Що таке рисовий оцет?

Рисовий оцет є одним з головних продуктів кухонь Східної Азії. Щоб його отримати рис або рисове вино зброджують, а за рахунок додаткових компонентів, наприклад, цукру, дріжджів, спецій і зміни умов витримки, оцет може відрізнятися смако-ароматичними якостями і кольором.


                                    Что такое рисовый уксус?

Види і корисні властивості

Розрізняють наступні види рисового оцту:

  • Білий. Самий м’який, трохи солодкуватий і витончено-гострий. Основою служить звичайний або клейкий рис. Може бути жовтуватим або прозорим.
  • Червоний. Має червоний тон, виражений фруктовий аромат і терпко-солодкий смак. Сировиною служить червоний дріжджовий рис, облагороджений, майже як блакитні сири, особливим різновидом грибка.
  • Чорний. Відрізняється найбільш складним складом-довгий бурий рис і круглий білий доповнюють горохом або квасолею, а також висівками і сорго, пшеницею і ячменем. Завдяки подвійній ферментації, соус набуває темно-коричневий колір і насичений терпкий смак майже без відтінку солодощі.
  • Рисовий оцет-це ферментований зерновий продукт, який може бути дуже корисним. Багато з рекомендацій про його застосування, які наводилися в середньовічних японських лечебниках, підтверджує сучасна наука.

    Вважається, що страви з ним здатні швидше насичувати, а значить, його можна включати в меню тих, хто стежить за своєю вагою.

    У хімічному складі приправи присутній понад 20 амінокислот, багато з яких є незамінними, тобто не синтезуються в людському організмі. За рахунок них соус вважається антиоксидантом не менш потужним, ніж зелений чай і здатний нейтралізувати вільні радикали, що обертається ефектом омолодження організму.

    Крім того, цей продукт:

    • очищає судини від холестеринових відкладень;
    • нормалізує гормональний фон, підвищуючи у жінок вироблення естрогенів, а у чоловіків — тестостерону;
    • захищає сітківку очей від патологічних змін.

    Як замінити рисовий оцет в стравах японської кухні

    Вважається, що рисовий оцет почали додавати в рис для суші в XVI столітті і з тих пір він вважається невід’ємним компонентом цієї страви в Японії. Але за межами цієї країни люди, як правило, менш категоричні і вже випробували багато альтернатив рисовому оцту. Непоганим варіантом може стати лимонний сироп, для приготування його потрібно змішати 4 столові ложки теплої кип’яченої води, така ж кількість лимонного соку, 2 чайні ложки бурякового цукру і 1 чайну ложку солі.

    Заміщати в будь-яких рецептах рисовий оцет яблучним або якимось іншим не рекомендується — це значно спотворює смак страв і часто не в кращу сторону.

    Чи можна зробити в домашніх умовах

    Особливості рецептури червоного і чорного рисового оцту роблять його самостійне приготування складним завданням. А ось створити білий-цілком реально.

    Рецепт рисового білого оцту

    Для соусу потрібно:

    • 180 г круглозерного рису;
    • 800 мл води;
    • 290 г цукрового піску;
    • 1 ч. л. сухих дріжджів;
    • 1 курячий білок.

    Важливо підкреслити, що прискорити час ферментації продукту неможливо. Тому варто запастися ще й терпінням.

    Приготування:

  • Рис промити, залити холодною водою і відставити на 3-4 години при кімнатній температурі.
  • Прибрати посуд з крупою в прохолодне місце на 10-12 годин.
  • Злити рідину в каструлю, залишивши рис в марлевому мішечку, але не віджимати його.
  • Засипати в каструлю цукор і розмішати.
  • Поставити каструлю на вогонь і проварити близько 20-25 хвилин.
  • Остудити рідину до температури, придатної для введення дріжджів, про що можна дізнатися на їх упаковці.
  • Перелити рідину в банку, засипати дріжджі, перемішати і залишити під перфорованою кришкою або ганчірочкою на горловині на тиждень в кімнаті, поза доступом прямих сонячних променів.
  • Обережно, щоб не потривожити осад, перелити вміст ємності в чисту і простерилізовану банку.
  • Прикрити горловину і залишити для другого настоювання на 30 днів.
  • Знову обережно налийте рідину, цього разу в каструлю.
  • Довести майже готовий оцет до кипіння, ввести білок для того, щоб рідина перестала бути каламутною.
  • Відставити каструлю, розлити оцет з фільтрацією через марлю в пляшки невеликого обсягу і щільно закупорити кришками.
  • Шкода і протипоказання

    Рисовий оцет-це соус з додаванням цукру. І відповідно, його не рекомендується вживати людям з підвищеним рівнем глюкози в крові.

    Крім того, він протипоказаний при більшості порушень у функціонуванні системи шлунково-кишкового тракту, включаючи гастрит, ерозію шлунка, коліт і панкреатит.

    А кольорові види продукти недолюблюють стоматологи. Справа в тому, що при частому вживанні і нехтуванні гігієнічними процедурами після їжі (чистка зубів і використання отбеливающего ополіскувача) він здатний фарбувати зубну емаль.