Гохан з грибами мацутакэ можна подати з червоним вином.
- Кількість порцій: 3
- Час підготовки: 5 хвилин
- Час приготування: 30 хвилин
Рецепт гохана з мацутакэ
Бульйон комбу дасі, який використовується в цьому рецепті, можна приготувати з 5 склянок води, 50 г анчоусів і листків ламінарії. Перед використанням його потрібно процідити і дати настоятися в холодильнику 30 хв.
В оригінальному рецепті використовується японський рис фушигон, зелень мицуба і цедра судати. Якщо вам вдасться знайти ці рідкісні в нашій країні продукти, використовуйте їх. При бажанні саке можна замінити горілкою, а комбу дасі звичайним рибним бульйоном.
Порядок приготування:
Подавайте блюдо гарячим. Якщо у вас є рисоварка, приготуйте гохан в ній.
Корисні властивості грибів мацутакэ
Ці гриби в Японії називають сосновими, так як вони ростуть у хвойних і змішаних лісах. Сезон збору мацутакэ починається у вересні і триває 20-30 днів. Так як ці гриби не вирощують в штучному середовищі, вартість за штуку досягає 100 $.
Мацутакэ цінують не тільки за високі смакові якості, але і корисні властивості:
- Гриби містять калій, фолієву кислоту, магній. У них багато рослинного білка, корисних мікроелементів.
- У китайській медицині мацутакэ використовують як болезаспокійливий засіб і як ліки від хвороб шлунково-кишкового тракту.
- Лабораторні дослідження довели, що речовини, що містяться в грибах, мають противірусну дію. Також вони знижують тиск і нормалізують рівень цукру в крові.
Мацутакэ використовують і в народній косметології. Екстракт з цих грибів відбілює і зволожує шкіру, робить її м’якою.
Мацутакэ вживають протягом 3 діб після збору, їх не сушать і не заморожують. Щоб зберегти аромат і смакові якості грибів, продукт не піддають довгій тепловій обробці. В деякі страви їх додають сирими.