Кожна національна кухня містить хоча б одну першу страву, характерну тільки для цієї країни або регіону. Всі вони мають свій кулінарний колорит, а найпопулярніші із задоволенням запозичують з інших кухонь. Ми зібрали для вас рецепти смачних супів з різних країн і пропонуємо приготувати їх в домашніх умовах.
У нашій добірці є як легкі овочеві супи, так і ситні, наваристі перші страви. У них є одна спільна риса – всі вони дуже смачні (кожне блюдо по-своєму), а приготувати їх на домашній кухні може практично будь-яка людина. Виберіть для себе найсмачніший рецепт супу з різних країн і здивуйте своїх близьких.
Чеський часниковий суп
Саме по собі це чеське перше блюдо досить легке (без м’яса), але в той же час дуже гостре – завдяки наявності великої кількості часнику. Ті, хто вітає часник в своєму раціоні, будуть в захваті.
необхідні інгредієнти
Набір продуктів, необхідних для цього часникового супу, простий:
- Часник свіжий – 10 зубчиків;
- Цибуля ріпчаста – 1 невелика цибулина;
- Картопля – 4 штуки;
- Оливкова олія – 4 столові ложки;
- Курячий бульйон – 1,5 літра;
- Солодкий болгарський перець (жовтий) – 1 штука;
- Твердий сир – 100 грам;
- Пшеничний хліб – 4 скибочки;
- Петрушка свіжа – половина стандартного пучка;
- Чебрець – 1 чайна ложка;
- Сіль і мелений перець – на власний смак.
Цей чеський суп по праву можна назвати бюджетним, при цьому він виходить дуже смачним, з приємним часниковим присмаком.
Процес приготування
Для приготування нам знадобиться каструля (для варіння супу) і сковорода (для смаження овочів). Перевірте наявність всіх інгредієнтів і приступайте:
- Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте ножем спочатку на кільця, а потім на невеликі шматочки.
- У каструлю наливаємо одну столову ложку оливкової олії, ставимо на середній-середній вогонь і висипаємо в нього подрібнену цибулю. Обсмажте кілька хвилин, поки він не стане прозорим.
- Потім виливаємо в каструлю приготований заздалегідь курячий бульйон. Поки він закипає, очистіть картоплю і наріжте її невеликими кубиками. Як тільки бульйон закипить, кидаємо в нього картоплю.
- Варіть картоплю протягом п’яти хвилин після того, як вода знову закипить.
- Потім додаємо перець, який попередньо очищаємо від внутрішніх насіння і м’якоті і нарізаємо невеликими кубиками. Варити ще 5 хвилин.
- За цей час натріть часник на дрібній тертці або пропустіть його через часникову гірчицю і змішайте з чебрецем. Додайте цю суміш в суп, додавши сіль і перець за смаком.
- Далі приготуємо пшеничні грінки, без яких цей чеський часниковий суп не буде собою. Пшеничний хліб нарізаємо кубиками і відправляємо на сковороду, в якій розігріваємо 3 столові ложки оливкової олії. Підрум’яньте хліб з усіх боків (постійно помішуючи) і вийміть з форми.
- Сир натріть на крупній тертці, а петрушку подрібніть ножем. Грінки, тертий сир і подрібнену петрушку можна відразу додати в сковороду або запропонувати кожному покласти необхідну кількість в свою миску.
Чеський часниковий суп по праву можна назвати одним з найсмачніших серед перших страв різних країн.
Німецький густий суп Піхельштейнер
Це рецепт для тих, хто любить наваристі, густі, ароматні і ситні перші страви. Піхельштайнер – одна з найвідоміших німецьких страв і її по праву можна віднести до найсмачніших супів серед різних країн. Чому це так, ви зрозумієте, якщо приготуєте його самостійно в домашніх умовах, а ми розповімо, як це зробити.
необхідні інгредієнти
Для приготування цієї німецької «класики» нам знадобиться:
- М’ясо (в рівних пропорціях – яловичина, свинина і телятина) – 0,6 кілограма;
- Цибуля ріпчаста – 2 штуки;
- Картопля свіжа – 0,75 кілограма;
- Селера (корінь) – 1 штука (близько 200 грам);
- Цибуля-порей – 1 стебло;
- Морква – 3 штуки;
- Петрушка – 1 пучок;
- Паприка солодка (мелена) – за смаком;
- Сіль – за смаком.
Телятину при бажанні можна легко замінити куркою – це теж ніжне м’ясо.
Процес приготування
Безсумнівним плюсом цього ситного німецького блюда є його абсолютно просте приготування і в той же час захоплюючий смак. Нам потрібно тільки правильно нарізати інгредієнти і поставити їх варитися на повільному вогні:
- Всі види м’яса нарізаємо шматочками приблизно однакового розміру і відразу ж кладемо їх на дно каструлі, в якій будемо варити наш суп.
- Картоплю очистіть, помийте, наріжте середніми кубиками і викладіть поверх м’яса.
- Моркву нашаткувати не дуже товстими (але і не зовсім тонкими) скибочками, цибулю нарізати тонкими кільцями, а селеру нарізати кубиками (за аналогією з картоплею).
- Перекладіть нарізані овочі в каструлю поверх картоплі.
- Потім заливаємо вміст каструлі теплою водою. Якщо є можливість, можна залити бульйоном. Необхідно, щоб рідина рівномірно покривала верхній шар вмісту каструлі.
- Включаємо плиту на повільний вогонь, накриваємо каструлю кришкою, а потім варимо 90 хвилин.
- Приблизно за хвилину-дві до закінчення варіння додайте в суп дрібно нарізану петрушку.
Ще один цікавий факт про німецький «Піхельштайнер» полягає в тому, що він входить в так звану золоту колекцію, що складається зі ста страв різних кухонь світу. Вже одне це дає повне право віднести його до найсмачніших супів серед різних країн.
Гострий мексиканський суп
Для любителів справжньої «прянощі» в кулінарії у нас є традиційний рецепт мексиканського супу з куркою і перцем чилі. Національна кухня Мексики налічує безліч смачних страв, відомих у всьому світі. Але так як мова йде про перші страви, то рецепт цього супу заслужено потрапляє в список найсмачніших серед різних країн.
необхідні інгредієнти
Для цього пряного супу нам знадобиться:
- Куряча грудка (з однієї курки) – близько 400-500 грам;
- Квасоля консервована (червона) – 1 стандартна банка (420 грам);
- Цибуля ріпчаста – 1 середня цибулина;
- Кукурудза (заморожена) – 100 грам;
- Вермішель – 50 грам;
- Кайенский перець (мелений) – 1 чайна ложка;
- Кріп свіжий – 3-4 гілочки;
- Сіль – за смаком.
Вермішель краще брати найдрібнішого розміру, а що стосується кайенского перцю, то дивіться на власні смакові переваги.
Процес приготування
Для приготування нам знадобиться тільки каструля (або велика каструля) – в ній ми будемо смажити інгредієнти, а потім варити суп:
- Для початку відварюємо куряче м’ясо в іншій каструлі. Робимо це протягом 25-30 хвилин – нам потрібно відварити курку і одночасно отримати бульйон.
- Дістаньте куряче м’ясо (бульйон не виливайте!), Дайте йому трохи охолонути і наріжте невеликими шматочками.
- На дно каструлі (сотейника), в якій ми будемо варити суп, наливаємо оливкову олію, розігріваємо його на повільному вогні і додаємо попередньо нарізану цибулю. Обсмажте його до тих пір, поки він не стане прозорим.
- Потім додаємо до цибулі шматочки курки, перемішуємо і смажимо ще 2-3 хвилини.
- Злийте рідину для консервації з квасолі і додайте в каструлю. Посипаємо кайенским перцем, перемішуємо і смажимо ще 4-5 хвилин.
- Після цього виливаємо в каструлю курячий бульйон, солимо (на ваш розсуд) і варимо п’ять хвилин.
- Далі додаємо дрібну вермішель і кукурудзу, даємо поваритися ще п’ять хвилин. Після цього накриваємо кришкою і знімаємо каструлю з плити.
Даємо нашому супу настоятися (10-15 хвилин), після чого можна подавати його до столу, прикрасивши рубаним кропом. Якщо ви хочете повною мірою відчути цей смачний мексиканський суп, то купіть додатково кукурудзяні чіпси – саме так подають це блюдо на його історичній батьківщині.
Болгарський холодний суп “Таратор”
У нашому огляді найсмачніших супів з різних країн ми не могли обійти увагою холодний варіант страви. Болгарський «Таратор» особливо актуальний в жарку погоду, але насолоджуватися смаком таких супів можна в будь-який час року. Головне, правильно його приготувати, а для цього у вас завжди під рукою є наші покрокові рецепти.
необхідні інгредієнти
Для приготування цього свіжого і легкого супу вам знадобиться:
- Кефір – 400 мілілітрів;
- Огірок свіжий – 2 штуки (невеликі);
- Часник – 2 зубчики;
- Волоські горіхи – 40 грам;
- Кріп свіжий – 3-4 гілочки;
- Соняшникова олія – 2 столові ложки;
- Сіль і мелений перець – на власний розсуд.
Багато хто воліє замінювати кефір йогуртом, але потрібно брати тільки натуральний продукт і без добавок.
Процес приготування
Готується цей суп дуже швидко, так як нам не потрібно нічого смажити або варити:
- В першу чергу підготуємо огірки. Їх необхідно натерти на крупній тертці. Перед цим краще позбутися від зеленої шкірки плодів або хоча б переконатися, що вона не гірчить.
- Кріп і часник подрібніть ножем. Часник можна пропустити і через часникову гірчицю, якщо у вас на кухні є такий прилад.
- Висипаємо в каструлю натертий огірок, часник і кріп. Додайте соняшникову олію, а потім влийте кефір або йогурт (в якості експерименту можна спробувати з’єднати обидва цих продукту в рівних пропорціях).
- Посоліть і поперчіть (на ваш розсуд) і добре перемішайте вміст сковороди. На цьому ж етапі додаємо подрібнений волоський горіх.
- Залежно від кефіру (йогурту) суп може вийти густим, тому (при бажанні) можна трохи розбавити його прохолодною водою.
Таратор подається холодним, тому його так приємно їсти в спекотні літні дні. Його розливають по тарілках і їдять ложками або подають по келихах і п’ють як напій. Спробувавши цю страву, ви зрозумієте, чому ми вважаємо його гідним бути в списку найсмачніших супів в різних країнах.