Як правильно вживати кореневої селера в їжу?

Ця культура нарівні з морквою, бататом і картоплею є однією з найпопулярніших в світі. Розповімо, який буває селера і поділимося цікавими і корисними рецептами з цим ароматним овочем.


Как правильно употреблять корневой сельдерей в пищу?

Що таке корінь селери

Спочатку існував тільки один вид рослини, який вирощували заради стебел, кореня і зелених листочків. Але помітивши, що іноді у рослини визріває більш розвиненою та чи інша частина, селекціонери, ще в XVII столітті, приступили до виведення сортів, що належать до однієї з трьох груп культури — селері листовому, черешковому або листовому. На вигляд корінь цієї рослини нагадує редьку. Під горбистою, кремово-сірою шкіркою ховається соковита біла м’якоть, по твердості і текстурі нагадує картоплю.

Склад і калорійність

Поживна цінність підземної частини овоча на 100 г становить:

  • 42 ккал;
  • 0,3 г жирів;
  • 1,5 г білків;
  • 9,4 г вуглеводів.

Хоча на 88% коренеплід складається з води, на смак це ніяк не впливає. З вітамінів найбільше міститься до, в кількості достатній для задоволення добової потреби на 34% при вживанні 100 г продукту. Вітамін В6 і з здатні покрити потребу на 12 і 8% відповідно. З мінералів в продукті помітно представлені калій, фосфор, мідь і залізо. А також кремній, який в продуктах зустрічається не так-то часто.

Як правильно готувати

Щоб правильно вживати селеру в їжу, корисно знати, що в сирому вигляді рекомендується їсти ранні сорти — вони найбільш ніжні, соковиті і пікантні на смак. Шеф — кухарі часто порівнюють бульби цієї рослини з картоплею-вони схожі за смаком і для них підходять практично одні й ті ж рецепти. Корінь культури входить до складу знаменитого набору білих коренів. Його можна і просто додавати в перші страви. А також запікати, тушкувати, смажити і маринувати.

Чим корисний

Дієтологи знаходять продукт дуже корисним для крові, а точніше – для профілактики її недостатнього згортання. Калій укупі з пектинами бере участь в регуляції найважливіших балансів в організмі — електролітного, водного і кислотного, а також цінний для нормалізації артеріального тиску.

Цікаво, що в Стародавній Персії цей коренеплід зараховували до продуктів «краси», а сьогодні вчені підтвердили, що він активує синтез колагену.

Корінь необхідний жінкам в період вагітності, так як сприяє засвоєнню фолієвої кислоти з усіх інших продуктів.

Як правильно вибрати і зберігати

Щоб вживати кореневої селера в їжу з максимальною користю, важливо його правильно вибрати. Залежно від сорту плоди можуть мати масу до 200 г до 2 кг, але на магазинні і ринкові прилавки зазвичай потрапляють екземпляри середнього розміру, вагою 600-900 г.якісний Бульба повинен мати неушкоджену шкірку і на дотик бути твердим. Обов’язково потрібно натиснути пальцями на верхівку, де росла зелень — якщо вона продавлюється, то це говорить про те, що овоч гниє зсередини.

Терміни і умови зберігання плоду в домашніх умовах можуть значно варіюватися:

  • при температурі + 21…+ 25 Бульба зберігається 3-5 днів;
  • на полиці холодильника можна тримати його 7-10 днів;
  • у погребі, закопаним в пісок або в глиняній обмазці зберігається до весни.

Що можна приготувати: рецепти

Щоб правильно вживати кореневої селера в їжу, варто пам’ятати, що його не слід надмірно доповнювати прянощами і спеціями — щоб вони не заглушили його власний пікантний смак.

Пюре

Гарнір з кореня селери виходить легким, ніжним, він відмінно доповнить будь — яке м’ясне блюдо-від домашніх котлет до реберець на грилі. Для його приготування потрібно:

  • 350 г кореня селери;
  • 50 мл питних вершків;
  • 0,5 ч. л. солі.

Процес приготування складається з наступних кроків:

  • Коренеплід нарізати великими шматочками.
  • Опустити в підсолену киплячу воду і варити під кришкою 15-20 хвилин до м’якості.
  • Злити воду і подрібнити овоч за допомогою блендера або толкушки.
  • Влити вершки, ретельно перемішати.
  • Рагу з грибами

    Це незвичайне блюдо особливо апетитно в поєднанні з домашнім житнім, пшеничним хлібом або пишними коржиками з кунжутом. Щоб приготувати його, потрібні наступні інгредієнти:

    • 250 кореня селери;
    • 100 г моркви;
    • 50 г ріпчастої цибулі;
    • 130 г печериць;
    • 200 г кабачка;
    • 3 ст. л. томатної пасти;
    • 2 зубчики часнику;
    • 1 ст. л. соєвого соусу;
    • щіпка чорного перцю;
    • масло для смаження;
    • за смаком зелень кінзи.

    Процес приготування:

  • Лук нарізати півкільцями. Моркву і селеру подрібнити соломкою.
  • Обсмажити овочі на добре розігрітій олії.
  • Гриби крупно нарізати. Кабачок подрібнити соломкою. Викласти вміст в сковороду і обсмажувати ще приблизно 5-10 хвилин.
  • Покласти в сковороду пропущений через прес часник, томатну пасту, соєвий соус, поперчити. Якщо подобається більш рідка підлива в рагу — можна додати трохи кип’яченої води.
  • Накрити кришкою і потримати на плиті ще 10-15 хвилин.