Зелена цибуля-порятунок від зимового авітамінозу

Будь – яка людина знає про цибулю частина інформації-про смакові якості і корисні властивості овоча. А між тим, він вважається кращим засобом для профілактики авітамінозу, так вважає дієтолог Олег Євгенович Іришкін.


                                    Зеленый лук – спасение от зимнего авитаминоза

Медики рекомендують

Лікар нагадує про те, що найкращим джерелом вітамінів є сезонні овочі та фрукти. Лук вирощується в теплицях цілий рік, тому його завжди можна знайти на полицях магазинів.

Згідно з медичними дослідженнями, саме в осінньо-зимовий період, організм особливо гостро відчуває нестачу вітамінів В6 і В12. Ці речовини необхідні організму, так як вони беруть участь в процесах кровопостачання і вироблення компонентів імунної системи.

Зелені пір’я є джерелом вітамінів групи В.якщо людина з яких-небудь причин не вживає цей продукт, то його можна замінити іншими фруктами і овочами. Петрушка, кріп, різні трави, зелені яблука – в них також міститься висока концентрація вітамінів В6 і В12.

У сезон розгулу інфекційних хвороб рекомендується підтримувати в організмі високий рівень вітаміну D. бажано здати аналізи, і якщо виявилася нестача, то заповнити недолік також можна, вживаючи в їжу певні продукти харчування.

Смачне лікування

За вмістом вітамінів, мікроелементів, ефірних масел, зелена цибуля займає одне з лідируючих місць серед овочів.

Зелень містить:

  • провітамін А;
  • вітаміни групи В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В12);
  • вітаміни з, до, РР;
  • елементи калію, магнію, цинку, натрію, заліза, селену, марганцю, хрому, фосфору;
  • ефірні олії, хлорофіл, фітонциди, флавоноїди.

Примітно, що корисні речовини містяться саме в зелених паростках, а не самої цибулині. У складі є цукор, клітковина, органічні кислоти, жири та інші елементи. При цьому продукт вважається низькокалорійним.

Профілактика різних захворювань

Овоч використовується в профілактичних цілях, для лікування авітамінозів і простудних. Лук також корисний для роботи органів травлення і поліпшення апетиту.

Завдяки концентрації корисних мікроелементів і невисокою калорійності овоча зелена цибуля допомагає запобігати серцево-судинні захворювання. Він сприяє зниженню вмісту холестерину в крові, його можна вживати для профілактики ішемічної хвороби серця, атеросклерозу, анемії.

Олег Іришкін зазначає, що регулярне додавання зеленої цибулі сприяє виробленню тестостерону, що корисно для чоловіків. Позитивно продукт впливає і на жіночий організм, відзначається поліпшення стану гормонального фону, сповільнюється старіння шкіри, зміцнюються нігті і волосся. Витяжки з цибулевої зелені часто застосовують для виготовлення різних косметичних процедур.

Можливі протипоказання

Овоч при вживанні у великих кількостях може викликати дискомфорт і печіння в травних органах. Іноді можливе підвищення кислотності і подразнення дихальних органів – але ймовірність виникнення такої реакції мала.

З обережністю вживати зелену цибулю слід людям з астмою або хворобами печінки і нирок. Дітям до 3 років, овоч в їжу додавати не слід.

У кулінарії зелена цибуля використовується як в якості компонента до страв, так і як окрема закуска. Продукт поживний, але втрачає частину корисних властивостей при термічній обробці. Свіжу цибулю додають до салатів і соусів. Після сушіння овоч перетворюється в корисну приправку, яку можна додавати до гарячих страв.