Як гріють продукти

У холодну пору року витрата енергії в організмі збільшується. Щоб підтримувати комфортну температуру тіла, важливо не тільки надягати теплі речі, але і додавати в раціон продукти, що сприяють зігрівання. Користь їх не пов’язана з температурою або калорійністю. Дізнатися, як гріють продукти можна далі.


Как греют продукты

Принцип дії зігріває їжі

На Сході їжа ділиться на охолоджуючу (інь) і зігріваючу (янь). Перша здатна сповільнювати метаболізм, а друга – стимулювати вироблення енергії і обмінні процеси. Вважається, що правильне поєднання компонентів допомагає справлятися з застудами в осінньо-зимовий період.

Основу раціону повинні складати білки, що відповідають за надходження амінокислот. Регулярне вживання білкових страв зміцнює імунну систему. На думку дієтологів, холодну пору року-кращий період для підвищення калорійності раціону без шкоди для фігури.

Продукти, що сприяють зігріванню

До різновидів продуктів, які допомагають зігрітися в холодну пору року, відносять:

  • Спеції і прянощі. Перець, кориця, імбир та інші гострі добавки підвищують температуру тіла, за рахунок подразнення рецепторів травної системи. Регулярне вживання гострої їжі допомагає знизити вагу.
  • М’ясні продукти. Щодо м’яса у кожного свого переваги. Хтось любить пісні сорти білого м’яса курки або індички, хтось цінує свіжу яловичу вирізку, інші вважають за краще жирну свинину. Примітно, що взимку саме сало допомагає протистояти застуді, за рахунок високого вмісту арахідонової кислоти.
  • Субпродукти. Печінка-джерело вітамінів, яка містить велику кількість заліза і вітаміну A. легкі за кількістю корисних компонентів можна порівняти з телятиною або яловичиною. У серці-велика кількість білка, який міститься в чистому вигляді, тобто, без вуглеводів або жирів.
  • Овочі. У зимовий час збільшується навантаження на судини через перепади температури. Розширення і звуження судин може привести до появи гіпертонії. Уникнути поганого самопочуття допоможе картопля, в якому міститься багато калію. Цей елемент підвищує еластичність судин, покращує кровообіг, тим самим стабілізуючи тиск. Для збереження корисних речовин, бажано варити картоплю в шкірці.
  • Суп. Особливо корисний в цей період наваристий борщ з великою кількістю коренеплодів і капусти. Його важливо їсти в гарячому вигляді, поєднуючи з натуральним м’ясом. Традиційний борщ-джерело корисних мінералів і вітамінів. За рахунок високого вмісту бурякового соку, борщ підвищує імунітет, дає можливість зігрітися і сприяє схудненню.
  • Зілля. Це основне джерело повільних вуглеводів, необхідних організму в зимовий період. У гречаній крупі є багато рутина-компонента, що поліпшує стан вен і зміцнює стінки судин. Вітаміни групи B, які в надлишку містяться в борошняних виробах, сприятливо впливають на функціонування нервової системи, а також сприяють швидкому засипанню.
  • Ягода. У ягодах дуже багато вітамінів. Наприклад, за кількістю вітаміну З жоден продукт не може зрівнятися з обліпихою. Вона у багато разів перевершує не тільки інші види ягід, але і цитрусові фрукти. Цей вітамін необхідний організму для синтезу серотоніну і правильного засвоєння білків тваринного походження.