Що можна їсти при циститі?

Цистит вважається запальним захворюванням, яке зачіпає сечовий міхур. Найчастіше цього недугу схильні жінки через особливості фізіології. Нирки і сечовий міхур – це органи фільтрації, будь-який з’їдений продукт так чи інакше буде надавати свою дію на них. Певні інгредієнти в харчуванні можуть надавати бактерицидну дію, інші занадто дратувати хвору слизову. Тому поряд з медикаментозним лікуванням важливо дотримуватися особливого раціону.


                                    Что можно есть при цистите?

Опис захворювання

При циститі страждає слизова оболонка сечового міхура. На ній скупчуються патогенні бактерії, які провокують запалення. Симптоматика у випадку з чоловіками і жінками виглядає схожим чином:

  • хворобливість, печіння при сечовипусканні;
  • часті позиви в туалет;
  • неприємні відчуття в нижній частині живота;
  • неприємний запах сечі;
  • іноді кров’яні виділення.

Якщо вчасно не почати лікування, не дотримуватися дієти, запалення переходить на прилеглі органи провокуючи більш серйозні проблеми.

Особливості харчування

Дієта передбачає скорочення продуктів, які можуть додатково дратувати і травмувати слизові органу. Таким чином, скорочується вживання жирної, вуглеводної, солоної їжі.

Інгредієнти страв повинні містити магній, калій. До них відносяться:

  • Молочні продукти;
  • Фрукт;
  • Овочі;
  • М’ясо птиці;
  • Нежирна риба;
  • Крупи.

Є рекомендується невеликими порціями, 5 разів на день. Їжа відварюється або готується на пару. Важливо дотримання питного режиму-потрібно пити достатньо рідини, не менше 2 літрів в день. Це може бути неміцний трав’яний чай, морс, компот, негазована мінеральна вода, свіжі соки.

Заборонені продукти

При циститі слід утриматися від смаженої їжі. Окрема увага приділяється приправ, гострі добавки – перець, васабі, часник – виключаються.

Так само раціон варто переглянути на наявність наступних небажаних страв і продуктів:

  • помідори, зелень, авокадо;
  • жирне м’ясо у великій кількості;
  • гостре, солоне, жирне, копчене;
  • напівфабрикати (магазинні котлети, пельмені і т. д.);
  • солоні, мариновані, консервовані продукти;
  • соуси (майонез, гірчиця, кетчуп);
  • міцний чай, кава, алкоголь.

Приблизний раціон

Стандартний день на дієті виглядає так:

  • Сніданок: два варених яйця і чай;
  • Другий сніданок: журавлинний морс, фрукт;
  • Обід: суп з сухариками, овочеве пюре.
  • Полудень: кефір;
  • Вечеря: відварна картопля, риба на пару, трав’яний чай.

Рецепти страв

Є безліч рецептів, які підійдуть для лікувального харчування

Запечена риба з овочами

Інгредієнт:

  • Для приготування страви підійде нежирний сорт риби: тріска, пікша, минтай, хек, Короп.
  • Картопля, цибуля

Рибу промити, почистити, відокремити філе.

На деко укладається порізаний кільцями цибулю, далі шматочки риби, зверху порізаний тонкими скибочками картопля.

Сіль додати за смаком.

Запікати в розігрітій духовці 20-30 хвилин, до м’якості картоплі.

Суп з локшиною

Знадобитися:

  • Картопля;
  • Цибуля;
  • Локшина;
  • Яйце;
  • Кабачок.

Порізану картоплю опустити в воду і варити на середньому вогні.

Після покласти рубану цибулю, кабачок – варити до м’якості овочів.

Додати локшину.

На кілька хвилин до закінчення варіння збити яйце і влити його в гарячий бульйон тонкою цівкою, перемішуючи.

Морс з журавлини

Відмінний напій для лікування і профілактики запалень сечостатевої системи.

Для приготування знадобиться:

  • Журавлина – 1 кг;
  • Вода-2,5 л;
  • Цукор-за бажанням.

Приготування:

  • З ягід віджати сік за допомогою марлі;
  • Макуха залити водою і довести до кипіння;
  • Остудити напій, після чого додати вичавлений сік, цукор і процідити.