Продукти, що провокують печію

Продукты, провоцирующие изжогу

Смутне відчуття дискомфорту, печіння в горлі здатні сильно зіпсувати і самопочуття, і настрій. Печія може виникнути раптово, і не тільки у тих, хто страждає від захворювань органів шлунково-кишкового тракту.

Однією з причин появи дискомфорту є вживання в їжу деяких продуктів, а саме:

  • цитрусових-апельсини, лимони, грейпфрути містять велику кількість органічних кислот, що стимулюють травлення;
  • кава, шоколаду-кофеїн провокує надмірне виділення шлункового соку;
  • помідорів-знаходяться в них органічні кислоти (нехай і в малій кількості, особливо в солодких сортах) стимулюють травлення;
  • м’ясного бульйону-чим він жирніший і наваристий, тим більше кислої стає шлункова середу;
  • бобових-вони провокують метеоризм і здуття живота, в результаті чого виділяється вуглекислота, що сприяє появі печії;
  • гострих соусів і спецій-звичайно, перець частково сприяє схудненню, але при цьому подразнює слизову шлунка, стимулюючи утворення шлункового соку;
  • жирних і смажених страв-важка їжа надовго залишається в шлунку, для переробки картоплі фрі, шашликів, гамбургерів, стейків йому потрібна велика кількість травного соку і жовчі, через що і з’являється печія;
  • солодкого і мучного, особливо свіжої випічки-булочки небезпечні не тільки для вашої талії, але і травлення;
  • пиво, квасу, газованих напоїв-як і пиріжки, такі рідини провокують бродіння в шлунку;
  • алкоголю-спиртні напої (особливо червоні вина) дратують слизову оболонку стравоходу і підвищують його чутливість до кислоти, що і є причиною печії;
  • занадто гарячих супів, крижаних лимонадів або морозива – такі продукти можуть не тільки травмувати стравохід, але і надовго «застрягти» в шлунку, викликати печію.

Тим, хто знає про свою схильність до печії, перераховані продукти краще не вживати зовсім або скоротити порцію. Безумовно, від неї не застрахований ніхто: навіть абсолютно здорова людина після рясного суботнього застілля може відчути дискомфорт в шлунку. Однак якщо напади стали повторюватися все частіше, погане самопочуття виникає від часточки апельсина або глотка червоного вина, це серйозний привід для візиту до гастроентеролога.

Зазначена інформація носить ознайомчий характер. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров’ям, перш за все, необхідно звернутися за консультацією до фахівця.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори