Оцет використовували ще в Стародавньому Вавилоні, Китаї. Його застосовували як приправу і в якості дезинфікуючого засобу, для забезпечення гігієни, лікування ран і хвороб. Розповімо про сучасному застосуванні оцту.
Що це таке
Продукт виходить в процесі взаємодії оцтовокислих бактерій і етилового спирту. Є натуральним консервантом. Ще в стародавні часи людина помітила, що при зброджуванні виноградного соку виходить або вино, або оцет.
Склад, калорійність
Калорійність консерванту становить 19 ккал. Колір залежить від сорту винограду, він буває:
- білий;
- червоний;
- синій.
Концентрація білого становить від 5% до 7%, червоного – від 5% до 9%, а синього – 4-6%.
У складі продукту присутні:
- оцтова кислота;
- виннокам’яна;
- альдегід;
- фермент;
- антиоксидант;
- ефір;
- спирт;
- білки;
- вуглевод;
- Вітамін C;
- пектин;
- харчові волокна.
Для чого використовується винний оцет?
Спектр його застосування надзвичайно широкий.
Він багатий мінералами:
- Кальцій;
- Натрій;
- Калій;
- магній;
- марганець;
- залізо;
- Фосфор;
- Цинк;
- мідь.
Види винного оцту
Натуральний продукт буває:
- червоний;
- білий;
- бальзамічний;
- хересний;
- шампанський.
Звичайний столовий оцет, до якого всі звикли, отримують за технологією сублімації деревини. Він має специфічний запах і значно відрізняється за смаком від натурального винного аналога, зате його виробництво набагато дешевше.
Він використовується як маринад в кулінарних цілях і для дезінфекції поверхонь в побуті. У деяких європейських країнах заборонений для використання в їжу.
Винний оцет, на відміну від синтетичного, має натуральне походження і приємний смак. Він містить корисні мінерали і має терапевтичний вплив.
Бальзамічний оцет (бальзамік) є оригінальним, мало поширеним продуктом, ціна продукту на порядок вище. Його батьківщина-регіон Італії Емілія-Романья. Це вишукана приправа володіє темним кольором, фруктовим ароматом і густою консистенцією. Часто можна зіткнутися з підробкою: рідина приправляють барвниками, підсолоджувачами і загусниками, видаючи його за бальзамік.
Користь винного оцту
Продукт має лікувальні властивості. Ресвератрол в його складі благотворно впливає на судинну систему людини. Його застосовують при лікуванні:
- подагра;
- варикоз;
- авітаміноз;
- цукрового діабету;
- лупа;
- ангіна;
- рана.
Він пригнічує ракові клітини, прибирає холестеринові бляшки в судинах, підвищує гемоглобін в крові, зменшує сонячні опіки. Знімає запалення, прискорює загоєння ран. Консервант в розчині з водою п’ють з метою схуднути. Він допомагає в боротьбі з целюлітом.
Білі сорти винного оцту застосовують в побуті для видалення плям з тканин, накипу в чайнику. Знезаражують посуд, чистять шибки і дзеркала. Його додають у воду при обполіскуванні волосся, після нього пасма набувають м’якість і блиск.
Протипоказання
Через високу концентрацію кислот використовувати продукт потрібно з обережністю. При неправильному застосуванні можна отримати опік.
Він протипоказаний при:
- виразка;
- гастрит;
- підвищеної кислотності шлунка;
- гострому запаленні сечового міхура;
- індивідуальної непереносимості.
Застосування в кулінарії
Винний оцет використовується у вигляді приправи до м’яса, риби, овочів, супів, тушкованих і печених страв.
Додається в якості інгредієнта для маринування риби, м’яса, овочів.
У рецептах приготування гарячих страв він служить основою соусів, напоїв.
Якщо немає під рукою винного оцту, його при бажанні можна замінити:
- яблучний;
- хересовим;
- бальзамічний;
- солодовий;
- малиновий;
- зерновий;
- рисовий;
- столовий;
- лимонною кислотою з водою;
- сухим вином;
- соком лайма.
Як вибрати і зберігати, чим можна замінити
Щоб купити якісний продукт, краще віддавати перевагу виробленому у Франції, Італії, Іспанії. Натуральний продукт має на дні осад, упаковується в скляну тару і коштує недешево.
Зберігати його рекомендується щільно закупореним в темному і прохолодному місці. Для цього підійде холодильник або льох.
Як зробити винний оцет будинку
Буде потрібно 5 кг винограду і цукор. Витрата цукру 100 г на 1 л виноградного соку.
Порядок дій: