Яка небезпека зимового авітамінозу

Організм людини в зимовий період не отримує потрібну кількість мінералів і корисних речовин. У зв’язку з цим імунна система знижує свої захисні функції, і організм піддається частим нападкам збудників інфекційних захворювань і авітамінозу.


                                    Какова опасность зимнего авитаминоза

Ця стаття розповідає про причини і наслідки, викликаних недоліками вітамінів в організмі. А також способи запобігання і розвитку авітамінозу.

Причини виникнення і розвитку авітамінозу

Відсутність в людському організмі одного або декількох видів вітамінів, а також їх недостатня засвоюваність є захворюванням під назвою авітаміноз. Причинами його стає відсутність або недостатня кількість в організмі вітамінів групи а, в, з, до, D, Е, РР. Це порушення розвивається при впливі факторів:

  • зовнішніх-харчових, екологічних;
  • внутрішніх – при проблемах функціонування внутрішніх органів.

До харчових факторів, що впливає на розвиток авітамінозу, відносять:

  • Харчування, що містить мало необхідних вітамінів і мінералів;
  • Незбалансовані дієти, голодування;
  • Вживання в їжу тільки напівфабрикатів;
  • Неправильне приготування і зберігання продуктів харчування;
  • Медикаментозне лікування, в якому препарати блокують засвоєння і надходження вітамінів в організм.

До екологічних факторів, які сприяють розвитку авітамінозу, відносять:

  • Тривале проживання в екстремальних умовах північних, південних широт;
  • Затяжні періоди стресів;
  • Вживання алкогольних і наркотичних засобів;
  • Проживання в зонах підвищеної екологічної небезпеки;
  • Неконтрольовані фізичні та психологічні навантаження.

До внутрішніх факторів, що впливає на не засвоюваність вітамінів, відносять порушення або захворювання внутрішніх органів, такі як:

  • Хвороби і патології системи травлення;
  • Дисфункції ендокринної системи;
  • Слабка імунна система;
  • Ниркова недостатність;
  • Наявність дисбактеріозу;
  • Захворювання гепатитами.

Небезпека дефіциту вітамінів для організму

Існують певні симптоми, які вказують на нестачу в організмі певної поживної речовини. Про нестачу вітамінів можна судити по ряду ознак, які включають в себе:

  • щоденну втому;
  • швидка стомлюваність;
  • слабкість в м’язах;
  • дратівливість;
  • стани апатії;
  • депресія;
  • безсоння;
  • сонливість;
  • лущення або свербіж шкіри;
  • зниження апетиту;
  • ослаблення опірності організму до інфекційних захворювань дихальних шляхів;
  • порушення роботи травної системи і сечостатевої системи.

Брак конкретного вітаміну в організмі визначають наявністю клінічних симптомів:

  • Вітамін А.його дефіцит проявляється в погіршенні зору, появі «курячої сліпоти», в сухості і лущення шкіри, появі виразок і гнійників по всьому тілу. Його нестача в дитячому організмі призводить до уповільнення фізичного і психічного розвитку.
  • Нестача вітамінів групи B в організмі проявляється в запамороченнях, регулярних головних болях, дратівливості, депресіях, загальмованості реакцій, появі судом литкових м’язів. Також з’являється постійний шум, гул у вухах, задишка і підвищується поява пігментації на шкірних покривах.
  • Вітамін С.його недолік призводить до зниження функцій імунної системи, підвищення захворюваності респіраторними, вірусними інфекціями, різка втрата ваги, зниження гемоглобіну, інфекцій порожнини рота.
  • Вітамін D. симптоми нестачі проявляються в порушеннях всмоктування і засвоюваності кальцію, фосфору, що призводить до тахікардій, підвищеного потовиділення, гормональних збоїв, в тому числі і щитовидної залози, дисфункцій імунної, нервової системи, підвищеної крихкості кісткових тканин. Для дітей це загрожує розвитком рахіту.
  • Вітамін K. його недолік призводить до порушення процесу згортання крові, підвищення ризику носових, внутрішніх крововиливів, кровоточивість ясен.
  • Вітамін E. дефіцит токоферолу призводить до прискореного руйнування еритроцитів, порушень координації і втрати в просторі, м’язової слабкості, анемії, появі синців через ламкість капілярів.
  • Вітамін PP. Недолік нікотинової кислоти призводить до погіршення пам’яті, безсоння, порушення функцій головного мозку.

Профілактика

Авітаміноз розвивається частіше в зимовий період, так як обмежується доступ до свіжих фруктів і овочів. Рослинна їжа, молоко, м’ясо містить комплекси речовин, потрібних організму для нормального функціонування. Урізноманітнити раціон слід наступними продуктами:

  • Морська капуста;
  • Гриби, особливо білі;
  • Печінка тріски, куряча або яловича;
  • Шипшина;
  • Фрукти: лимон, авокадо, яблука;
  • Овочі: гарбуз, кабачки, перець.

Недолік важливих вітамінів може привести до сумних наслідків для організму, тому взимку слід віддавати перевагу збалансованому харчуванню. Якщо недолік занадто великий, то приймати аптечні комплекси, попередньо порадившись з лікарем.