Каллен скінк-оригінальний шотландський суп

Одні області і міста дарують світу унікальні сири і вина, а шотландська Приморське село Каллен подарувала світу незвичайний суп, який не поступається прославленому чаудеру.


                                    Каллен скинк - оригинальный шотландский суп

Походження назви страви вельми цікаве. Справа в тому, що спочатку в Шотландії все супи з народної, а не придворної кухні називалися скінк — що відповідало назві яловичої гомілки і взагалі найбільш підходящому для варіння шматку яловичини, яку найчастіше використовували для їх приготування.

Важливо підкреслити, що каллен скінк неймовірно важко, практично неможливо адаптувати, тобто спрощувати — якщо в ньому замінювати головні інгредієнти, то він втрачає свою чарівність, стаючи просто рибним супом.

Суть каллен скінка-копчена пікша

Її оригінальна шотландська назва-фіннан Хадді. І це не просто риба холодного копчення — для її заготівлі використовують особливий, регіональний спосіб, що передбачає використання зеленої, тобто напередодні спиляної деревини, а також брикетів торфу. В результаті такої обробки пікша набуває абсолютно насичений, унікальний смак і яскравий, характерний димний аромат.

Теоретично фіннан Хадді можна замінювати на іншу версію копченої пікші, але більше ніяких альтернатив не допускається, інакше — суп буде безнадійно зіпсований не в плані смаку, а в самій своїй приналежності до вихідної версії.

Класичний рецепт

Для того, щоб приготувати самий шотландський каллен скінк, будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • 300 г копченої пікші;
  • 100 г ріпчастої цибулі;
  • 500 мл молока або вершків;
  • 250 мл води;
  • 300 г картоплі;
  • 1 ст. л. масла вершкового;
  • 60 г зеленого горошку;
  • 1 ст. л. пшеничного борошна;
  • щіпка мускатного горіха;
  • щіпка перцю чорного меленого;
  • 1 лавровий лист;
  • за смаком свіжа зелень петрушки.

Процес приготування цього першого блюда виглядає наступним чином:

  • У каструлі з товстим дном розтопіть масло.
  • Цибулю дрібно порубати і обсмажити до золотистого кольору, закинути до нього лавровий листок.
  • Засипати в каструлю борошно і потримати на помірному вогні 2 хвилини, раз у раз помішуючи.
  • Картоплю очистити і нарізати дрібними кубиками.
  • Засипати картоплю в каструлю.
  • Влити молоко і воду, все ретельно перемішати, додати вогонь до сильного і варити, регулярно помішуючи 10 хвилин.
  • Тріску нарізати дрібно.
  • Засипати в каструлю горошок, додати рибу, зменшити вогонь до середнього, накрити каструлю кришкою і відрахувати на варіння супу 10 хвилин, за цей час перемішавши його кілька разів.
  • Додати перець, горіх мускатний і дрібно рубану зелень.
  • Особливості та традиції приготування 

    Копчена пікша – сама по собі досить солона риба, так що за замовчуванням в цей суп додавати сіль не рекомендується, але слідуючи особистому смаку, звичайно, можна.

    Вважається, що ніякі інші інгредієнти з морепродуктів, крім копченої пікші, в каллен скінке неприйнятні — вони тільки зіпсують його, перетворять в одну з версій чаудера.

    У самій Шотландії вважається допустимим перетворювати картоплю в пюре до того, як закласти в суп тріску — так суп виходить особливо густим, кремовим і шовковистим.

    Без вершків або молока можна обійтися, але тоді воду рекомендується замінювати овочевим бульйон і додавати в суп біле коріння – селери, петрушки і пастернаку.

    Розходячись все далі по Шотландії від місця свого винаходу, це блюдо поступово ставало все більш різноманітно. Зокрема, раніше його дуже часто готували з додаванням гарбуза, обов’язково — самого солодкого сорту, таким чином, створюючи яскравий контраст смаків.

    Подавати каллен скінк прийнято з домашнім житнім або картопляним хлібом, а також зі скибочками молодого домашнього сиру.