Селера вважається одним з найпопулярніших коренеплодів в дієтології, рецепти приготування мають на увазі його вживання в свіжому, запеченому, тушкованому вигляді. В овочі багато корисних вітамінів і мінералів. У їжу можна вживати всі його частини: корінь, стебла, листя і навіть черешки. Найчастіше стебла селери використовують як прянощі при приготуванні м’ясних, рибних, овочевих страв. Коренеплід можна використовувати як компонент салатів, супів, гарячих страв. З нього можна приготувати ніжні пюре, які підійдуть як гарніри до риби, м’яса, морепродуктів.
Альтернативи селері в природі просто немає. Вона багата цінними амінокислотами, ефірними маслами, мікроелементами, вітамінами. Варто відзначити, що овоч корисний для тих, хто стежить за своїм здоров’ям, дотримується правильного харчування і вирішив схуднути. Має негативну калорійність. Це означає, що на її перетравлення організм витрачає більше енергії, ніж міститься в самому коренеплоді. При регулярному вживанні селери вдасться знизити рівень стресу в організмі, підвищити життєвий тонус і рівень гемоглобіну в крові, нейтралізувати дію вільних радикалів.
Пюре з селери
Пюре з селери – ідеальний гарнір, який має ніжну текстуру. Приготувати його можна дуже швидко, а головне – без будь-яких ресторанних проблем. Селера не містить крохмалю. Саме тому він набагато корисніше картоплі. Пюре з нього відмінно підійде для тих, хто вирішив схуднути або просто дотримується здорового харчування.
Щоб консистенція страви вийшла більш щільною, в пюре слід додати картоплю. Картопля буде виступати в якості сполучного компонента. Він зробить текстуру готової страви оксамитовою і неймовірно смачною.
Інгредієнти:
- Корінь селери – 1/2 середнього кореня;
- Картопля – 1 штука;
- Часник – 2 зубчики;
- Молоко – 1 склянка;
- Вершкове масло – 50 грамів;
- Тертий сир – 1 столова ложка;
- Сіль – за смаком;
- Чорний перець – 3 горошини;
- Лавровий лист – 1 штука.

Спосіб застосування:
- Овочі помити, очистити від шкірки і нарізати середніми кубиками;
- Щільно покладіть овочеві кубики на дно каструлі. Додати очищений часник, лавровий лист, чорний перець горошком;
- Залити вміст молоком. Можливо, вам знадобиться трохи більше молока, ніж вимагає рецепт. Важливо, щоб вона повністю приховувала вміст горщика;
- Доведіть молоко до кипіння, зменшіть вогонь і тушкуйте овочі до розм’якшення;
- Відкиньте вміст каструлі на друшляк. Видаліть з овочів часник і лавровий лист;
- Розімніть овочі разом з вершковим маслом і невеликою кількістю молока, в якому вони варилися. На цьому ж етапі додаємо тертий сир;
- Як тільки маса стане однорідною, починаємо вливати невеликими порціями молоко, щоб домогтися потрібної консистенції пюре.
У рецепт входить корінь селери. Його не слід плутати зі стеблами – це зовсім інший продукт. При бажанні селера можна замінити морквою, пастернаком або будь-яким іншим подібним коренеплодом.
Крем-суп із селери
Крем-супи – відмінне блюдо, яке допоможе урізноманітнити ваш щоденний раціон. Має однорідну консистенцію. Тому таке блюдо по достоїнству оцінять і дорослі, і діти. На відміну від супу-пюре, крем-суп готується на основі молока або вершків. Перша страва готується з стебел селери. Проблем з їх придбанням не виникне. Адже продукт представлений в будь-якому супермаркеті.
Стебло селери зміцнює імунітет. Він благотворно впливає на нервову систему, регулює обмін речовин і рівень цукру в крові. Стебло селери запобігає ожирінню. Саме тому його включають в численні дієти, коли потрібно швидко скинути зайві кілограми. Подавати крем-суп краще з хрусткими грінками або бісквітами. Але перший варіант подачі ми розглянемо в рецепті, так як він вважається більш традиційним.
Інгредієнти:
- Стебла селери – 5 штук;
- Картопля – 2 штуки;
- Яйце куряче – 1 штука;
- Вершки 10% жирності – 250 мл;
- Лимонний сік – 1 столова ложка;
- Вершкове масло – 1 чайна ложка;
- Білий хліб – 3 скибочки;
- Сіль, чорний перець – за смаком;
- Мускатний горіх – за бажанням.

Спосіб приготування:
- Селеру нарізати невеликими скибочками і тушкувати на вершковому маслі кілька хвилин. Вона повинна розм’якнути. Можна приготувати селера на пару, а потім просто тушкувати на вершковому маслі. Пропарений селера зберігає 90% корисних речовин;
- Відваріть картоплю до готовності;
- Помістіть овочі в блендер, додайте спеції, вершки і пробийте масу до однорідності;
- Виливаємо основу в каструлю і доводимо до кипіння. Як тільки суп почне кипіти, вимикаємо вогонь;
- Збийте в мисці куряче яйце, занурте в нього хліб. Надішліть шматочки на кілька хвилин в розігріту духовку для просушування. Дістаньте шматочки і наріжте невеликими кубиками;
- Перед подачею на стіл додайте в суп лимонний сік;
- Подавайте суп з грінками.
Якщо ви хочете, щоб суп вийшов більш яскравого кольору, то можна додати до складу моркву або трохи гарбуза. В останньому випадку перша страва придбає солодкуватий присмак.
Паста з селерою та овочами
Не тільки традиційний помідор ідеально поєднується з макаронами, але і, до речі, там буде селера, рецепти досить прості, смачні і ситні. Макарони чудово насичують. А разом з овочами вони стають не тільки ситним, але і корисним продуктом. Звичайно ж, не варто забувати і про пармезан. Але якщо ви не змогли його знайти, то можна використовувати будь-який твердий сир, натертий на дрібній тертці.
Що стосується макаронних виробів, то краще взяти діталіні – у вигляді коротких трубочок або макарони ебоу у вигляді традиційних ріжків. Соус можна приготувати практично з будь-яких овочів. Підійде і один селера. А ось в поєднанні з морквою і помідорами блюдо буде виглядати яскраво і оригінально.
Інгредієнти:
- паста Діталіні – 450 грам;
- Стебла селери – 4 штуки;
- Цибуля ріпчаста – 1/2 головки;
- Часник – 4 зубчики;
- Оливкова олія – 1/3 склянки;
- Помідори черрі – 8 – 10 штук;
- Морква – 1 штука;
- Свіжа петрушка – 1 невеликий пучок;
- Заморожений зелений горошок – 3 столові ложки;
- Пармезан – 150 грамів;
- Сіль і спеції за смаком.

Спосіб приготування:
- Зріжте стебла селери з коренем і наріжте невеликими шматочками. Селера повинен бути розміром з пасту;
- Цибулю нашаткувати кубиками, помідори на 2 або 4 частини, в залежності від розміру. Моркву нарізати кільцями. Петрушку вимити, обсушити і нарізати невеликими шматочками. Пармезан натерти на дрібній тертці;
- У глибокій сковороді розігрійте оливкову олію, додайте до нього цибулю і моркву, обсмажте до м’якості. Потім додаємо селеру, зелений горошок і помідори. Тушкувати ще 3 хвилини;
- Додаємо в сковороду подрібнений часник, тушкуємо 2 хвилини. Вимкніть вогонь, додайте сіль і спеції, перемішайте соус і накрийте кришкою. Поки соус настоюється, займемося макаронами;
- Відваріть макарони в підсоленій воді до готовності. Вона повинна бути «по зубах», тобто бути м’якою зовні і трохи внутрішньою. Відкиньте пасту на друшляк, дайте стекти зайвій воді. Після цього перекладіть макарони у велику миску, заправте їх соусом і добре перемішайте;
- Посипаємо блюдо рубаною зеленню петрушки і тертим сиром. Подавайте відразу після приготування!
Макарони потрібно вживати в їжу відразу. В іншому випадку він втратить свої смакові характеристики. Якщо ви приготували соус про запас, то його можна розділити на кілька порцій. Але краще кожен раз відварювати макарони свіжими.
Досить популярними вважаються страви з селери, рецепти мають на увазі включення овоча в паштети, салати, м’ясні та рибні страви. Крім того, з стебла селери готують дуже смачні і корисні смузі.
Ніжний салат з печінки тріски з селерою
Салат з печінки тріски має ніжну консистенцію. Його не можна назвати звичайним. У той же час блюдо ідеально підходить для святкового столу. Коли хочеться порадувати своїх гостей чимось вишуканим і цікавим.
Печінка тріски є досить калорійним продуктом. У ньому міститься багато жирів, які легко засвоюються. А ось риб’ячий жир корисний для організму. Він допомагає жиророзчинним вітамінам швидше засвоюватися. Крім того, риб’ячий жир ніяк не вплине на фігуру із зайвими кілограмами. Печінка тріски ідеально поєднується з селерою.
Інгредієнти:
- Консервована печінка тріски – 300 грам;
- Яйця курячі – 3 штуки;
- Огірок свіжий – 1 середній;
- Картопля – 2 штуки;
- Стебловий селера – 2 штуки;
- Сіль, чорний перець – за смаком;
- Нерафінована оливкова олія – для заправки;
- Кріп свіжий – 1 невеликий пучок.

Спосіб приготування:
- Курячі яйця, зварені круто;
- Дістаньте печінку з банок і перекладіть в миску. За допомогою виделки розім’яти печінку;
- Стебло селери наріжте невеликими шматочками. Огірок очистити від шкірки і нарізати кубиками;
- Яйця очистити, остудити і натерти на середній тертці. Звичайно, можна нарізати їх кубиками. А ось терте яйце робить консистенцію салату більш ніжною і вишуканою;
- Остудіть картоплю і натріть його на середній тертці;
- Змішайте всі інгредієнти салату, додайте сіль, чорний мелений перець і подрібнений кріп;
- Заправте салат оливковою олією і подавайте до столу.
За бажанням можна змішати всі овочі разом з яйцями, а печінку тріски залишити. Його можна викласти зверху. Щоб підкреслити незвичайність страви.
Важливо розуміти, що свіжий стебло селери зберігає всю користь, рецепти багатьох салатів мають на увазі саме такий варіант використання продукту. Варений селера втрачає до 80-90% корисних речовин. Зате пропарений стебло зберігає стільки корисних компонентів. Тому, якщо ви хочете, щоб приготоване блюдо було не тільки смачним, але і корисним, то обов’язково подбайте про правильний вибір температурної обробки.