Яких вітамінів часто не вистачає взимку

Прохолодна погода, відсутність сонячного тепла, скорочення світлового дня чинять негативний вплив на організм в зимовий період. Нестача вітамінів може помітно погіршити ситуацію і стати причиною появи простудних захворювань і неприємних симптомів. Які нутрієнти потрібні організму взимку, а також Чим загрожує їх недолік, розповімо нижче.


Каких витаминов часто не хватает зимой

До чого призводить нестача вітамінів в організмі

При нестачі нутрієнтів певних груп, можна помітити ряд симптомів:

  • зниження працездатності;
  • швидка стомлюваність;
  • кровоточивість ясен;
  • ламкість нігтьових пластин;
  • надмірна блідість;
  • лущення і пошкодження шкіри;
  • порушення апетиту;
  • випадання волосся;
  • апатія;
  • сонливість;
  • проблеми зі сном;
  • простудні захворювання;
  • дратівливість;
  • загострення хронічних недуг;
  • виникнення синців на шкірі.

Які вітаміни слід приймати взимку?

У зимовий період важливо вибирати продукти, багаті наступними речовинами:

  • А-необхідний організму при мінусових температурах, зміцнює імунітет, має протизапальний ефект, підтримує зір, забезпечує здоров’я печінки і покращує стан шкіри. При достатній кількості нутрієнта в організмі, людина зберігає високий рівень активності протягом всієї зими. На його дефіцит вкаже поява судом, збільшення зіниць, спазми, порушення сну. Поповнити кількість ретинолу можна, вживаючи такі продукти як яйця, томати, м’ясо, абрикоси, молочну продукцію, гречану крупу.
  • З – найбільш важливий для зміцнення імунітету вітамін, при нестачі якого може розвиватися депресивний стан, з’являтися відчуття втоми, сонливість, недолік енергії, кровоточать ясна, виникають болі в суглобах. Виправити ситуацію можна за допомогою лимона, капусти, чорної смородини або шипшини.
  • D-впливає на стан зубів і кісткової тканини, сприяє правильному засвоєнню фосфору і кальцію. Вітаміном D багаті рослинні і вершкове масло, кисломолочна продукція, яйця, морепродукти і жирні види риби.
  • Е-ключовий компонент в боротьбі зі стресом, завдяки підвищенню насичення мозку киснем. Чим більше в організмі цієї речовини, тим вище стресостійкість і ясність розуму у людини. Вітамін Е можна знайти в моркві, печінці, брокколі, шпинаті або яйцях.
  • В-вітаміни цієї групи регулюють вуглеводний обмін, зміцнюють нервову систему, перешкоджають передчасному старінню, запобігають виникненню депресивних станів. На недолік нутрієнта вкажуть такі симптоми як поява тріщин на губах, погіршення стану шкірних покривів, зайва сльозоточивість. В цьому випадку допоможуть такі продукти як буряк, гречана крупа, горіхи, печінка, горох.
  • P-антиоксидант, який покращує кровообіг, сприяє зміцненню стінок судин і забезпечує захист серця. Головними джерелами антиоксиданту стануть виноград, капуста, ШИПШИНА та інші продукти.
  • Для заповнення дефіциту одного або декількох груп нутрієнтів в організмі, можна використовувати промислові вітамінні комплекси. Це допоможе збільшити кількість енергії і запобігти виникненню сезонних простудних захворювань. Дуже важливо перед початком вживання вітамінних комплексів порадитися з лікарем. В іншому випадку можна нашкодити своєму здоров’ю.

    Нестача вітамінів супроводжується неприємними симптомами, за якими можна встановити дефіцит конкретного речовини. Незважаючи на великий вибір синтетичних добавок, найкраще поповнювати запаси нутрієнтів з їжею.