Харчування при набряках

Під набряками ховається істотна припухлість м’яких тканин, яка виникає через збільшення кількості міжтканинної рідини. Набрякати може як все тіло, так і його певна частина. Набряклість може бути ознакою і передвісником конкретного захворювання або порушенням процесу виведення води в тканинах.


                                    Питание при отёках

Щоб поліпшити самопочуття і нормалізувати виведення накопиченої рідини з організму, варто в першу чергу скорегувати харчування. При цьому не варто забувати, що таке порушення може вказувати на наявність певного захворювання.

Причини виникнення

Набряки можуть бути першими симптомами різноманітних хвороб. Найчастіше така ознака спостерігається при:

  • серцевої недостатності, коли рідина затримується в області нижніх кінцівках;
  • алергічної реакції-набряклість проявляється на обличчі;
  • нефрозах, що характеризуються скупченням води в тканинах в ранковий час;
  • венозної недостатності, коли набрякають ноги;
  • кахектіческой реакції-під час голодування і недостатнього надходження в організм поживних елементів через патологій травної системи.

Часто набряки з’являються на останніх місяцях вагітності і при порушеннях роботи ендокринної системи. Незважаючи на причину, що вплинула на скупчення зайвої рідини в тканинах, одним з найважливіших етапів комплексного лікування є правильно підібрана дієта.

Ознаки затримки рідини в організмі

Щоб вчасно виявити захворювання, пов’язане з набряком м’яких тканин, слід знати, як можна розпізнати затримку рідини в організмі. До основних ознак відносяться:

  • запальний процес, що зачіпає нижні і верхні кінцівки;
  • відчуття тяжкості, особливо при фізичному навантаженні;
  • поява помітного целюліту;
  • нездужання і втома, які стають хронічними;
  • рідкісне сечовипускання.

Всі ці ознаки, що проявилися в сукупності, явно вказують на те, що рідина починає затримуватися в тканинах організму. І це в будь-якому випадку призведе до набряків.

Лабораторна та функціональна діагностика

Щоб діагностувати набряклість і спланувати комплекс лікування, спочатку варто відвідати терапевта. Він може призначити лабораторні дослідження, такі як ОАМ, ОАК та біохімічний аналіз крові. Також проводиться функціональна діагностика:

  • електрокардіограма;
  • рентген грудної клітки;
  • УЗД судин, розташованих в нижніх кінцівках;
  • УЗД нирок і сечового міхура.

Виходячи з пройдених обстежень і результатів зданих аналізів, лікар зможе призначити комплексне лікування, що дозволяє впоратися з набряками. Але без коригування харчування стійкого і пролонгованого результату не буде.

Харчування при набряках

Звичний раціон при набряках доведеться повністю змінити. Важливо контролювати кількість споживаної солі та рідини. Рекомендується також відмовитися від перших страв, особливо якщо набряклість з’являється в області нижніх кінцівок.

Щоденний раціон повинен складатися з великої кількості білкових продуктів, і мінімальної присутності жирів і вуглеводів. Якщо в ранковий час набрякає обличчя, значить треба відмовитися від солоних і солодких продуктів. При схильності до набряків варто віддавати перевагу м’ясу кролика і птиці, молочним продуктам, рибі, цільним злаків і курячим яйцям.

Сечогінні продукти та напої

Продукти і напої, що володіють сечогінним ефектом, здатні поліпшити перебіг захворювання і зменшити прояви набряків. До них відносяться:

  • ріпа, яка одночасно має протизапальну дію;
  • кріп, що позбавляє від алергічних набряків;
  • приправа куркума, що діє як сечогінний і жовчогінний засіб;
  • чебрець;
  • ялівець, що допомагає впоратися з набряками, що виникають на тлі серцевої недостатності.


                                    Питание при отёках

Перераховані продукти і трави слід якомога частіше включати в щоденний раціон. Буде корисно заварювати трав’яний несолодкий чай з липи, м’яти, материнки, який буде сприятливо впливати на весь організм.

Заборонені продукти

При набряках важливо не погіршити ситуацію. Спровокувати затримку рідини в організмі можуть певні продукти. Їх варто виключити з раціону:

  • солі;
  • цукор і кофеїн;
  • гострі приправи і васабі;
  • компоти і соки;
  • газовані напої;
  • ковбаса;
  • смажені страви;
  • напівфабрикати і копченості;
  • спиртні напої.

Ці продукти призводять до додаткової затримки рідини і ускладнюють проблему, пов’язану з набряками. Щоб самостійно за допомогою харчування впоратися з такою проблемою, треба спочатку з’ясувати причину, яка до неї привела, а потім скорегувати власний раціон з урахуванням рекомендованих і заборонених продуктів.