Молюски, як і інші види морепродуктів, приносять організму людини незаперечну користь. У таких продуктах високий вміст йоду та інших мінеральних речовин. Кальмар вважається одним з найбільш популярних і доступних молюсків, які можна включити в щоденний раціон. Щоб дізнатися, корисний чи шкідливий кальмар при частому вживанні, досить вивчити його властивості.
Чим відрізняється від восьминога і каракатиці
Часто цього молюска плутають з каракатицями і восьминогами. Незважаючи на те, що це представники одного виду, у них існують значущі відмінності:
- восьминоги і каракатиці здатні маскуватися під навколишнє середовище шляхом зміни забарвлення;
- у каракатиць більше щупалець, ніж у інших видів – всього їх 10 замість 8.
- максимальний розмір каракатиць становить 20 см, Інші види молюсків значно більші;
- м’ясо каракатиць рідко використовують для приготування страв, на відміну від представників інших видів.
Склад і калорійність
У складі кальмара значна кількість білка при калорійності від 92 до 242 ккал, в залежності від типу обробки. Також в продукті присутні корисні вітаміни і мікроелементи:
- вітаміни C, E, B, B12, PP, ретинол;
- мідь;
- Селен;
- залізо;
- Цинк;
- Йод;
- сірка;
- Калій;
- Натрій;
- магній;
- Фосфор.
Чим корисний
Зрозуміти, корисний чи шкідливий кальмар, можна вивчивши його властивості:
- запобігання анемії;
- боротьба з артритом;
- зменшення симптомів мігрені;
- зміцнення зубної і кісткової тканин;
- запобігання серцево-судинним захворюванням;
- сприятливий вплив на нервову систему.
Користь і шкода сушених кальмарів
У солоному вигляді продукт допомагає видаляти з організму важкі метали, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнює організм і сприяє розвитку м’язів. У той же час зловживання солоною їжею здатне викликати такі неприємні симптоми як відкладення солей, виникнення набряків і порушення роботи травної системи.
Шкода і протипоказання
Існує ризик індивідуальної непереносимості продукту, що може привести до порушення водно-сольового балансу, розладів нервової системи, розвитку гіпертонії, порушень роботи шлунково-кишкового тракту.
Подібну їжу не слід вживати певним категоріям осіб:
- з панкреатитом;
- при хворобах жовчного міхура;
- людям з харчовою алергією.
Як вибрати і зберігати
Визначившись з тим, корисний чи шкідливий кальмар, важливо дізнатися, як правильно вибирати продукт.
Критерії вибору:
Особливості зберігання:
- після розморожування охолоджені кальмари зберігаються не більше 3 діб при низькій температурі в холодильнику;
- повторне заморожування охолоджених заготовок призведе до псування продукту;
- у відварному вигляді розморожені кальмари допустимо зберігати в морозильній камері не більше тижня;
- проварені протягом хвилини тушки слід обернути в фольгу, після чого помістити в морозильник.
Як швидко очистити тушки від плівки
Для швидкої і комфортної очищення тушок від плівки необхідно виконати наступні дії:
Особливості приготування
Тушки молюска можна приготувати декількома способами: варіння, обсмажування і запікання. Популярністю користується “секундний метод”, що дозволяє зберегти м’яку структуру м’яса:
Обжарювання:
Для запікання застосовують різні рецепти, в яких базовим компонентом виступає маринад.
Чому кальмари гірчать після варіння
Гіркота у тушок може з’явитися з кількох причин:
- приготування зіпсованих продуктів;
- неправильне очищення тушок;
- тривала варіння.
Чи можна їсти ікру кальмара
Ікру молюска можна вживати в їжу. За своїми смаковими якостями вона не поступається самій тушці, як і за кількістю містяться корисних речовин. Протипоказання до вживання не виявлені.
Тепер на питання, корисний чи шкідливий кальмар, є однозначна відповідь.