Цистит вважається запальним захворюванням, яке зачіпає сечовий міхур. Найчастіше цього недугу схильні жінки через особливості фізіології. Нирки і сечовий міхур – це органи фільтрації, будь-який з’їдений продукт так чи інакше буде надавати свою дію на них. Певні інгредієнти в харчуванні можуть надавати бактерицидну дію, інші занадто дратувати хвору слизову. Тому поряд з медикаментозним лікуванням важливо дотримуватися особливого раціону.
Опис захворювання
При циститі страждає слизова оболонка сечового міхура. На ній скупчуються патогенні бактерії, які провокують запалення. Симптоматика у випадку з чоловіками і жінками виглядає схожим чином:
- хворобливість, печіння при сечовипусканні;
- часті позиви в туалет;
- неприємні відчуття в нижній частині живота;
- неприємний запах сечі;
- іноді кров’яні виділення.
Якщо вчасно не почати лікування, не дотримуватися дієти, запалення переходить на прилеглі органи провокуючи більш серйозні проблеми.
Особливості харчування
Дієта передбачає скорочення продуктів, які можуть додатково дратувати і травмувати слизові органу. Таким чином, скорочується вживання жирної, вуглеводної, солоної їжі.
Інгредієнти страв повинні містити магній, калій. До них відносяться:
- Молочні продукти;
- Фрукт;
- Овочі;
- М’ясо птиці;
- Нежирна риба;
- Крупи.
Є рекомендується невеликими порціями, 5 разів на день. Їжа відварюється або готується на пару. Важливо дотримання питного режиму-потрібно пити достатньо рідини, не менше 2 літрів в день. Це може бути неміцний трав’яний чай, морс, компот, негазована мінеральна вода, свіжі соки.
Заборонені продукти
При циститі слід утриматися від смаженої їжі. Окрема увага приділяється приправ, гострі добавки – перець, васабі, часник – виключаються.
Так само раціон варто переглянути на наявність наступних небажаних страв і продуктів:
- помідори, зелень, авокадо;
- жирне м’ясо у великій кількості;
- гостре, солоне, жирне, копчене;
- напівфабрикати (магазинні котлети, пельмені і т. д.);
- солоні, мариновані, консервовані продукти;
- соуси (майонез, гірчиця, кетчуп);
- міцний чай, кава, алкоголь.
Приблизний раціон
Стандартний день на дієті виглядає так:
- Сніданок: два варених яйця і чай;
- Другий сніданок: журавлинний морс, фрукт;
- Обід: суп з сухариками, овочеве пюре.
- Полудень: кефір;
- Вечеря: відварна картопля, риба на пару, трав’яний чай.
Рецепти страв
Є безліч рецептів, які підійдуть для лікувального харчування
Запечена риба з овочами
Інгредієнт:
- Для приготування страви підійде нежирний сорт риби: тріска, пікша, минтай, хек, Короп.
- Картопля, цибуля
Рибу промити, почистити, відокремити філе.
На деко укладається порізаний кільцями цибулю, далі шматочки риби, зверху порізаний тонкими скибочками картопля.
Сіль додати за смаком.
Запікати в розігрітій духовці 20-30 хвилин, до м’якості картоплі.
Суп з локшиною
Знадобитися:
- Картопля;
- Цибуля;
- Локшина;
- Яйце;
- Кабачок.
Порізану картоплю опустити в воду і варити на середньому вогні.
Після покласти рубану цибулю, кабачок – варити до м’якості овочів.
Додати локшину.
На кілька хвилин до закінчення варіння збити яйце і влити його в гарячий бульйон тонкою цівкою, перемішуючи.
Морс з журавлини
Відмінний напій для лікування і профілактики запалень сечостатевої системи.
Для приготування знадобиться:
- Журавлина – 1 кг;
- Вода-2,5 л;
- Цукор-за бажанням.
Приготування: