Причини харчової алергії

Алергія-часта проблема сучасних людей, яка стосується як дорослих, так і дітей. Нею називають особливу чутливість організму до певних речовин навколишнього середовища. Найчастіше буває реакція на продукти харчування.


                                    Причины пищевой аллергии

Звідки береться алергія?

  • Фізичні причини. В цьому випадку є соматичні порушення в роботі організму, що призводять до підвищеної чутливості до алергенів.
  • Сучасні лікарі виділяють психосоматичні причини виникнення недуги. Хронічна тривожність, страх, почуття провини можуть провокувати своєрідну реакцію, що виражається в алергії. 
  • Поширені види: причини і симптоми

    Алергія буває:

    • Лікарський;
    • Харчовий;
    • Респіраторний.

    Харчова алергія викликається продуктами харчування. Часто з’являється в дитинстві у вигляді шкірного діатезу, як реакція на харчування матері-годувальниці або на введену під час прикорму їжу. Раннє виникнення говорить про схильність до алергії і в дорослому віці. У дорослих вона проявляється у вигляді шкірних захворювань, підвищення температури, розладів кишечника і навіть головних болів.

    Причинами лікарської алергії є прийняті препарати. Симптоми можуть бути різні: від невеликої кропив’янки до анафілактичного шоку.

    Респіраторна реакція виникає при попаданні в організм пилу, пилку, шерсті або інших фізичних подразників. Основні симптоми-нежить, кашель, першіння в горлі, набряк, при тривалому перебігу хвороби можливий розвиток бронхіальної астми.

    Причини зростання захворюваності

    Кількість випадків алергії зростає в сучасному світі. На чутливість організму впливає генетика. Якщо батьки алергіки, то ймовірність того, що їх дитина зіткнеться в якийсь період свого життя з цим захворюванням підвищується до 70%.

    Лікарі помітили, що симптоми частіше з’являються в результаті надмірної гігієни. Прагнення до чистоти-це добре, але тільки в міру. Імунітет не отримує потрібної йому навантаження і підвищує сприйнятливість до різних речовин.

    Однією з причин зростання числа алергій є і велика кількість продуктів, вирощених або приготованих з використанням хімічних добавок.

    Як виявити причину і виявити алерген

    Для виявлення причини потрібно самостійно проаналізувати, що їли або пили незадовго до незвичайної реакції. Час появи симптомів коливається від 1 до 30 хвилин. При неможливості самостійно виявити подразник, можна звернутися до лікаря-алерголога і здати тест на визначення антитіл до різних алергенів.

    Аналіз робиться у вигляді шкірної проби, коли робиться невелика подряпина і в неї водиться передбачуваний алерген. Відповідна реакція організму займає до 2 діб.

    Продукти-алергени

    У дитячому віці ними є:

    • коров’яче молоко;
    • курка;
    • яйце;
    • риба;
    • шоколад;
    • цитрусові;
    • фрукти і овочі червоного кольору.

    У дорослих часто виявляється алергія на:

    • горіх;
    • гриб;
    • морепродукт;
    • мед;
    • напівфабрикати та напої з хімічними добавками.