Історики називають Ірландію однією з найбільш «хлібних» країн світу — за час існування людської цивілізації тут було винайдено кілька тисяч різновидів цього чи не головного продукту на світі. Один з найдавніших хлібів — содовий. Але варто визнати, що це не строго ірландське винахід — подібна випічка, в якій сода замінює дріжджі, відома в безлічі культур.
І все-таки в Ірландії його винайшли в результаті свого унікального збігу обставин. Справа в тому, що на початку XIX століття на місцевих полях набули поширення особливі сорти пшениці, що відрізняються зниженим вмістом глютену, через що тісто на дріжджах не піднімалося практично ні в яких рецептах.
Ірландський содовий хліб гідний тисячі похвал-він відрізняється яскравим ароматом, пористим і пружним м’якушем, рум’яною і хрусткою скоринкою, а ще він не черствіє кілька днів.
Склад і калорійність
Енергетична цінність содового хліба становить близько 270 ккал на 100 г, але оскільки в ньому немає дріжджів — багато дієтологів сучасності відносять його до дієтичних продуктів. Таку випічку цілком можна вибирати для свого здорового харчування. Крім того, якщо розглядати традиційні ірландські рецепти з домішкою цільнозерновий борошна, то цей хліб — джерело повільних вуглеводів, які не осідають зайвими кілограмами на фігурі, а беруть участь у виробленні життєвої енергії.
Особливості приготування
За старих часів жителі Ірландії не могли дозволити часто ласувати собі виробами з пшеничного борошна вищого сорту і тому готували випічку з додаванням цільнозерновий. Оптимальними пропорціями для балансу смаку і підйому тесту вважаються пропорції 1:1. Рекомендується додавати борошно з спельти-вона здатна надати содовому хлібу ледь вловимий, але характерний горіховий аромат і як ніби трохи карамельний присмак. Крім того, не змінюючи ірландським кулінарним традиціям, до чверті від цільнозерновий борошна дозволяється замінювати на дрібні вівсяні пластівці.
Незамінним інгредієнтом даного типу випічки є пахта, що представляє собою рідкий побічний продукт, що залишається після збивання масла. Але теоретично, якщо такої екзотики для сучасного міського світу немає під рукою — пахту можна замінити. Для цього рекомендується з’єднати молоко і лимонний сік в пропорціях 10:1. Можна використовувати ряжанку і кефір. Головне, щоб ці кисломолочні замінники мали мінімальний відсоток жирності.
Одна з характерних особливостей ірландського содового хліба полягає в тому, що це-швидкий продукт. Його не потрібно довго чекати, навпаки — слід діяти швидко.
Справа в тому, що сода дуже швидко вступає в реакцію з пахтою або заміщає її інгредієнтом. І як тільки реакція сталася, а на це може піти буквально пара хвилин — необхідно швидко замісити тісто і відправити його в духовку.
Відступ від цього правила призводить до того, що виріб виходить занадто щільним і хоча він в принципі залишається їстівним — зникає левова частка його гастрономічного чарівності.
Більшість рецептів ірландського содового хліба також містять такі обов’язкові інгредієнти, як сіль, курячі яйця та цукор.
Додатковими інгредієнтами в рецептах можуть виступати вершкове масло — додає м’якушу ніжність, а також патока, завдяки якій тісто виходить більш еластичним, а готова випічка — неймовірно ароматною.
Корисно знати, що содовий хліб дивно добре підходить до всіх страв. З ним можна готувати сендвічі, особливо апетитні вони з холодною яловичиною, копченою рибою і благородними сирами з блакитною пліснявою.