Як зміцнити серце

Незважаючи на розвиток медичних технологій, як і раніше серед причин смертності на першому місці знаходяться хвороби серця. Стреси, погана екологія і неповноцінне харчування призводять до утворення холестеринових бляшок на стінках судин. В результаті погіршується робота серця і виникає атеросклероз, гіпертонія, інсульт або інфаркт.


                                    Как укрепить сердце

Корисні і шкідливі продукти для серця

  • Фрукти та овочі є важливими джерелами вітамінів та мікроелементів для профілактики серцевих захворювань. Містять мало калорій і багато клітковини. Особливо корисні в свіжому або тушкованому вигляді. Смажені та консервовані овочі не належать до правильного меню.
  • Зерно і крупи містять клітковину і мікроелементи, необхідні для здоров’я судин. Слід включити в раціон гречку, вівсянку, бурий рис, борошняні вироби з борошна грубого помелу, при цьому обмежити білий рис, макарони і хлібобулочні вироби з білого борошна.
  • М’ясо і молочні продукти містять важливий для м’язів білок, тільки необхідно вибирати менш жирні сорти і відмовитися від смаження. Також корисний рослинний білок з бобових культур.
  • Риба-лосось, скумбрія, оселедець. Вміщені в ній Омега-3 знижують рівень шкідливих тригліцеридів.
  • Правильні жири містяться в рослинних оліях, горіхах, авокадо і очищають стінки судин.

Особливо корисними для профілактики хвороб серця будуть наступні продукти:

  • гранат-покращує показники крові, робить її менш в’язкою;
  • банани-джерело калію, допомагають знизити ймовірність інфаркту;
  • лимон-багатий вітаміном з, який підвищує еластичність судин, розчиняє накопичився холестерин;
  • помідори-містять лікопін, який розріджує кров;
  • шпинат-фолієва кислота і калій в складі зміцнюють стінки артерій;
  • часник-Марганець, що міститься в овочі, покращує кровотік і знижує навантаження на серцевий м’яз.

Шкідливі продукти:

  • трансжири, пальмова олія, маргарин (фастфуд);
  • жирне м’ясо, сало;
  • солоні, копчені, мариновані, ковбасні вироби;
  • алкоголь;
  • кава і міцний чай;
  • цукор.

Дієта для здоров’я серця

Лікарі і геронтологи давно помітили, що в деяких районах планети люди живуть довше і менше хворіють. Один з таких районів-Середземне море. Виявилося, що переважання певних продуктів в раціоні жителів високо — люди ловили морську рибу, вирощували багато овочів, бобових, зелені і фруктів, вживали оливкову олію, червоне вино, мед і горіхи. Середземноморська дієта зарахована ЮНЕСКО до нематеріальної культурної спадщини.


                                    Как укрепить сердце

Корисні вітаміни та мікроелементи

Вітамін:

Назва

Користь

В яких продуктах міститься

Вітаміни групи В

зміцнюють серцевий м’яз, заспокоюють нервову систему, нормалізують серцебиття

м’ясо, печінка, яйця, гриби, брокколі, бобові, злаки, абрикоси

З (аскорбінова кислота)

необхідний для зміцнення артерій і вен, бореться з утворенням атеросклеротичних бляшок

апельсини, лимони, смородина, полуниця, журавлина, шпинат, болгарський перець

Е (токоферол)

сильний антиоксидант, покращує властивості крові ліпідний обмін, зменшує утворення тромбів

рослинні масла, насіння і горіхи

А (ретинол)

має протизапальний ефект, підвищує стійкість до фізичних і психоемоційних навантажень

яловичина, морква, яйця, вершкове масло

Р (рутин)

відновлює еластичність судин

зернові та бобові культури

Мікроелементи:

Назва

Користь

В яких продуктах міститься

Магній

покращує кровотік, вирівнює серцевий ритм, послаблює болі при стенокардії, а дефіцит призводить до гіпертонії

морепродукти, сочевиця, гречка, сухофрукти, горіхи, зелень

Калій

знижує артеріальний тиск і попереджає Серцевий Напад, покращує роботу серцевого м’яза

картопля, банани, морква, курага, капуста

Селен

знижує ризик закупорки серцевих артерій та інфаркту

морська капуста, риба, яйця, волоські горіхи, гарбузове насіння

Хром

очищає судини і покращує рух крові по артеріях, а недолік хрому викликає ішемічну хворобу серця

риба, курка, гречка, буряк, фініки, малина