Авітаміноз-мало не синонім весняної нудьги для більшої частини жителів нашої країни. Відсутність сонця, свіжих ягід і зелені не привід запасатися аптечними вітамінними комплексами. Якщо правильно організувати харчування і додати в меню корисні продукти, авітамінозу можна уникнути. Не тільки яблука і мандарини стоять на сторожі гарного самопочуття і бадьорості взимку.
Авокадо
Цей плід вже давно перестав бути екзотикою в наших магазинах. А про його користь не знають хіба що діти. Калій, магній в складі авокадо підтримають серце і судини. А залізо і мідь нормалізують склад крові.
Капуста
Всі види цього овоча потрібно обов’язково додати в раціон всім, хто потребує вітаміну С.білокачанна капуста може легко конкурувати за змістом цієї речовини навіть з лимонами.
Вітамін U, або інакше амінокислота метіонін допоможе підтримати здоров’я шлунка, так як має загоює, противиразковий ефект.
Велика мінералів і вітамінів містять і інші різновиди капусти. А клітковина поліпшить здоров’я кишечника. Не всі знають, що саме в кишечнику, в умовах здорової мікрофлори виробляється частина незамінних речовин.
Ківі
Фрукт допоможе не тільки збагатити раціон вітамінами, але і посприяє схудненню. Це обумовлено наявністю речовин, здатних спалювати жири. М’якоть фрукта багата кальцієм, залізом, магнієм, аскорбіновою кислотою.
Курячі яйця
Цей продукт-ціле джерело корисних речовин. Вітаміни А, Е, З, D, групи В просто незамінні в холодний період року. Регулярне вживання яєць допоможе підтримати розумову активність, працездатність і імунітет.
Цитрусові
Улюблені всіма апельсини, лимони, грейпфрут збагачують організм не тільки вітаміном з, але і допомагають справлятися з поганим настроєм. Це обумовлено наявністю великої кількість ефірних речовин в складі. А гарний настрій і вітамінний заряд – відмінний засіб профілактики застуди.
Перець солодкий
Рекордсмен за вмістом аскорбінової кислоти. Також містить масу інших вітамінів і мінералів: групи в, марганець, фосфор, йод, цинк, калій і натрій.
Бета-каротин в складі плодів є антиоксидантом і зміцнює імунітет.
Сочевиця
Одна з найцінніших круп, так як містить багато магнію, вітамінів групи в, які беруть участь в енергетичному обміні. Їх дефіцит негативно позначається на роботі нервової системи, серця і імунітеті. Зерна сочевиці мають потужну антиоксидантну дію за рахунок входять до складу поліфенолів. До речі, навіть термічна обробка не знижує їх кількість в продукті.
Морська риба
Лосось, форель, скумбрія, оселедець та інші дари моря – джерела Омега-3, вітаміну D, Е, групи в.ці речовини важливі для роботи нервової системи, покращують пам’ять, підвищують настрій, а також є незамінними елементами, які беруть участь в обміні речовин.
Морква
Багате джерело каротину, аскорбінової кислоти, вітаміну Е і D. важливо пам’ятати, що ці речовини краще засвоюються при наявності жирів. Тому бажано робити з овоча салати, заправлені маслом або жирною сметаною.
Рослинне молоко
Видів рослинного молока безліч. Його роблять їх злаків, овочів, бобових. Тому такий напій буде мати в складі всі корисні речовини того продукту, з якого він приготований. Рисове, горіхове, вівсяне та інші види молока збагачені корисною клітковиною, вітамінами групи В і цінними мінералами.