Кишечник-відділ шлунково-кишкового тракту, що виконує в організмі людини важливі функції. Орган відповідає за самопочуття, імунітет, а також визначає тривалість і якість життя.
Хвороби кишечника негативно впливають на організм людини. До симптомів порушення роботи відносяться: діарея, біль, здуття, запор. Іноді проблеми в роботі органу викликають неявні, але небезпечні симптоми: занепад сил, втрата ваги, випадання волосся, болі в суглобах і сухість або висипання на шкірі, запальні процеси в організмі. Це пов’язано з нестачею корисних речовин, тому хворим так важливо приділяти увагу правильному харчуванню.
Меню, правила харчування, особливості
Щоб нормалізувати роботу кишечника, необхідно дотримуватися дієти, яка в першу чергу залежить від характеру конкретного захворювання.
Відмова від страв, що навантажують органи травлення, і додавання в меню легко засвоюваної їжі – головні цілі зміни раціону.
Вибирати потрібно ті продукти, які не спровокують рецидив або посилення хвороби.
Меню при будь-яких неполадках з кишечником, має містити калорійні інгредієнти, з достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів. Це правило дуже важливо дотримуватися при наступних діагнозах: виразковий коліт, хвороба Крона, пухлини товстої і тонкої кишки – вони призводять організм до різкого схуднення.
Крім дієти, варто дотримуватися певних правил приготування і вживання їжі:
- Консистенція продуктів. Щоб знизити навантаження на орган травлення, потрібно звести до мінімуму вживання твердої їжі. Пюре, суп, кисіль — сприятливо подіють на хворий кишечник. Якщо все ж вживана їжа тверда, її потрібно ретельно пережувати.
- Неприпустимо їсти всухом’ятку. Процес перетравлення їжі сильно сповільнюється, виникає печія, тяжкість, відрижка.
- При готуванні краще віддати перевагу варінні, гасіння або запікання. Жарку краще виключити, під час процесу виділяється багато шкідливих речовин.
- Кількість прийомів їжі має бути збільшено до 5-6 разів на день. Дробове харчування допомагає знизити навантаження на кишечник, краще засвоювати їжу. Неприпустимо переїдати, а також недоїдати.
- Температура їжі повинна бути близька до природної температури тіла людини. Вплив гарячої та холодної їжі викликає роздратування в шлунково-кишковому тракті.
- Денна норма білків, жирів і вуглеводів повинна бути наступна: білки – 20%, жири – 30%, вуглеводи – 50 %.
- У день потрібно випивати не менше 1,5 літра рідини.
Дозволені продукти
Продукти, які Кращі при захворюваннях кишечника:
- нежирний сир, прісний сир;
- другі страви з рису і картоплі;
- нездобне печиво, сухарі, хліб з пшеничного борошна вищого сорту;
- відвари з сушених ягід, настої;
- чай;
- киселі з некислих ягід;
- яблучне пюре;
- омлет на пару (до трьох яєць в день);
- нежирні сорти риби;
- рисова, манна каші на воді;
- страви з пісного м’яса на пару;
- перші страви на легкому м’ясному бульйоні;
- картопляне пюре на воді;
- запечені овочі;
- ячна каша на воді.
Що їсти не можна
До заборонених продуктів відносяться:
- вироби з здобного тіста, свіжий хліб;
- незбиране молоко, вершки, сметана;
- супи на жирному бульйоні;
- копченості;
- овочі в натуральному і солоному вигляді, квашені і мариновані;
- сирі та смажені яйця;
- свіжі фрукти і ягоди;
- газовані напої, квас, морс;
- мед, варення, сироп;
- консервовані страви;
- бобові, гриби, горіхи;
- сіль, спеції, приправи, цибуля, часник;
- алкогольні напої, Енергетик;
- капуста;
- свинина, баранина;
- ковбасні вироби.
Суворі харчові обмеження зберігаються для гострого періоду захворювання, під час ремісії вимоги до раціону пом’якшуються.