Як приготувати гохан з грибів мацутакэ

Как приготовить гохан из грибов мацутакэГохан з грибами мацутакэ можна подати з червоним вином.

  • Кількість порцій: 3
  • Час підготовки: 5 хвилин
  • Час приготування: 30 хвилин

Рецепт гохана з мацутакэ

Бульйон комбу дасі, який використовується в цьому рецепті, можна приготувати з 5 склянок води, 50 г анчоусів і листків ламінарії. Перед використанням його потрібно процідити і дати настоятися в холодильнику 30 хв.

В оригінальному рецепті використовується японський рис фушигон, зелень мицуба і цедра судати. Якщо вам вдасться знайти ці рідкісні в нашій країні продукти, використовуйте їх. При бажанні саке можна замінити горілкою, а комбу дасі звичайним рибним бульйоном.

Порядок приготування:

  • Очистіть гриби від забруднень серветками, розберіть їх на волокна руками.
  • Промийте рис і покладіть його в каструлю з товстим дном. Влийте бульйон, соєвий соус і саке. Додайте сіль.
  • Покладіть зверху шар грибів.
  • Увімкніть сильний вогонь і закип’ятіть бульйон. Закрийте каструлю кришкою і зменшіть нагрів до мінімуму. Готуйте страву 15 хв, потім вимкніть вогонь і залиште страву ще на 10 хв. Кришку в цей час знімати не потрібно.
  • Додайте цедру лимона і зелень, перемішайте продукти.
  • Подавайте блюдо гарячим. Якщо у вас є рисоварка, приготуйте гохан в ній.

    Корисні властивості грибів мацутакэ

    Ці гриби в Японії називають сосновими, так як вони ростуть у хвойних і змішаних лісах. Сезон збору мацутакэ починається у вересні і триває 20-30 днів. Так як ці гриби не вирощують в штучному середовищі, вартість за штуку досягає 100 $.

    Мацутакэ цінують не тільки за високі смакові якості, але і корисні властивості:

    • Гриби містять калій, фолієву кислоту, магній. У них багато рослинного білка, корисних мікроелементів.
    • У китайській медицині мацутакэ використовують як болезаспокійливий засіб і як ліки від хвороб шлунково-кишкового тракту.
    • Лабораторні дослідження довели, що речовини, що містяться в грибах, мають противірусну дію. Також вони знижують тиск і нормалізують рівень цукру в крові.

    Мацутакэ використовують і в народній косметології. Екстракт з цих грибів відбілює і зволожує шкіру, робить її м’якою.

    Мацутакэ вживають протягом 3 діб після збору, їх не сушать і не заморожують. Щоб зберегти аромат і смакові якості грибів, продукт не піддають довгій тепловій обробці. В деякі страви їх додають сирими.

    :