Якщо ви хочете урізноманітнити сніданки або приготувати смачне доповнення до основних страв, то на допомогу прийдуть деруни, їх рецепт схожий з рецептом простих оладок. Тому складнощів в приготуванні не виникне. На відміну від традиційних млинців, млинцеве тісто виходить більш рідким. Подавати страву прийнято з розтопленим вершковим маслом, хоча сметана теж буде дуже до речі. Деруни готуються по-різному. До складу можна додати борошно, манну крупу, соду, різні спеції.
Готувати млинці можна з сирого, відвареної картоплі і навіть картопляного пюре. Варіантів дійсно дуже багато. Тому, експериментуючи, ви зможете кожен раз готувати просте блюдо по-різному, дивуючи своїх близьких. Картопля добре поєднується із зеленню, сиром, м’ясом. Додаткові компоненти можуть входити в тісто або використовуватися для приготування начинки.
Тонкі деруни: рецепт з фото крок за кроком
Картопля містить велику кількість мінералів, вітамінів та інших цінних речовин. Він покращує обмін речовин, так як сприяє виведенню води і солі з організму. Рекомендується їсти картоплю при гастритах, виразкових захворюваннях, підвищеній кислотності. Бульби швидко насичуються, забезпечуючи відчуття ситості.
Деруни повинні бути середнього розміру. У наведеному нижче рецепті тісто виходить досить рідким. Тому проблем з перевертанням млинців не виникне. Що стосується процесу смаження, то не варто постійно додавати рослинне масло. Досить один раз змастити сковороду маслом і розігріти її. Масло входить до складу тіста. Завдяки цьому млинці не будуть пригорати в процесі приготування.
Інгредієнти:
- Картопля – 4 штуки середнього розміру;
- Молоко – 200 мл;
- Борошно пшеничне – 200 грам;
- Часник – 2 зубчики;
- Яйце куряче – 2 штуки;
- Цукор – 1 чайна ложка;
- Сіль – 2 чайні ложки;
- Рослинна олія – 2 столові ложки;
- Будь-яка зелень необов’язкова.
Спосіб приготування:
- Очистіть бульби від шкірки, розріжте на 4 частини, залийте невеликою кількістю води, яка повинна лише злегка приховувати картопляні скибочки. Додати сіль і варити до готовності;
- Дайте скибочкам трохи охолонути, а потім пюрируйте водою, в якій вони варилися;
- Молоко довести до кипіння, відправити в пюре;
- Додаємо в основу пропущений через прес часник, борошно, цукор і сіль. Перемішайте масу, потім додайте збиті яйця і рослинне масло. Що стосується борошна, то можна використовувати цільнозерновий продукт. Але її потрібно трохи менше, ніж звичайного пшеничного борошна;
- Після замісу дайте тісту трохи постояти – близько 20 хвилин;
- Смажимо оладки до готовності. Не виливайте тісто на всю сковороду. В іншому випадку перевернути млинець буде складно.
Млинці виходять дуже ніжними. Якщо ви хочете зробити їх більш незвичайними, то можна після перевертання посипати млинець тертим сиром, який розплавиться під час смаження з другої сторони.
Ароматні деруни: рецепт без борошна
Цей рецепт готується як кофри. Крім картоплі, яєць і спецій, в складі більше немає компонентів. Відсутність мучного робить продукт легше засвоюваним і більш корисним. На відміну від попереднього рецепта, до складу входить сира картопля. Завдяки короткій температурній обробці в бульбах зберігається більше поживних речовин. Такі млинці відмінно підійдуть в якості самостійної страви. Вони відмінно насичують, не залишаючи відчуття тяжкості в шлунку. Крім того, млинці можна подавати з супами або гарячими салатами в якості ситного перекусу.
Смак млинців варто урізноманітнити спеціями. Краще використовувати сухий часник, майоран, мускатний горіх, перець чилі. Можна купити готову суміш для картоплі. Спеції можна використовувати будь-які. Не забудьте включити до складу базилік, сушений кріп і кінзу. Зелень додасть оригінальних смакових ноток!
Інгредієнти:
- Картопля – 1,2 кг очищений;
- Цибуля ріпчаста – 2 головки середнього розміру;
- Сіль – 2 столові ложки;
- Яйце куряче – 1 штука;
- Улюблені спеції – за смаком;
- Рослинна олія – для смаження.
Спосіб приготування:
- Очищені бульби натерти на дрібній тертці або подрібнити блендером. Якщо в масі багато води, то необхідно її віджати і видалити частину води;
- Цибулю подрібнити, змішати з картопляною масою;
- Додати яйце, спеції і ретельно вимісити;
- У сковороді розігрійте рослинне масло, викладіть в нього 4 повні столові ложки тіста, формуючи млинець. Обсмажуємо його з двох боків до золотистої скоринки. Перевертайте млинці дуже акуратно. Краще використовувати дерев’яний шпатель;
- Готові млинці можна змастити вершковим маслом, посипати рубаною зеленню і можна подавати до столу!
Деруни: рецепт з фото крок за кроком з Фінляндії
Фіни вважають за краще випікати млинці в духовці, а не смажити їх на сковороді. Отримане блюдо ідеально підходить для сніданку і обіду. Він дуже ситний, неймовірно ніжний і поживний. Найголовніше, що в ньому немає зайвого жиру, так як млинці запікаються, а не смажаться. Їх готують з простих продуктів, які завжди є в холодильнику.
Оладки на кефірі виходять повітряними. Завдяки соді вони будуть дуже м’якими і ніжними. Картопляне тісто при зберіганні починає швидко темніти. Тому його слід використовувати для приготування млинців. Щоб млинці вийшли хрусткими зовні, сковороду не варто накривати кришкою. В іншому випадку буде накопичуватися конденсат, який зробить млинці м’якими.
Інгредієнти:
- Картопля – 5 штук;
- Яйце куряче -1 штука;
- Борошно – 100 грам;
- Часник -2 зубчики;
- Сир – 100 грамів;
- Кунжут – 3 чайні ложки;
- Рослинна олія – 2 столові ложки.
Спосіб приготування:
- Картоплю відварити до готовності, пюрирувати з невеликою кількістю води, в якій він варився;
- Дайте масі трохи охолонути, потім додайте пропущений через прес часник, куряче яйце, тертий сир і рослинне масло. Замісити тісто;
- Сформуйте на кілька хвилин, викладіть їх на решітку або деко, змащене маслом. Зверху їх слід посипати кунжутом;
- Випікайте коржі в розігрітій до 220 градусів духовці. Подавати гарячим.
Коржі найкраще подавати зі сметанним соусом. Для його приготування потрібно змішати сметану з подрібненою зеленою цибулею і пропущеним через прес часником. Соус необхідно посолити і поперчити. Після цього можна подавати з коржами.
Ароматні деруни: рецепт на кефірі
Якщо ви хочете порадувати своїх близьких ароматними і ситними оладками, рецепт кефіру допоможе в цьому. Рецепт досить простий. Тісто виходить досить рідким, як для звичайних млинців. Не варто робити млинці занадто великими. В іншому випадку їх буде складно перевернути.
Інгредієнти:
- Картопля – 500 грам;
- Кефір – 1 склянка;
- Яйце куряче – 2 штуки;
- Борошно – 3 столові ложки;
- Лимонний сік – 1 столова ложка;
- Рослинна олія – 3 столові ложки;
- Сода – 1/2 чайної ложки;
- Сіль -1/2 чайної ложки.
Спосіб приготування:
- Картоплю очистіть від шкірки, промийте в холодній воді, натріть на дрібній тертці. Відіжміть стружку від соку і перекладіть в окрему миску;
- Суху стружку змішати з яйцем і кефіром;
- Погасіть соду лимонним соком і додайте в тісто;
- Вимішуємо масу до однорідності, додаємо борошно. Ще раз ретельно перемішайте;
- Додайте в тісто 1 столову ложку рослинної олії. Масло, що залишилося потрібно для смаження;
- Смажимо оладки на сковороді до золотистої скоринки.
У картоплі міститься велика кількість крохмалю, який не дає млинцям розтікатися під час смаження. Тому молоді бульби для приготування млинців не годяться. Вегетаріанці люблять готувати оладки на картопляному відварі. В цьому випадку немає необхідності додавати молоко або будь-який кисломолочний продукт.
Також можна приготувати деруни до пісного столу. При цьому сполучним компонентом є не яйця, а картопляний крохмаль. 1 яйце замінюють 2-3 столовими ложками крохмалю. Млинці з начинкою виходять неймовірно смачними і поживними. Можна взяти будь-яку несолодку начинку. Відмінно підійде смажений фарш, тушкована капуста, гриби.