Дієта при гастриті: що можна і що не можна їсти?

Говорячи про подібне захворювання, зазвичай мають на увазі запалення слизової оболонки шлунка. Дієтологи відзначають, що полегшити симптоми можна за допомогою харчування, включивши в свій раціон корисні продукти і відмовившись від тих, які провокують запалення.


Диета при гастрите: что можно и что нельзя есть?

За симптомами прояви гастрит може бути гострим або хронічним. Гострий варіант патології виникає раптово і у важкій формі, а хронічний – розвивається протягом тривалого часу. Основні симптоми:

  • порушення травлення;
  • болі в шлунку;
  • нудота;
  • занадто швидке насичення і відчуття повного шлунка.

У більшості випадків дане захворювання при правильному лікуванні проходить дуже швидко. Однак при деяких формах утворюються виразки і може розвинутися рак. Для нормалізації травлення і підтримки здоров’я всього організму неймовірно важливий збалансований і правильно підібраний раціон.

Дотримання спеціальної дієти допомагає полегшити симптоми і поліпшити самопочуття.

Про те, як підібрати правильний раціон не тільки для себе, але і для близьких, розповідаємо на модулі №2 «нутриціологія. Основи здорового харчування ” нашого курсу з дієтології та нутриціології. Після закінчення курсу видається диплом.

Що можна їсти при гастриті?

Лікарі-дієтологи попереджають, що незважаючи на те, що харчування не є основною причиною хронічної форми даного захворювання, деякі продукти можуть провокувати його симптоми. У список, так званої, запрещенки вносять:

  • смажений;
  • кислий;
  • страви з великою кількістю спецій.

До продуктів, що полегшує симптоми, відносять:

  • продукти з високим вмістом клітковини, такі як цільні зерна, фрукти, овочі та бобові;
  • продукти з низьким вмістом жиру-нежирні Риба і м’ясо;
  • продукти з низькою кислотністю-овочі та бобові;
  • негазовані напої;
  • напої без кофеїну.

У 90% випадків причина виникнення хвороби — патогенна дія бактерій Хелікобактер пілорі (Helicobacter pylori або H. pylori), зараження якими відбувається при контакті з брудною водою або продуктами харчування. Дослідження показують, що в цьому випадку особливо ефективний прийом пробіотиків. Дієтологи рекомендують включити в раціон пробіотичні продукти, наприклад:

  • чайний гриб;
  • йогурт;
  • кімчі;
  • квашену капусту.

Прийом їжі здійснюється часто і невеликими порціями, що також може допомогти полегшити симптоми. При деяких типах захворювання утруднюється засвоєння організмом заліза або вітаміну B12, що призводить до дефіциту. Тому при підозрі важливо здати аналізи і, після консультації з лікарем, почати приймати вітамінні добавки.

Що не можна їсти при гастриті?

Запалення слизової оболонки шлунка може погіршити жирна їжа. Крім того, було встановлено, що харчова алергія теж може спровокувати розвиток цієї хвороби. У разі харчової алергії лікарі-дієтологи рекомендують здати аналізи, щоб визначити продукти, що провокують алергію і відмовитися від них, знизивши ризик розвитку. 

Занадто часте вживання алкоголю або велика кількість випитого спиртного, наприклад, під час святкового застілля, теж може стати причиною хвороби.

Дратують шлунок і посилюють патологію:

  • кислі продукти, наприклад, помідори і деякі фрукти;
  • алкоголь;
  • газовані напої;
  • кава;
  • жирна їжа;
  • Смажена їжа;
  • фруктові соки;
  • мариновані продукти;
  • гостра їжа;
  • чай.

Якщо ви помітили, що від певних продуктів вам гірше, постарайтеся виключити їх зі свого раціону. Це особливо важливо при харчовій алергії.

Дієта при загостренні гастриту

Якщо хвороба не лікувати, в кінцевому рахунку це може привести до виразки шлунка. Що важливо відзначити, рекомендації по харчуванню при виразці аналогічні: не можна їсти смажене, жирне, перчені і кислі продукти.

Також при виразковій хворобі шлунка необхідно стежити, щоб раціон був збалансований, а кожен прийом їжі був багатий поживними речовинами. З упевненістю можна сказати, що це той випадок, коли харчування лікує: дотримання здорової і збалансованої дієти полегшує загоєння виразки.

Згідно з дослідженням 2014 року, при виразці шлунка можна їсти:

  • молоко, йогурт та нежирні сири;
  • рослинні олії та оливкова олія;
  • деякі фрукти: яблука, дині та банани;
  • деякі овочі: листова зелень, морква, шпинат і кабачки;
  • сочевицю, нут і сою;
  • нежирне м’ясо;
  • натуральні соки.

При виразці шлунка, згідно з цим же дослідженням, не можна їсти:

  • смажену їжу;
  • гострий перець;
  • шоколад;
  • напої з кофеїном;
  • гірчицю в зернах.

Однак проведено дуже мало досліджень, що підтверджують дані дієтичні рекомендації. Найкраще звернутися за консультацією і складанням індивідуальної дієти до лікаря або дієтолога. Правильно підібраний раціон з урахуванням індивідуальних симптомів і харчових переваг допоможе полегшити перебіг хвороби і швидше позбутися від гастриту, ніж дотримання загальних рекомендацій.

Причини гастриту

Однозначної відповіді на питання про те, що викликає дане захворювання немає. Різні його типи формуються під впливом різних патогенних факторів. Найпоширеніші причини: бактеріальна інфекція, пошкодження слизової оболонки шлунка, травми або захворювання, аутоімунне захворювання, харчова алергія. Розглянемо кожну з цих причин детально.

Бактеріальна інфекція

Найчастіша причина, близько 90% випадків, це патогенна дія бактерій H. pylori. Лікарі відзначають, що зазвичай зараження бактеріями Хелікобактер пілорі відбувається при контакті із забрудненою водою або продуктами харчування в дитячому віці і розвивається хвороба в дорослому віці.

Пошкодження слизової оболонки шлунка

Основні причини пошкодження слизової оболонки кишечника і, як наслідок, розвитку захворювання:

  • зловживання алкоголем і прийом певних речовин;
  • прийом аспірину і знеболюючих, в тому числі нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП);
  • отруєння;
  • бактеріальні або вірусні інфекції;
  • операція з видалення частини шлунка;
  • променева терапія верхньої частини черевної порожнини або нижньої частини грудної клітки.

Травма або хвороба

Серйозні травми і хвороби можуть спровокувати розвиток гастриту на нервовому грунті. Крім того, травма — не обов’язково шлунка — або захворювання, яке впливає на приплив крові до шлунка, може збільшити кислотність шлунка, що в подальшому може спровокувати дану проблему.

Аутоімунне захворювання

Аутоімунні захворювання також можуть сприяти розвитку. Захворювання виникає, коли імунна система починає атакувати власні здорові клітини слизової оболонки шлунка.

Харчова алергія

Поки не доведено, що існує зв’язок між харчовою алергією і гастритом. Однак, за даними Національної організації США з рідкісних захворювань, харчова алергія може викликати рідкісний тип запалення шлунково-кишкового тракту, який називається еозинофільним гастроентеритом. Якщо у вас харчова алергія, — проконсультуйтеся з лікарем або алергологом, щоб виключити ризик розвитку подібного захворювання.

Як лікувати

При захворюванні, викликаному H. pylori, лікарі призначають антибіотики. Антациди, група ліків, що відпускаються без рецепта, наприклад, Алмагель, Ренні, Гастал та інші, допомагають полегшити симптоми, але не лікують саму проблему.

Згідно з дослідженням 2020 року, при лікуванні захворювання, викликаного патогенною дією бактерій Хелікобактер пілорі, рекомендується приймати пробіотичні добавки. Крім того, дієтологи рекомендують звернути увагу на харчування і збалансувати раціон, виключивши провокують продукти, в тому числі алкоголь, а також аспірин і нестероїдні протизапальні препарати, а харчуватися краще часто і маленькими порціями. Також полегшити симптоми допомагає перехід на здоровий спосіб життя, нормалізація ваги і зниження рівня стресу.

Лікування і швидкість відновлення залежить від типу, тяжкості захворювання і причин, що його викликали. У більшості випадків, при правильному лікуванні і коригування харчування і способу життя, проблема проходить швидко. Якщо ви виявили у себе або своїх близьких відповідні симптоми, — не займайтеся самолікуванням, а зверніться до лікаря. Правильно підібраний раціон з урахуванням індивідуальних симптомів і харчових переваг допоможе полегшити перебіг хвороби і швидше позбутися від неї, ніж дотримання загальних рекомендацій.