Дієта при захворюваннях кишечника

Кишечник-відділ шлунково-кишкового тракту, що виконує в організмі людини важливі функції. Орган відповідає за самопочуття, імунітет, а також визначає тривалість і якість життя.


                                    Диета при заболеваниях кишечника

Хвороби кишечника негативно впливають на організм людини. До симптомів порушення роботи відносяться: діарея, біль, здуття, запор. Іноді проблеми в роботі органу викликають неявні, але небезпечні симптоми: занепад сил, втрата ваги, випадання волосся, болі в суглобах і сухість або висипання на шкірі, запальні процеси в організмі. Це пов’язано з нестачею корисних речовин, тому хворим так важливо приділяти увагу правильному харчуванню.

Меню, правила харчування, особливості

Щоб нормалізувати роботу кишечника, необхідно дотримуватися дієти, яка в першу чергу залежить від характеру конкретного захворювання.

Відмова від страв, що навантажують органи травлення, і додавання в меню легко засвоюваної їжі – головні цілі зміни раціону.

Вибирати потрібно ті продукти, які не спровокують рецидив або посилення хвороби.

Меню при будь-яких неполадках з кишечником, має містити калорійні інгредієнти, з достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів. Це правило дуже важливо дотримуватися при наступних діагнозах: виразковий коліт, хвороба Крона, пухлини товстої і тонкої кишки – вони призводять організм до різкого схуднення.

Крім дієти, варто дотримуватися певних правил приготування і вживання їжі:

  • Консистенція продуктів. Щоб знизити навантаження на орган травлення, потрібно звести до мінімуму вживання твердої їжі. Пюре, суп, кисіль — сприятливо подіють на хворий кишечник. Якщо все ж вживана їжа тверда, її потрібно ретельно пережувати.
  • Неприпустимо їсти всухом’ятку. Процес перетравлення їжі сильно сповільнюється, виникає печія, тяжкість, відрижка.
  • При готуванні краще віддати перевагу варінні, гасіння або запікання. Жарку краще виключити, під час процесу виділяється багато шкідливих речовин.
  • Кількість прийомів їжі має бути збільшено до 5-6 разів на день. Дробове харчування допомагає знизити навантаження на кишечник, краще засвоювати їжу. Неприпустимо переїдати, а також недоїдати.
  • Температура їжі повинна бути близька до природної температури тіла людини. Вплив гарячої та холодної їжі викликає роздратування в шлунково-кишковому тракті.
  • Денна норма білків, жирів і вуглеводів повинна бути наступна: білки – 20%, жири – 30%, вуглеводи – 50 %.
  • У день потрібно випивати не менше 1,5 літра рідини.

Дозволені продукти

Продукти, які Кращі при захворюваннях кишечника:

  • нежирний сир, прісний сир;
  • другі страви з рису і картоплі;
  • нездобне печиво, сухарі, хліб з пшеничного борошна вищого сорту;
  • відвари з сушених ягід, настої;
  • чай;
  • киселі з некислих ягід;
  • яблучне пюре;
  • омлет на пару (до трьох яєць в день);
  • нежирні сорти риби;
  • рисова, манна каші на воді;
  • страви з пісного м’яса на пару;
  • перші страви на легкому м’ясному бульйоні;
  • картопляне пюре на воді;
  • запечені овочі;
  • ячна каша на воді.

Що їсти не можна

До заборонених продуктів відносяться:

  • вироби з здобного тіста, свіжий хліб;
  • незбиране молоко, вершки, сметана;
  • супи на жирному бульйоні;
  • копченості;
  • овочі в натуральному і солоному вигляді, квашені і мариновані;
  • сирі та смажені яйця;
  • свіжі фрукти і ягоди;
  • газовані напої, квас, морс;
  • мед, варення, сироп;
  • консервовані страви;
  • бобові, гриби, горіхи;
  • сіль, спеції, приправи, цибуля, часник;
  • алкогольні напої, Енергетик;
  • капуста;
  • свинина, баранина;
  • ковбасні вироби.

Суворі харчові обмеження зберігаються для гострого періоду захворювання, під час ремісії вимоги до раціону пом’якшуються.