Алергія є патологією, пов’язаної з імунною системою, яка реагує на різні зовнішні алергени. При цьому реакції можуть бути абсолютно різними, але кожна з них являє собою підвищену чутливість при першому контакті, а в подальшому вже виникають алергічні реакції.
Якщо це харчова алергія, то перший контакт з алергеном провокує вироблення імуноглобулінів Е.і в подальшому при контакті з алергеном імуноглобуліни виробляють молекули-медіатори, що провокують розвиток різноманітних симптомів. Зазвичай харчова алергія викликається такими продуктами, як курячі яйця, соя, молоко, морепродукти, а також пшениця та горіхи. Деякі алергени з віком перестають викликати реакції, наприклад, молоко або яйця, а на рибу і різні морепродукти вона може зберігатися протягом усього життя.
Інше явище-харчова непереносимість. І реакція на окремі продукти не пов’язана з процесами, які відбуваються в імунній системі. У більшості випадків її провокує недостатність певних ферментів.
Також на алергію можуть бути схожі такі реакції, при яких кількість молекул-медіаторів збільшується без початкової реакції організму на алерген. Це може відбуватися при вживанні таких продуктів, як шоколад, сир, полуниця, продукти з барвниками, різними консервантами. Тут основний показник-посилення реакції на вживання продукту в більшій кількості.
Як проявляється харчова алергія?
Така алергія може мати різноманітні прояви:
- почервоніння, свербіж, різні висипання на шкірі;
- набряки язика, слизових, обличчя, гортані;
- нудота, запаморочення, блювання, загальна слабкість;
- діарея, хворобливі явища в животі;
- симптоми риніту і кон’юнктивіту;
- у немовлят-тривалий плач, слиз, кров у випорожненнях;
- задишка, хрип, кашель;
- поколювання мови, свербіж слизових рота.
Іноді симптоми проявляються після вживання алергену і подальшої фізичної активності. Також харчова алергія може спровокувати анафілаксію, що загрожує життю. Вона проявляється протягом години або відразу такими симптомами:
- утруднення дихання і хрипи;
- втрата орієнтації в просторі, запаморочення, втрата свідомості;
- холодний піт, зниження тиску, прискорене серцебиття;
- сильне занепокоєння і тривога.
Діагностика харчової алергії:
- тестування на шкірі насічками з розчином алергену. При здутті шкіри або почервонінні визначається тип алергії. Проводиться діагностика в період ремісії і з попередньою відміною препаратів, що впливають на результат;
- аналіз крові, який визначає кількість імуноглобулінів IgE. Такий тест виявляє сенсибілізацію до загального алергену або до окремих молекул продукту;
- елімінаційна дієта-скасовується передбачуваний алерген з харчування, а через кілька тижнів оцінюється результат;
- провокаційний тест-під наглядом лікаря вживається продукт-алерген. Реакція організму підтверджує алергію.
Як усунути харчову алергію?
Після підтвердження діагнозу лікар розробляє індивідуальний план лікування, який може включати наступні дії:
- виключення алергену з можливим його включенням в раціон в мінімальних кількостях і з контролем з боку лікаря;
- застосування антигістамінних засобів;
- купірування анафілаксії адреналіном;
- симптоматичне лікування супутніх патологій.