Ця культура нарівні з морквою, бататом і картоплею є однією з найпопулярніших в світі. Розповімо, який буває селера і поділимося цікавими і корисними рецептами з цим ароматним овочем.
Що таке корінь селери
Спочатку існував тільки один вид рослини, який вирощували заради стебел, кореня і зелених листочків. Але помітивши, що іноді у рослини визріває більш розвиненою та чи інша частина, селекціонери, ще в XVII столітті, приступили до виведення сортів, що належать до однієї з трьох груп культури — селері листовому, черешковому або листовому. На вигляд корінь цієї рослини нагадує редьку. Під горбистою, кремово-сірою шкіркою ховається соковита біла м’якоть, по твердості і текстурі нагадує картоплю.
Склад і калорійність
Поживна цінність підземної частини овоча на 100 г становить:
- 42 ккал;
- 0,3 г жирів;
- 1,5 г білків;
- 9,4 г вуглеводів.
Хоча на 88% коренеплід складається з води, на смак це ніяк не впливає. З вітамінів найбільше міститься до, в кількості достатній для задоволення добової потреби на 34% при вживанні 100 г продукту. Вітамін В6 і з здатні покрити потребу на 12 і 8% відповідно. З мінералів в продукті помітно представлені калій, фосфор, мідь і залізо. А також кремній, який в продуктах зустрічається не так-то часто.
Як правильно готувати
Щоб правильно вживати селеру в їжу, корисно знати, що в сирому вигляді рекомендується їсти ранні сорти — вони найбільш ніжні, соковиті і пікантні на смак. Шеф — кухарі часто порівнюють бульби цієї рослини з картоплею-вони схожі за смаком і для них підходять практично одні й ті ж рецепти. Корінь культури входить до складу знаменитого набору білих коренів. Його можна і просто додавати в перші страви. А також запікати, тушкувати, смажити і маринувати.
Чим корисний
Дієтологи знаходять продукт дуже корисним для крові, а точніше – для профілактики її недостатнього згортання. Калій укупі з пектинами бере участь в регуляції найважливіших балансів в організмі — електролітного, водного і кислотного, а також цінний для нормалізації артеріального тиску.
Цікаво, що в Стародавній Персії цей коренеплід зараховували до продуктів «краси», а сьогодні вчені підтвердили, що він активує синтез колагену.
Корінь необхідний жінкам в період вагітності, так як сприяє засвоєнню фолієвої кислоти з усіх інших продуктів.
Як правильно вибрати і зберігати
Щоб вживати кореневої селера в їжу з максимальною користю, важливо його правильно вибрати. Залежно від сорту плоди можуть мати масу до 200 г до 2 кг, але на магазинні і ринкові прилавки зазвичай потрапляють екземпляри середнього розміру, вагою 600-900 г.якісний Бульба повинен мати неушкоджену шкірку і на дотик бути твердим. Обов’язково потрібно натиснути пальцями на верхівку, де росла зелень — якщо вона продавлюється, то це говорить про те, що овоч гниє зсередини.
Терміни і умови зберігання плоду в домашніх умовах можуть значно варіюватися:
- при температурі + 21…+ 25 Бульба зберігається 3-5 днів;
- на полиці холодильника можна тримати його 7-10 днів;
- у погребі, закопаним в пісок або в глиняній обмазці зберігається до весни.
Що можна приготувати: рецепти
Щоб правильно вживати кореневої селера в їжу, варто пам’ятати, що його не слід надмірно доповнювати прянощами і спеціями — щоб вони не заглушили його власний пікантний смак.
Пюре
Гарнір з кореня селери виходить легким, ніжним, він відмінно доповнить будь — яке м’ясне блюдо-від домашніх котлет до реберець на грилі. Для його приготування потрібно:
- 350 г кореня селери;
- 50 мл питних вершків;
- 0,5 ч. л. солі.
Процес приготування складається з наступних кроків:
Рагу з грибами
Це незвичайне блюдо особливо апетитно в поєднанні з домашнім житнім, пшеничним хлібом або пишними коржиками з кунжутом. Щоб приготувати його, потрібні наступні інгредієнти:
- 250 кореня селери;
- 100 г моркви;
- 50 г ріпчастої цибулі;
- 130 г печериць;
- 200 г кабачка;
- 3 ст. л. томатної пасти;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ст. л. соєвого соусу;
- щіпка чорного перцю;
- масло для смаження;
- за смаком зелень кінзи.
Процес приготування: