Незважаючи на те, що лисички належать до грибів третьої категорії за харчовою цінністю, за популярністю у любителів «тихого полювання» і поширеності в лісах Євразійського континенту, вони лише небагатьом поступаються білим грибам.
Наскільки безпечно
Гриби можна приготувати сотнею різних способів. Але лисички відносяться до тих видів, які можна їсти сирими.
Як і інші види, лисички є джерелом білка, однак, він сильно відрізняється від протеїнів, що містяться в тому ж м’ясі, кисломолочних продуктах і бобових. Грибний білок для розщеплення вимагає специфічних ферментів і тим більше складно засвоюється в сирому вигляді. Тому свіжі лисички протипоказані при захворюваннях шлунково — кишкового тракту і особливо-при панкреатиті.
Але в цілому, можна відзначити, що ці види свіжими засвоюються краще, ніж інші гриби. Можна їсти сирі лисички тому що в них відсутні потенційно небезпечні речовини, які б потрібно руйнувати тепловою обробкою (такі грузді, рядки, рожеві вовнянки і т. д.)
Протипаразитний вплив
Така властивість їм приписує народна медицина і сучасна наука частково згодна з цим твердженням. Справа в тому, що ряд специфічних речовин з хімічного складу цих грибів дійсно здатний знищувати шкідників. Саме тому вони практично ніколи не бувають червивими.
І теоретично ці дари лісу можуть негативно вплинути на паразитів в організмі людини. Але як ліки їх використовувати не варто.
По-перше, тому що компоненти складу здатні впливати на обмежену кількість рідко зустрічаються у людини паразитів. А по-друге, тому що для яскравого ефекту треба було б з’їсти цих грибів дуже багато. Так багато, що організм просто не зуміє все повноцінно засвоїти. І в підсумку, таке самолікування принесе більше шкоди, ніж користі.
Правила заготівлі грибів
Можна їсти сирі лисички тільки, якщо вони були зібрані на відстані від Міст, автотрас і промислових об’єктів.
Неочищені дари лісу зберігаються всього 6-8 годин. Протягом цього часу їх потрібно:
- замочити в холодній воді мінімум на 1 годину і промити в проточній воді;
- очистити від лісового сміття і забруднень, перевірити на червивість.
Якщо потім перекласти підготовлений продукт в холодильник, його можна буде їсти ще протягом 48 годин.
Заморожування як спосіб заготівлі сировини
Смакові і поживні властивості лисичок нітрохи не змінюються від заморозки. Головне, пам’ятати про те, що температура всередині морозильної камери впливає на тривалість їх терміну зберігання:
- -10…-12℃ – 4 місяці;
- -13…-17℃ – 6 місяців;
- -18…-24℃ – 12 місяців.
Способи вживання лисичок в їжу без застосування термічної обробки
Плануючи їсти сирі лисички, природно корисно знати, в якому ж вигляді їх вживати. Вони гарні в салатах із заправками з нерафінованої соняшникової або оливкової олії, в які для смаку можна додавати гірчицю, маринований червоний або ріпчасту цибулю і відварну картоплю. Також вони поєднуються з сиром, копченостями, шинкою.
На закінчення теми варто додати, що збирати лисички потрібно тільки з атласом-визначником або в супроводі досвідченої людини. Тому що вони, як і багато інших гриби, мають двійників. На щастя, багатьох з них не можна назвати отруйними, але і є їх з користю і тим більше в сирому вигляді не можна.