Що можна, а що не можна їсти при холециститі

Дієтотерапія є однією з головних складових ефективного лікування і профілактики більшості захворювань шлунково-кишкового тракту. Грамотно складений, суто індивідуальний раціон-це запорука одужання і гарного самопочуття в майбутньому. Збалансована дієта допомагає і у випадку з холециститом. Дотримання правил харчування дозволить уникнути виникнення ускладнень або появи повторних нападів. Значно покращує травлення, запобігає застій жовчі. Багато що залежить від стадії захворювання. Як правило, обмеження стосуються не тільки продуктів харчування, але і способів термічної обробки. Категорично забороняється вживання насичених жирів.


                                    Что можно, а что нельзя есть при холецистите

Коротка довідка: що це за захворювання?

Холецистит-інфекційне запалення жовчного міхура. 

Основні симптоми:

  • гострий біль у правому підребер’ї після фізичного навантаження;
  • тяжкість, больові відчуття або легка нудота при прийомі жирної їжі;
  • підвищена температура тіла, озноб;
  • жовчна колька;
  • відчуття втоми, загальна слабкість організму;
  • гіркота в роті.

Протікає в хронічній і гострій формах.

Дозволені продукти

У добу потрібно вживати до 2,5 літрів рідини, щоб очистити організм від надлишку жовчі і токсичних речовин. Солодкі фрукти, ягоди збагачені вітамінами, мікроелементами, макроелементами, харчовими волокнами, що роблять благотворний вплив на кишечник і печінку.

  • З фруктів дозволені: деякі сорти яблук, папайя, банани, груші, виноград, черешня, вишня, авокадо, кавуни, полуниця, дині.
  • Рекомендується вживати в їжу перепелині яйця. Вони є досить дієтичним продуктом, містять жиророзчинні вітаміни. Позбавляють від відчуття гіркоти в ротовій порожнині і неприємної відрижки.
  • Молоко без консервантів, знежирений кефір — джерела білка.
  • Буряк містить глюкозу рослинного походження.
  • Відвар з коренів або насіння цикорію, вважається профілактичним засобом. Запобігає порушення у функціонуванні жовчного міхура.
  • Оливкова олія має жовчогінну дію, знімає запальні процеси.
  • Нежирні види риби і м’яса виступають цінним джерелом білка, фосфору, необхідних організму.
  • Цвітна капуста покращує відтік жовчі.
  • У хімічному складі свіжих огірків, помідорів присутні рослинна клітковина і цілий комплекс вітамінів. Ці речовини непогано розріджують кров, характеризуються жовчогінним ефектом, нормалізують сольовий обмін.
  • Солодкі компоти, кава, слабо заварений чай здатні купірувати больові напади.
  • Допускається вживання хліба з пшеничного борошна.
  • М’ясні та рибні страви рекомендують готувати на пару або запікати в духовці. Подібні способи обробки продуктів дозволяють зберегти максимальну кількість корисних речовин.

Слід харчуватися маленькими порціями. Розділити прийоми їжі мінімум на 5 разів, щоб не навантажувати шлунок.

Які продукти слід виключити?

  • Жирні сорти м’яса: качатину, свинину, баранину, гусятину. Насичені жири викликають гостре подразнення слизової оболонки жовчного міхура. Підвищують рівень холестерину в крові.
  • Алкогольні напої заборонені через те, що провокують утворення кольок.
  • Обмежують вживання солі. Вона згущує жовч, затримує виведення.
  • Квасоля і горох не рекомендовані. Посилюють газоутворення в кишечнику.
  • Консервовані продукти ускладнюють процес травлення.
  • Щавель, часник, ріпчаста цибуля, редис і шпинат містять велику кількість агресивних кислот. Дратують слизову оболонку.
  • Гострі соуси теж провокують роздратування. Дають небажану додаткове навантаження на всі органи шлунково-кишкового тракту.
  • Курячі яйця містять холестерин.

Якщо хворий відмовляється дотримуватися встановлених правил харчування, то гостра форма холециститу переходити в хронічну стадію. Виникає ризик хірургічного втручання. Видалення жовчного міхура. Тоді тимчасова дієта, перетворитися в довічну.