Лікарі говорять про те, що вживання чорного перцю далеко не завжди корисно. Іноді він здатний серйозно поліпшити стан хворого, що страждає хронічною недугою.
Лікар-дієтолог Олег Іришкін вважає його корисною спецією і рекомендує до вживання. Але зазначає, що у осіб з хронічними захворюваннями він може викликати загострення, наприклад, якщо говорити про циститі або захворюваннях шлунка.
Людям з такими захворюваннями краще не додавати гостре в свою їжу. Пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту дієтолог радить виключати чорний перець обов’язково, він може негативно впливати і на кишечник. Адже алкалоїди, що містяться в спеції, можуть дуже сильно дратувати слизові, а це призводить до запалень.
Тимчасово варто продукт, якщо людина хвора на простудне захворювання, тому що тоді він викличе запалення в горлі і стоматит.
Корисні властивості чорного перцю
Які ще плюси чорного перцю зазначає доктор:
- Продукт має антиоксидантні властивості. В організмі людини накопичуються так звані вільні радикали, які потрапляють з навколишнього середовища – через погану екологію, випаровування хімічних речовин, куріння та ін чорний перець здатний завдяки антиоксидантам в ньому боротися з радикалами і запобігати їх шкідливий вплив на організм людини.
- Олег Іришкін зазначає, що Спеція знижує рівень тільки «шкідливого» холестерину.
- За рахунок пиперина, який міститься в чорному перці, приправа здатна надавати протизапальну дію. Допомагає боротися із запаленнями при артриті, хворобах легенів і набрякових станах.
- Цей же пиперин робить благотворний вплив на головний мозок. Існують дослідження, в яких описано, що були виявлені поліпшення у хворих Паркінсоном і Альцгеймером. Піперин здатний зменшити кількість особливого білка, який впливає на появу недоумства.
- Чорний перець покращує мікрофлору кишечника, сприяють зростанню корисних бактерій, значно підвищує імунітет.
Чай з чорним перцем
У період епідемій вірусних і бактеріальних захворювань варто задуматися про імунітет. Чорний перець відомий в першу чергу як антимікробний засіб, а також він допомагає усувати запалення в організмі.
Саме Індійські натуропати перші придумали пити чорний чай з перцем. В Індії його завжди використовують як засіб для боротьби з простудними хворобами або як профілактику. Його або перемелюють і додають в чай, або кидають в заварку пару горошин запашної спеції. Він відмінно допомагає позбутися від закладеності носа, болю в горлі, не дає застуді розвиватися далі.
Останнім часом чай з чорним перцем став популярний не тільки через його антимікробних властивостей, а тому що було виявлено, що він допомагає знижувати вагу.
Пиперин, про який вже були згадки вище, це з’єднання, яке може прискорювати обмінні процеси в організмі людини. А хороший обмін речовин означає, що споживана їжа не відкластися за підсумком в жир, а буде розщеплюватися, людина отримає життєву енергію.
Численні дослідження прийшли до висновку, що гостра їжа може знижувати апетит, а також від неї набагато довше відчувається насичення, не хочеться знову щось з’їсти. Саме тому худнуть додають чорний перець не тільки в звичні страви, а ще й в напої, щоб використовувати функціонал спеції по повній.
Експерт радить людям з підвищеним ІМТ обов’язково звернути увагу на чорний перець і включити його регулярне вживання в свій раціон. Адже ті, у кого є зайва вага, ще більше схильні до інфекційних захворювань через зниженого імунітету.