Складно однозначно сказати, звідки взявся рецепт приготування зразу – картопляні або м’ясні котлети з начинкою. Ця страва зустрічається в польській, литовській, білоруській, українській та російській кухні. І це не біда. Головне, що у нас є рецепт зраз – ми крок за кроком розповімо, як їх приготувати.
Різновидів цієї страви існує величезна безліч. В якості начинки можна використовувати практично будь-який продукт, тому в будь-якій кулінарній книзі ви знайдете безліч варіацій на тему приготування цих смачних фаршированих котлет. Ми поділимося з вами декількома покроковими рецептами зразу, а ви виберете той варіант, який вам найбільше до душі.
Зрази з яйцем і цибулею
Якщо вам вже трохи набридли звичайні котлети, то зрази за цим рецептом стануть чудовою альтернативою. Смачна начинка урізноманітнює смак м’яса, а значить, на вас чекає прохолодний обід або вечерю.
Необхідні інгредієнти:
Для приготування нам знадобиться:
- Куряче м’ясо – 0,5 кілограма;
- Цибуля ріпчаста – 1 цибулина;
- Яйце – 2 штуки;
- Зелена цибуля – 3 пера;
- Білий хліб – 3 скибочки;
- Вершки – 0,5 склянки;
- Панірувальні сухарі – 4 столові ложки;
- Сіль і мелений перець – за смаком.
Також для смаження знадобиться соняшникова олія. За бажанням вершки можна замінити молоком.
Процес приготування:
В першу чергу приготуємо курячий фарш, а потім вже начинку для нього:
- Для початку замочуємо білий хліб у вершках, який перед цим доводимо до гарячого стану (але не даємо закипіти!).
- Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте скибочками або четвертинками.
- Пропустіть м’ясо разом з цибулею і розмоченим хлібом через м’ясорубку.
- Потім приправляємо фарш меленим перцем і сіллю (на ваш смак) і ретельно перемішуємо.
- Нам потрібно отримати майже «м’ясне тісто», тому дуже добре вимісити, а в кінці добре збити.
- Накриваємо миску з фаршем і відправляємо в холодильник на 20 хвилин.
- За цей час приготуйте начинку. Зелену цибулю подрібнюємо ножем, після чого відправляємо на розігріту з соняшниковою олією сковороду. Смажте, постійно помішуючи, протягом 1,5-2 хвилин.
- Попередньо відваріть яйця до готовності круто. Вже остигнули варені яйця очистіть від шкаралупи і наріжте невеликими кубиками.
- Змішайте обсмажену цибулю і яйця – начинка для зраз готова. Тепер перейдемо до формування котлет з начинкою.
- Зробити це можна мокрими руками або за допомогою харчової плівки. Радимо спробувати другий варіант. Для цього розстеліть на столі плівку і викладіть на неї столову ложку (з гіркою) фаршу.
- Трохи розрівняйте фарш і зверху викладіть начинку. Потім загорніть начинку в м’ясне «тісто» з краями плівки – зраза готова. Проробляйте цю просту операцію до тих пір, поки у вас не закінчиться фарш або начинка.
- Перед смаженням обваляйте котлети в панірувальних сухарях.
- На сковороді розігріваємо соняшникову олію і обсмажуємо зрази з двох сторін до появи характерної скоринки. Після цього доводимо їх до готовності протягом 15-17 хвилин на повільному вогні і під кришкою.
Ситні та апетитні зрази стануть чудовим варіантом для сімейного обіду чи вечері.
Картопляні зрази зі свининою
У цьому рецепті ми розповімо, як приготувати зрази, в яких м’ясо буде виступати в ролі начинки, а не «обгортки». Цей варіант більш характерний для білоруської кухні. Виходить чудово і дуже смачно.
Необхідні інгредієнти:
Щоб приготувати картопляні зрази, нам знадобиться:
- Яйце куряче – 1 штука;
- Картопля – 5-6 штук;
- Свинина (м’ясо) – 0,4 кілограма;
- Цибуля ріпчаста – 2 середні цибулини;
- Вершкове масло – 20 грамів;
- Часник – 2 зубчики;
- Лавровий лист – 3-4 листочка;
- Сіль – на ваш смак.
Крім того, для смаження знадобиться ще й соняшникова олія.
Процес приготування:
Нам потрібно приготувати картопляне «тісто» і свинячу начинку – ось що ми зробимо:
- Картоплю очистити, нарізати невеликими шматочками і покласти в каструлю.
- Далі відправляємо дрібно нарізану цибулю (1 цибулина) і часник, який пропускаємо через часникову гірчицю.
- Заливаємо водою і ставимо на плиту на середньо-середній вогонь приблизно на 20 хвилин – до готовності картоплі. Для смаку додайте у воду лавровий лист.
- Після того як картопля звариться, розімніть його в пюре.
- Дайте йому трохи охолонути, потім вбийте сире яйце і швидко вмішайте його в пюре. Основа для зраз готова, тому переходимо до начинки.
- Свинину промийте під проточною водою і наріжте невеликими порційними шматочками. Потім викладаємо його на розігріту сковороду з соняшниковою олією і починаємо обсмажувати.
- Через 10 хвилин додаємо до м’яса цибулю, що залишилася, нарізану півкільцями.
- Смажте ще 7 хвилин, а за 3-4 хвилини до готовності приправляйте сіллю.
- Готове м’ясо разом з цибулею подрібніть за допомогою кухонного комбайна або пропустіть через м’ясорубку.
- Тепер перейдемо до формування зразу. Це можна зробити своїми руками. Зачерпніть трохи картопляного пюре, викладіть його на руку і покладіть зверху столову ложку начинки. Потім закриваємо зверху начинку з картопляним пюре і закріплюємо краю пальцями.
- Далі переходимо до смаження. Розігрійте сковороду і обсмажте зрази з двох сторін до золотистої скоринки.
Ось такий простий покроковий рецепт зраз і у вас відмінний обід на столі. Його по достоїнству оцінять як рідні, так і гості.
Зрази з грибною начинкою
Ми не могли обійти увагою цей рецепт приготування зразу. Його по достоїнству оцінять не тільки любителі грибів, а й всі інші, хто цінує ситні і поживні страви. Незважаючи на велику кількість інгредієнтів, ці зрази за нашим рецептом дуже прості в приготуванні, смачні і апетитно виглядають як на фото.
Необхідні інгредієнти:
- Курячий фарш – 0,6 кілограма;
- Яйце куряче – 2 штуки;
- Білий хліб – 4 скибочки;
- Молоко – 3/4 склянки;
- Панірувальні сухарі – 1 склянка;
- Сіль і мелений перець – на ваш смак.
Начинку ми будемо робити з наступних продуктів:
- Куряче або перепелине яйце – 1 штука;
- Гриби (лисички, білі гриби, печериці) – 150 грам;
- Цибуля ріпчаста – 1 цибулина;
- Зелень (цибуля і кріп) – по 0,5 пучка;
- Сіль і мелений перець – на ваш смак.
Традиційно для смаження також знадобиться соняшникова олія.
Процес приготування:
Почнемо приготування з начинки, а потім зробимо фарш:
- Цибулю подрібнити ножем. Те ж саме зробіть і з грибами. Потім змішуємо їх з цибулею і викладаємо на розігріту з соняшниковою олією сковороду. Смажимо 5-7 хвилин.
- Яйце відварити «круто», остудити і нарізати невеликими шматочками. Використовуйте ціле перепелине яйце, а куряче яйце наполовину.
- Зелень подрібнюємо і викладаємо в глибоку миску. Додаємо до нього подрібнене яйце, а також обсмажені гриби і цибулю.
- Посоліть і поперчіть на свій розсуд, а потім добре перемішайте – начинка готова.
- Акуратно зрізаємо з скибочок хліба скоринку і замочуємо його в молоці на 10 хвилин. Після цього злегка віджимаємо і додаємо до курячого фаршу.
- Туди ж вбийте обидва курячих яйця, посоліть і поперчіть (на ваш розсуд) і добре перемішайте.
- Необхідно, щоб фарш став однорідним, тому вимішують його дійсно дуже ретельно.
- Потім переходимо до створення нашого зразу. Для цього формуємо з курячого фаршу коржик, всередину якої кладемо начинку (1 столова ложка). «Закриваємо» начинку фаршем і закріплюємо по краях – зраза готова. Таким чином формуємо наші фаршировані котлети до тих пір, поки не закінчиться якийсь компонент.
- Перед смаженням обваляйте зрази в панірувальних сухарях, потім викладіть його на сковороду з розігрітою соняшниковою олією. Смажимо на середньому-середньому вогні з двох сторін – до характерної золотистої скоринки.
Ось ви і знайшли відповідь на питання про те, як приготувати зрази. Зробити це нескладно, а нагородою за ваші старання стануть слова подяки від рідних і близьких.
Вас також можуть зацікавити новини:
Зефір в домашніх умовах: рецепт з фото
Що можна приготувати вечерю швидко і смачно
Прості рецепти смачних тортів
Сподобалися наші статті? Підпишіться та шукайте смачні та корисні ідеї на chefmarket.ru 🙂