Небезпечний або корисний чорний перець для здоров’я

Лікарі говорять про те, що вживання чорного перцю далеко не завжди корисно. Іноді він здатний серйозно поліпшити стан хворого, що страждає хронічною недугою.


Опасен или полезен черный перец для здоровья

Лікар-дієтолог Олег Іришкін вважає його корисною спецією і рекомендує до вживання. Але зазначає, що у осіб з хронічними захворюваннями він може викликати загострення, наприклад, якщо говорити про циститі або захворюваннях шлунка.

Людям з такими захворюваннями краще не додавати гостре в свою їжу. Пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту дієтолог радить виключати чорний перець обов’язково, він може негативно впливати і на кишечник. Адже алкалоїди, що містяться в спеції, можуть дуже сильно дратувати слизові, а це призводить до запалень.

Тимчасово варто продукт, якщо людина хвора на простудне захворювання, тому що тоді він викличе запалення в горлі і стоматит. 

Корисні властивості чорного перцю

Які ще плюси чорного перцю зазначає доктор:

  • Продукт має антиоксидантні властивості. В організмі людини накопичуються так звані вільні радикали, які потрапляють з навколишнього середовища – через погану екологію, випаровування хімічних речовин, куріння та ін чорний перець здатний завдяки антиоксидантам в ньому боротися з радикалами і запобігати їх шкідливий вплив на організм людини.
  • Олег Іришкін зазначає, що Спеція знижує рівень тільки «шкідливого» холестерину.
  • За рахунок пиперина, який міститься в чорному перці, приправа здатна надавати протизапальну дію. Допомагає боротися із запаленнями при артриті, хворобах легенів і набрякових станах.
  • Цей же пиперин робить благотворний вплив на головний мозок. Існують дослідження, в яких описано, що були виявлені поліпшення у хворих Паркінсоном і Альцгеймером. Піперин здатний зменшити кількість особливого білка, який впливає на появу недоумства.
  • Чорний перець покращує мікрофлору кишечника, сприяють зростанню корисних бактерій, значно підвищує імунітет.

Чай з чорним перцем

У період епідемій вірусних і бактеріальних захворювань варто задуматися про імунітет. Чорний перець відомий в першу чергу як антимікробний засіб, а також він допомагає усувати запалення в організмі.

Саме Індійські натуропати перші придумали пити чорний чай з перцем. В Індії його завжди використовують як засіб для боротьби з простудними хворобами або як профілактику. Його або перемелюють і додають в чай, або кидають в заварку пару горошин запашної спеції. Він відмінно допомагає позбутися від закладеності носа, болю в горлі, не дає застуді розвиватися далі.

Останнім часом чай з чорним перцем став популярний не тільки через його антимікробних властивостей, а тому що було виявлено, що він допомагає знижувати вагу.

Пиперин, про який вже були згадки вище, це з’єднання, яке може прискорювати обмінні процеси в організмі людини. А хороший обмін речовин означає, що споживана їжа не відкластися за підсумком в жир, а буде розщеплюватися, людина отримає життєву енергію.

Численні дослідження прийшли до висновку, що гостра їжа може знижувати апетит, а також від неї набагато довше відчувається насичення, не хочеться знову щось з’їсти. Саме тому худнуть додають чорний перець не тільки в звичні страви, а ще й в напої, щоб використовувати функціонал спеції по повній. 

Експерт радить людям з підвищеним ІМТ обов’язково звернути увагу на чорний перець і включити його регулярне вживання в свій раціон. Адже ті, у кого є зайва вага, ще більше схильні до інфекційних захворювань через зниженого імунітету.