Дієта для дітей при ротавірусної інфекції

Ротавірусну інфекцію частіше називають шлунковим або кишковим грипом. Нею хворіють як дорослі, так і діти, але у дітей її діагностують частіше. Захворювання типово для малюків від двох років і старше.


Диета для детей при ротавирусной инфекции

Симптоми, характерні для ротавірусної інфекції

Симптоми ротавірусу у дітей зазвичай такі:

  • болі в животі;
  • розлади стільця за типом діареї;
  • нудота і блювота;
  • висока температура.

Спеціалізованого лікування досі немає, медики застосовують стандартні противірусні препарати. Однак є ще один дієвий метод терапії, що дозволяє полегшити стан дитини протягом короткого часу. Йдеться про простий, але ефективної дієті, що знімає головну симптоматику — кишкове запалення.

Основні правила харчування

Перед тим як перейти власне до дієти, слід озвучити загальні правила, згідно з якими слід годувати і поїти хвору дитину. Замість Регідрону (він перешкоджає зневодненню організму, але малюкам важко його пити) краще приготувати ромашковий або м’ятний відвар або солодкий компот або чай. Не слід змушувати дитину їсти, але поїти потрібно регулярно. Годувати і поїти хворого треба потроху, щоб знову не спровокувати появу блювоти.

Дієта при ротавірусної інфекції

Основне завдання в перші два — три дні після початку захворювання-нормалізувати стілець дитини. У цьому допоможуть каші без добавок (особливо рис) і тушковані яблука. Масло в кашу додавати не можна. Після зниження гостроти симптоматики дитині можна поступово давати:

  • галета;
  • домашні сухарики без добавок;
  • нежирний бульйон;
  • суп з додаванням крупи;
  • омлет, приготований на пару.

Не завадить введення в раціон пацієнта парових котлет з м’яса птиці, а також відвареної риби. Пюре з картоплі діти, зазвичай, їдять із задоволенням, але під час хвороби його рекомендується готувати без масла.

Кисломолочну продукцію можна давати через три-чотири дні після початку хвороби. Вони допоможуть в нормалізації кишкової мікрофлори. Що стосується їжі, яку слід повністю виключити, поки дитина не одужає, до неї відносять:

  • свіже молоко;
  • жирні сири;
  • жирний сир;
  • цукор і солодощі;
  • житній хліб;
  • всі макаронні та борошняні вироби;
  • бобові;
  • кава;
  • міцний чай;
  • какао.

Переведення дитини на загальний стіл можливий тільки через 10 або 14 днів, при цьому у нього не повинно бути ніяких патологічних симптомів з боку шлунково-кишкового тракту.