Алергія-часта проблема сучасних людей, яка стосується як дорослих, так і дітей. Нею називають особливу чутливість організму до певних речовин навколишнього середовища. Найчастіше буває реакція на продукти харчування.
Звідки береться алергія?
Поширені види: причини і симптоми
Алергія буває:
- Лікарський;
- Харчовий;
- Респіраторний.
Харчова алергія викликається продуктами харчування. Часто з’являється в дитинстві у вигляді шкірного діатезу, як реакція на харчування матері-годувальниці або на введену під час прикорму їжу. Раннє виникнення говорить про схильність до алергії і в дорослому віці. У дорослих вона проявляється у вигляді шкірних захворювань, підвищення температури, розладів кишечника і навіть головних болів.
Причинами лікарської алергії є прийняті препарати. Симптоми можуть бути різні: від невеликої кропив’янки до анафілактичного шоку.
Респіраторна реакція виникає при попаданні в організм пилу, пилку, шерсті або інших фізичних подразників. Основні симптоми-нежить, кашель, першіння в горлі, набряк, при тривалому перебігу хвороби можливий розвиток бронхіальної астми.
Причини зростання захворюваності
Кількість випадків алергії зростає в сучасному світі. На чутливість організму впливає генетика. Якщо батьки алергіки, то ймовірність того, що їх дитина зіткнеться в якийсь період свого життя з цим захворюванням підвищується до 70%.
Лікарі помітили, що симптоми частіше з’являються в результаті надмірної гігієни. Прагнення до чистоти-це добре, але тільки в міру. Імунітет не отримує потрібної йому навантаження і підвищує сприйнятливість до різних речовин.
Однією з причин зростання числа алергій є і велика кількість продуктів, вирощених або приготованих з використанням хімічних добавок.
Як виявити причину і виявити алерген
Для виявлення причини потрібно самостійно проаналізувати, що їли або пили незадовго до незвичайної реакції. Час появи симптомів коливається від 1 до 30 хвилин. При неможливості самостійно виявити подразник, можна звернутися до лікаря-алерголога і здати тест на визначення антитіл до різних алергенів.
Аналіз робиться у вигляді шкірної проби, коли робиться невелика подряпина і в неї водиться передбачуваний алерген. Відповідна реакція організму займає до 2 діб.
Продукти-алергени
У дитячому віці ними є:
- коров’яче молоко;
- курка;
- яйце;
- риба;
- шоколад;
- цитрусові;
- фрукти і овочі червоного кольору.
У дорослих часто виявляється алергія на:
- горіх;
- гриб;
- морепродукт;
- мед;
- напівфабрикати та напої з хімічними добавками.