Що їдять англійці? Відповідь на це питання за минулі століття обріс безліччю легенд і це легко пояснити — адже кулінарні традиції Туманного Альбіону формувалися протягом багатьох століть, то приєднуючи гастрономічні звичаї інших культур, то ревно відстоюючи власні. І все-таки можна назвати головні продукти, які англійці з великим апетитом вживають в повсякденності з давніх часів.
Ковбаса
Найстарішою ковбасою Англії визнана камберлендська свиняча ковбаса, що отримала назву по стародавньому графству. Камберлендська ковбаса готується з рубленого м’яса з великою кількістю спецій і вся її довжина 50-70 см згортається в плоске кільце.
Традиційно англійським продуктом є кров’яна ковбаса. Крім головного інгредієнта, зрозумілого за назвою, використовуються також сало і вівсянка. Її подають до сніданку просто нарізаною або обсмажують. Цікаво, що зі свинячих ковбасок, запечених в клярі (а ще краще — в йоркширському пудингу), готують традиційну страву з дещо тривожною назвою «жаба в норі». За старих часів його було прийнято дарувати новим сусідам-для багатства і процвітання будинку.
Риба
Протягом більш ніж 400 років-з кінця XV століття, основний рибного промислу вважалася тріска, лише в Шотландії та Північній Ірландії частіше ловили пікшу. Особливо численні рецепти риби смаженої, на другому місці в традиційній англійській кухні — риба запечена, а ось супи з нею варять нечасто.
Яловичина
Англія завжди виділялася як країна з високим показником споживання яловичини на душу населення. Головне блюдо з неї-ростбіф, що подається охолодженим. У зв’язку з розвитком сільського господарства баранина набула поширення від гористих місцевостей Шотландії по всій країни і поступається сьогодні за популярністю лише яловичині. Свинина часто переробляється в ковбасні вироби і зустрічається в багатьох традиційних для зимового часу рагу. А ось індички, хоч і завозилися активно в XIX столітті, не прижилися — залишивши першість серед м’яса птиці курям.
Крупи
Переймаючись питанням про найпопулярнішому традиційному англійському продукті, насамперед на думку спадає вівсянка. І це вірно. В Англії вона стала найголовнішою з круп вже на початку XIX століття. Примітно, що в північних областях країни вівсянку хоч і прийнято варити на молоці або вершках, але не прийнято її підсолоджувати — тому що до каші подаються яйця з беконом або тости з джемом. Трохи пізніше до круп додався рис — що історики пояснюють приходом в країну запозичень з активно піддавалася колонізації Індії.
Картопля
З усіх країн Європи саме в Англії, а також в підконтрольній їй Ірландії картопля влаштувався швидше за все — вже в середині XVIII ставши основою раціону середнього і найбіднішого КЛАСІВ. Картоплю, часто колишню більш доступною ніж хліб, відварювали в мундирі. Сьогодні її частіше готують як фрі і в такому вигляді картопля разом зі смаженою в клярі рибою утворює традиційне англійське блюдо фіш-енд-чіпс.
Сир
За різноманіттям його сортів Англія не поступається Франції та Швейцарії. Найпопулярнішим визнаний твердий і пікантний чеддер-на його частку припадає близько половини від річного ринку сиру країни за рік. Інші улюблені сорти з багатою історій-даддлсвелл (вершковий з горіховим присмаком), чешир (щільний і розсипчастий), Фенні (з додаванням елю і зерен гірчиці), бінлі блю (м’який з блакитною пліснявою).
Овочі
Найбільш підозрілим овочем в Англії довгий час залишався огірок. Так, у вікторіанську епоху вважалося непристойним їсти його сирим, ймовірно — через хрускоту, тому огірки попередньо бланшували в окропі і потім вже збирали з ними сендвічі.
Після відкриття Америки ріпу і брукву потіснили гарбуз, а ось морква — залишилася нарівні з цим помаранчевим овочем одним з улюблених коренеплодів. Серед інших головних вегетаріанських продуктів кухні Великобританії, можна назвати зелений горошок, квасоля, шпинат, цвітну капусту, а із зелені — ендівій і крес-салат.