Ріпа і редька: чи є відмінності

На перший погляд вони і правда трохи схожі — формою і розміром коренеплодів. Обидві овочеві культури належать до одного сімейства капустяних. Але на цьому їх подібності і закінчуються. Ріпа має світло-жовтий або білий окрас плодів, а в її м’якому смаку добре помітна солодкість. Природно, володіє вона і унікальними корисними властивості і готують її за рецептами, невідповідним для редьки.


                                    Репа и редька: есть ли отличия

Які існують види

Завдяки багатовіковим працям селекціонерів, сьогодні в світі налічується близько 300 сортів ріпи, які прийнято ділити на категорії з різними якостями.

Наприклад, існують салатні, ранньостиглі сорти, які можна прибирати вже через 3-4 тижні після посіву насіння. У них їстівний не тільки коренеплід, але і ніжна листя.

Більшість сортів мають жовтуватий колір шкірки і таку ж м’якоть. Відтінки пояснюються присутністю особливих пігментів каротиноїдів. Але існують з білою шкіркою і білосніжною, а також рожевою м’якоттю. Вони часто відрізняються більш високим вмістом цукрів.

Корисні властивості

Каротиноїди з жовто-бурштинових Ріпок в організмі людини перетворюються в вітамін А.порівнюючи ріпу і редьку, їх відмінності, важливо підкреслити, що в останній каротиноїди відсутні. Можна сказати, що ріпа сприяє появі гарної засмаги і захищає від згубного впливу УФ-променів.

За старих часів цей овоч вважався одним з кращих засобів проти цинги, поступаючись тільки цитрусовим, але ті аж до кінця XIX були екзотичною розкішшю в Росії, Європі та Північній Америці.

Останні наукові дослідження підтвердили, що ці коренеплоди корисні як засіб:

  • полегшує симптоми захворювань дихальної системи;
  • зміцнює зуби і кісткові тканини;
  • попереджувального захворювання судин;
  • підвищує фізичну витривалість.

Склад і калорійність

Енергетична цінність коренеплоду невисока-в 100 г міститься всього 22 ккал. М’якоть овоча містить води більше, ніж кавун — 93,5%, але при цьому її м’якоть відрізняється твердістю і текстурою, що нагадують гарбузове.

З вітамінів в ній найбільш помітно присутність аскорбінової кислоти і групи В — від 1 до 6. А з мінеральних речовин є селен, натрій і марганець. Але чи не головним елементом хімічного складу є калій, якого в ній міститься більше, ніж в сирі.

Шкода і протипоказання

У сирому вигляді цей коренеплід не рекомендується при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також при запальних процесах в нирках.

Однозначним протипоказанням для вживання цього овоча є період лактації, оскільки через материнське молоко він може спровокувати у малюка розлад живота і навіть погіршення роботи центральної нервової системи. З цієї ж причини — високої чутливості дитячого організму, його можна їсти тільки з 2-річного віку.

Чи корисна бадилля

Розглядаючи ріпу і редьку, їх відмінності, варто зауважити, що у останньої бадилля практично неїстівна. А ось молода бадилля будь-яких сортів ріпи абсолютно їстівна. Її можна їсти свіжою в зелених салатах, а також готувати за тими ж рецептами, в яких присутній шпинат. Ця оригінальна зелень сприяє:

  • виведення з організму токсинів;
  • нормалізації водного балансу;
  • регенерації пошкоджених тканин.

Як вибрати і зберігати

Кращі за смаковими якостями і лежкості коренеплоди мають середній або невеликий розмір, тоді як великі — з великою ймовірністю почнуть гнити зсередини вже через 4-6 тижнів, тому їх прийнято відразу вживати в їжу або переробляти.

До пізньої весни овоч можна зберегти в темному місці при температурі повітря +1…+ 4 градуси і вологості повітря не більше 90%. У поліетиленовому або паперовому пакеті з доступом повітря можна тримати його в холодильнику до 1 місяця, а якщо заморозити — він буде їстівний протягом півроку.

Як приготувати: рецепти

Більшість рецептів з ріпою відрізняються простотою-з ними впорається і початківець кулінар. З овоча готують закуски, додають в супи, тушковані і запечені другі страви. У сирому вигляді вона чудова в салатах з додаванням козячого сиру і бальзамічного оцту.

Ріпа, запечена з яблуками

Це можна назвати поліпшеним, більш сучасним варіантом старовинного ласощі під назвою парена ріпа. Для приготування страви потрібно:

  • 1 ріпа;
  • 2 яблука;
  • 2 ст. л. рослинного масла;
  • 1 ст. л. меду;
  • 3 ст. л. сметани;
  • зелень чебрецю свіжа;
  • 0,5 ч. л. солі.

Процес приготування складається з наступних кроків:

  • Очищений коренеплід нарізати тонкими шматочками.
  • Яблуко нарізати скибочками.
  • Зелень порубати і змішати з іншими інгредієнтами.
  • Обваляти овоч і фрукт в отриманої суміші.
  • Загорнути все в кулінарну фольгу і поставити в розігріту до 220 градусів духовку на 25-30 хвилин.
  • Ріпа, фарширована булкою

    Для запікання з різноманітними начинками ріпа підходить нітрохи не менше, ніж гарбуз. Можна помістити в неї крупи, м’ясо, овочі. А щоб приготувати цю страву, потрібні:

    • 1 ріпа;
    • 20 г вершкового масла;
    • 50 г родзинок;
    • 2 скибочки батона;
    • 1 ст. л. меду.

    Процес приготування можна представити таким чином:

  • Батон підсушити в духовці і дрібно поламати.
  • Ізюм залити окропом на 5 хвилин і відкинути на друшляк.
  • У коренеплоду зрізати верхівку і видалити частину м’якоті.
  • Вершкове масло розтопити, змішати з батоном, родзинками і медом.
  • Наповнити “фаршем” овоч і поставити на 35-40 хвилин в розігріту до 220 градусів духовку.