Корисний чи шкідливий кальмар?

Молюски, як і інші види морепродуктів, приносять організму людини незаперечну користь. У таких продуктах високий вміст йоду та інших мінеральних речовин. Кальмар вважається одним з найбільш популярних і доступних молюсків, які можна включити в щоденний раціон. Щоб дізнатися, корисний чи шкідливий кальмар при частому вживанні, досить вивчити його властивості.


                                    Полезен или вреден кальмар?

Чим відрізняється від восьминога і каракатиці

Часто цього молюска плутають з каракатицями і восьминогами. Незважаючи на те, що це представники одного виду, у них існують значущі відмінності:

  • восьминоги і каракатиці здатні маскуватися під навколишнє середовище шляхом зміни забарвлення;
  • у каракатиць більше щупалець, ніж у інших видів – всього їх 10 замість 8.
  • максимальний розмір каракатиць становить 20 см, Інші види молюсків значно більші;
  • м’ясо каракатиць рідко використовують для приготування страв, на відміну від представників інших видів.

Склад і калорійність

У складі кальмара значна кількість білка при калорійності від 92 до 242 ккал, в залежності від типу обробки. Також в продукті присутні корисні вітаміни і мікроелементи:

  • вітаміни C, E, B, B12, PP, ретинол;
  • мідь;
  • Селен;
  • залізо;
  • Цинк;
  • Йод;
  • сірка;
  • Калій;
  • Натрій;
  • магній;
  • Фосфор.

Чим корисний

Зрозуміти, корисний чи шкідливий кальмар, можна вивчивши його властивості:

  • запобігання анемії;
  • боротьба з артритом;
  • зменшення симптомів мігрені;
  • зміцнення зубної і кісткової тканин;
  • запобігання серцево-судинним захворюванням;
  • сприятливий вплив на нервову систему.

Користь і шкода сушених кальмарів

У солоному вигляді продукт допомагає видаляти з організму важкі метали, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнює організм і сприяє розвитку м’язів. У той же час зловживання солоною їжею здатне викликати такі неприємні симптоми як відкладення солей, виникнення набряків і порушення роботи травної системи.

Шкода і протипоказання

Існує ризик індивідуальної непереносимості продукту, що може привести до порушення водно-сольового балансу, розладів нервової системи, розвитку гіпертонії, порушень роботи шлунково-кишкового тракту.

Подібну їжу не слід вживати певним категоріям осіб:

  • з панкреатитом;
  • при хворобах жовчного міхура;
  • людям з харчовою алергією.

Як вибрати і зберігати

Визначившись з тим, корисний чи шкідливий кальмар, важливо дізнатися, як правильно вибирати продукт.

Критерії вибору:

  • Відсутність злиплих між собою продуктів.
  • Відтінок м’яса кремовий або білий.
  • Комбінований малюнок на плівці.
  • Консистенція високої щільності, пружні тканини.
  • Відсутність пошкоджень.
  • Цілісність упаковки.
  • Здатність заготовки зберігати первісну форму.
  • Особливості зберігання:

    • після розморожування охолоджені кальмари зберігаються не більше 3 діб при низькій температурі в холодильнику;
    • повторне заморожування охолоджених заготовок призведе до псування продукту;
    • у відварному вигляді розморожені кальмари допустимо зберігати в морозильній камері не більше тижня;
    • проварені протягом хвилини тушки слід обернути в фольгу, після чого помістити в морозильник.

    Як швидко очистити тушки від плівки

    Для швидкої і комфортної очищення тушок від плівки необхідно виконати наступні дії:

  • Видалити нутрощі і витягнути двома пальцями хітинову пластину.
  • Помістити підготовлені тушки в ємність і додати киплячу воду.
  • Почекати кілька секунд і помістити заготовки в воду з льодом.
  • Підчепити плівку і видалити з тушки.
  • Особливості приготування

    Тушки молюска можна приготувати декількома способами: варіння, обсмажування і запікання. Популярністю користується “секундний метод”, що дозволяє зберегти м’яку структуру м’яса:

  • У киплячу воду зі спеціями кинути тушку.
  • Через 10 секунд вийняти.
  • Обжарювання:

  • Протягом 30 секунд бланшувати заготовку.
  • Помістити в сковороду з нагрітим маслом.
  • Залишити на 45 секунд, потім вийняти.
  • Для запікання застосовують різні рецепти, в яких базовим компонентом виступає маринад.

    Чому кальмари гірчать після варіння

    Гіркота у тушок може з’явитися з кількох причин:

    • приготування зіпсованих продуктів;
    • неправильне очищення тушок;
    • тривала варіння.

    Чи можна їсти ікру кальмара

    Ікру молюска можна вживати в їжу. За своїми смаковими якостями вона не поступається самій тушці, як і за кількістю містяться корисних речовин. Протипоказання до вживання не виявлені.

    Тепер на питання, корисний чи шкідливий кальмар, є однозначна відповідь.