Рисовий оцет є одним з головних продуктів кухонь Східної Азії. Щоб його отримати рис або рисове вино зброджують, а за рахунок додаткових компонентів, наприклад, цукру, дріжджів, спецій і зміни умов витримки, оцет може відрізнятися смако-ароматичними якостями і кольором.
Види і корисні властивості
Розрізняють наступні види рисового оцту:
Рисовий оцет-це ферментований зерновий продукт, який може бути дуже корисним. Багато з рекомендацій про його застосування, які наводилися в середньовічних японських лечебниках, підтверджує сучасна наука.
Вважається, що страви з ним здатні швидше насичувати, а значить, його можна включати в меню тих, хто стежить за своєю вагою.
У хімічному складі приправи присутній понад 20 амінокислот, багато з яких є незамінними, тобто не синтезуються в людському організмі. За рахунок них соус вважається антиоксидантом не менш потужним, ніж зелений чай і здатний нейтралізувати вільні радикали, що обертається ефектом омолодження організму.
Крім того, цей продукт:
- очищає судини від холестеринових відкладень;
- нормалізує гормональний фон, підвищуючи у жінок вироблення естрогенів, а у чоловіків — тестостерону;
- захищає сітківку очей від патологічних змін.
Як замінити рисовий оцет в стравах японської кухні
Вважається, що рисовий оцет почали додавати в рис для суші в XVI столітті і з тих пір він вважається невід’ємним компонентом цієї страви в Японії. Але за межами цієї країни люди, як правило, менш категоричні і вже випробували багато альтернатив рисовому оцту. Непоганим варіантом може стати лимонний сироп, для приготування його потрібно змішати 4 столові ложки теплої кип’яченої води, така ж кількість лимонного соку, 2 чайні ложки бурякового цукру і 1 чайну ложку солі.
Заміщати в будь-яких рецептах рисовий оцет яблучним або якимось іншим не рекомендується — це значно спотворює смак страв і часто не в кращу сторону.
Чи можна зробити в домашніх умовах
Особливості рецептури червоного і чорного рисового оцту роблять його самостійне приготування складним завданням. А ось створити білий-цілком реально.
Рецепт рисового білого оцту
Для соусу потрібно:
- 180 г круглозерного рису;
- 800 мл води;
- 290 г цукрового піску;
- 1 ч. л. сухих дріжджів;
- 1 курячий білок.
Важливо підкреслити, що прискорити час ферментації продукту неможливо. Тому варто запастися ще й терпінням.
Приготування:
Шкода і протипоказання
Рисовий оцет-це соус з додаванням цукру. І відповідно, його не рекомендується вживати людям з підвищеним рівнем глюкози в крові.
Крім того, він протипоказаний при більшості порушень у функціонуванні системи шлунково-кишкового тракту, включаючи гастрит, ерозію шлунка, коліт і панкреатит.
А кольорові види продукти недолюблюють стоматологи. Справа в тому, що при частому вживанні і нехтуванні гігієнічними процедурами після їжі (чистка зубів і використання отбеливающего ополіскувача) він здатний фарбувати зубну емаль.