.
  6. Через 1,5 години з того часу, як за рецептом почали готувати солянку, виймаємо реберця, відокремлюємо м’ясо.
  7. Додайте в бульйон перець горошком.
  8. М’ясо нарізати скибочками, повернути в бульйон.
  9. Картоплю очистити, помити, нарізати кубиками. На цьому ж етапі перекладаємо в каструлю, щоб кубики розварилися.
  10. Тим часом наріжте шинку, додайте на сковороду.
  11. Туди ж додаємо томатну пасту.
  12. Тушкуємо 2 хвилини, викладаємо в сковороду інгредієнти зі сковороди. Варимо ще 10-15 хвилин, вимикаємо. Дайте настоятися кілька хвилин, подавайте зі сметаною і лимоном.

Вас також можуть зацікавити новини:

Макарони з фаршем: рецепт в духовці

Бісквітний рулет: рецепт

Прості рецепти приготування листкових пончиків

Рецепти з фореллю

Сподобалися наші статті? Підпишіться та шукайте смачні та корисні ідеї на chefmarket.ru 🙂

Спробуйте наше меню!

Самые вкусные рецепты солянки - Здоров'я