Полуниця відноситься до ласощів, які люблять всі. Але сезон збору ягід занадто короткий. А так хочеться насолоджуватися плодами цілий рік.
У період дозрівання культури господині намагаються зробити якомога більше консервації з неї. У кожному супермаркеті реально придбати заморожені плоди, які краще консервованих, так як в результаті шокової заморозки при низькій температурі зберігаються корисні властивості.
Однак заморожена продукція-задоволення не з дешевих. Існують більш прості і доступні способи вирішення питання. Одним з видів заготівлі плодів до наступного сезону є їх сушка.
Як вибрати полуницю для заготівлі
При сушінні немає необхідності додавати в продукт консерванти або цукор. Ягоди повинні бути стиглими, але не перезрілими, міцними, а не водянистими. В першу чергу їх слід ретельно промити і видалити плодоніжки.
Плоди розкладають на чистій м’якій тканині або на паперових рушниках і дають їм повністю висохнути. Якщо вони залишаться вологими, то процес сушіння стає тривалим і нарізати ягоди набагато важче. Підготовлені плоди нарізають пластинками. Ніж слід попередньо ретельно заточити, в іншому випадку почнеться виділення соку.
Як правильно сушити
Існує ряд способів сушіння полуниці.
- Надворі. Рекомендується використовувати Підноси або листи. Підійдуть сита великих розмірів. Обрану тару застеляють в кілька шарів папером, а зверху кладуть аркуші паперу, на які поміщають нарізані скибочки так, щоб вони не стикалися один з одним. Тара з підготовленою масою ставиться в затемнене місце, де циркулює повітря (під вуличний навіс, на балкон або на горище). Ні в якому разі не можна тримати продукт під прямими сонячними променями.
Перевіряти стан полуниці, що знаходиться в процесі сушіння рекомендується кожні 5-6 годин. Якщо папір стала сирою, її замінюють, а самі шматочки акуратно перевертають. Коли скибочки стануть пружними і почнуть ламатися при натисканні, можна говорити про готовність. Якщо ж полуничні чіпси прилипають до пальців, то сушку продовжують.
- У духовці (підійде як газова, так і електрична). Ягоди, висушені таким способом, мають запах і смак варення. Їх викладають на деко, застелене спеціальним папером. Температура в духовій шафі встановлюється в межах 60 градусів. Процес проходить при щільно закритих дверцятах. Через півтори години деко виймають і масі дають охолонути, після чого знову поміщають в духовку вже при температурі в 50 градусів. Сушку продовжують до готовності, перевертаючи скибочки щогодини.
- В електросушарці. Даний варіант найбільш оптимальний, так як займає менше часу, ніж попередні і дозволяє полуниці зберегти максимум корисних властивостей. Алгоритм сушіння такий же, як і в попередньому пункті, але продукт досягає готовності швидше.
- В мікрохвильовці. На сушку йде від 1 до 3 годин, але вважається, що піч, яка працює стільки часу, здатна нашкодити здоров’ю людини. Тому використовувати її для цієї мети вирішуються небагато.
Зберігання сушених ягід
Готові скибочки рекомендується помістити в поліетиленові пакети і заморозити. У такому вигляді продукт зберігається до 3 років.
Для зберігання сушеної полуниці підходять також наступні види тари:
- банки з пластмасовими кришками;
- посуд з кераміки;
- паперові кульки;
- мішечки з тканини.
Якщо вирішено тримати сушені ягоди в скляному посуді, їх бажано перемолоти, використовуючи блендер або кавомолку. При будь-якому способі зберігання сушеної полуниці не можна допускати попадання в неї вологи, а також важливо ретельно стежити за тим, щоб там не завелася цвіль або фруктова міль.
Користь продукту
Сушена полуниця багата пектиновими кислотами, які надають на організм очищаючу дію і сприяють детоксикації. Тому полуничні чіпси медики рекомендують вживати регулярно, особливо в період загострення сезонних захворювань, так як продукт підвищує імунну діяльність організму.
Крім цього, він має ще ряд корисних властивостей, таких як:
- поліпшення сну;
- відновлення функцій шлунково-кишкового тракту;
- посилення вироблення колагену, що сприяє поліпшенню стану шкіри і доданню їй еластичності;
- нормалізація роботи нервової системи (ягоди є потужним антидепресантом).
На думку фахівців, регулярне вживання цих ласощів здатне запобігти розвитку онкологічних захворювань.
Що можна приготувати з сушеної полуниці
Сушену полуницю вживають в чистому вигляді. Її люблять діти, так як полуничні чіпси нагадують за смаком цукерки. Бажаючим схуднути їх рекомендують в якості безпечного для фігури десерту.
З сушених ягід полуниці готують напої, муси, варення, джеми, фруктові салати. Продукт використовують для приготування випічки і тортів.